Dit kun je een stad niet aandoen

Donderdag 19 Februari 2009 in categorie Amsterdam Centraal

De Noord-Zuidlijn valt nog eens 290 miljoen duurder uit en is niet eerder dan 2017 klaar. Daarom treedt wethouder Tjeerd Herrema vandaag af.
Zoiets heet in bestuurlijk Nederland: 'je verantwoordelijkheid nemen'.
Ik noem het: je verantwoordelijkheid ontlopen. Want eigenlijk zou zo'n wethouder tot het bittere einde met ons allemaal de ellende van de Noord-Lijn moeten uitzitten. Niet meer als wethouder van Verkeer natuurlijk, maar gewoon als wethouder van Noord-Zuidlijnverdriet. Uiteraard tegen het minimumloon, want meer kunnen we niet missen.

Nu zal ik Tjeerd Herrema niet al te hard vallen, hij heeft die hele bouwput ook maar op z'n bord gekregen indertijd. Nee, voor de echte verwijten moeten we natuurlijk bij Geert Dales zijn, het pedante mannetje dat ons opzadelde met deze miljoenenstrop. Hij had ons bovendien verzekerd dat de lijn niet meer dan 317 miljoen euro zou kosten en dat alles onder controle was.
Levenslange rijontzegging
Geert Dales is inmiddels alweer twee bestuurlijke functies verder en zit na zijn onvoltooide burgemeesterschap van Leeuwarden als bestuursvoorzitter bij Hogeschool InHolland te Den Haag. Want zo gaat dat in Nederland.
Een bestuurder kan onbekommerd de ene puinhoop na de andere achterlaten en wordt daar nooit meer op aangesproken. Dus hoezo 'verantwoordelijkheid'? Een vrachtwagenchauffeur zou allang een levenslange rijontzegging hebben gekregen. Geert Dales moet dus onbezoldigd terugkomen om z'n eigen rotzooi op te ruimen.

Weer 290 miljoen extra die in deze crisistijden op de begroting drukt. Wachten tot 2017. Dat kun je een stad toch niet aandoen? Nog een paar verzakkinkjes en we maken het met z'n allen niet eens meer mee!


(Meer nieuws bij AT5).

Tags: