Een metro is altijd misère

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Maandag 14 Juli 2014 in categorie Amsterdam Centraal

Het nieuwe Amsterdamse gemeentebestuur heeft te kennen gegeven om de Noordzuidlijn graag naar Amstelveen te willen doortrekken. Dit zou een betere oplossing zijn dan het huidige halfslachtige plan van een tramverbinding tussen station Zuid en Westwijk. Wat mij betreft een zinnig en logisch voorstel.

Maar juich niet te vroeg, inmiddels is de Amsterdamse verkeerswethouder Pieter Litjens (VVD) alweer tegen. Hij vreest dat bij een wijziging van de plannen de rijksbijdragen aan de herinrichting van de Zuidas op losse schroeven komen te staan. Voor de gewone burger onbegrijpelijk, want waarom zou het rijk tegen een plan zijn dat de belangen van de reiziger beter dient?

Desnoods maken we er een leuke trolleybus van.

Maar zo simpel is het natuurlijk niet. Met het bouwen van metro’s zijn altijd enorme financiële belangen gemoeid. Van vervoerders, projectontwikkelaars, vastgoedbazen en overheden. En dus is er altijd gesodemieter. Dat gesodemieter bestaat vooral uit het afwijzen van het praktische en het bepleiten van het krankzinnige. Dus laten wij vooral niet teveel vertrouwen op het gezonde verstand van 'het rijk'.

Ik las ook nog eens het argument dat de NS wel eens tegen zou kunnen zijn (kennelijk mag de NS meebeslissen) omdat de reizigersstroom in station Zuid niet meer langs de winkeltjes geleid kan worden. Ik moest dit twee keer lezen: de winkeltjes op station Zuid zijn dus belangrijker dan goed openbaar vervoer van de gehele gemeente Amstelveen.

De huidige sneltram 51 tussen Amsterdam en Amstelveen is altijd al een kreupel vehikel geweest, een historische vergissing. Door misplaatste zuinigheid is indertijd gekozen voor een halfslachtige oplossing. Maar lijn 51 verbindt momenteel tenminste wél het Centraal Station met Amstelveen! In de huidige nieuwe plannen gaat die rechtstreekse verbinding weer verloren. Men gaat dus veel geld uitgeven aan een verslechtering van de situatie.
Er spelen zoveel andere bedrijfs- en vastgoedbelangen mee, dat de kern van de zaak volledig op de achtergrond raakt: goed en snel openbaar vervoer. Waarom trouwens geen efficiënte snelbuslijn zoals de Zuidtangent? Desnoods maken we er een leuke trolleybus van. Maar nee, het moet zo nodig een tram of een metro worden.

We hebben miljarden besteed aan de Noordzuidlijn. En waar laten we die uiteindelijk eindigen? Bij de winkeltjes van de NS. Na het shoppen kunt u dan eens in het half uur overstappen op een afgeladen trammetje naar Amstelveen. Ziehier de visie op het openbaar vervoer van de 21ste eeuw.

Lees ook:
Luud Schimmelpennink over het doortrekken van de NZ-lijn.

Tags: