Archief: artikelen van November 2007.

| Home |

 

Scholierenprotest gaat nergens over

Vrijdag 30 November 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

In sommige media tref ik enigszins smalende reacties aan op de scholierenprotesten tegen het 1040-urige schooljaar. Dat is nu altijd zo kleinzielig van die oudere generaties, dat ze de jeugd gewoon niet serieus nemen. Nou ja, 'oudere generaties', het zijn zo te zien vooral de 'hoogopgeleide' dertigers op hun stoffige kantoren. Ik kan me van die lichting trouwens weinig scholierenprotest herinneren, maar dat ligt misschien aan mij. Scholierenprotest gaat nergens over Lees verder...

Het zonnetje in huis

Donderdag 29 November 2007 in categorie Altijd handig

Via de Wehkamp heeft mijn lieve vrouw voor zichzelf een mooi hebbeding aangeschaft. Want, zo verklaarde zij opgetogen, zij had op zoiets al haar hele leven gewacht. Maar tot voor kort bestond het nog niet. Het is de Philips Wake-up Light, model HF3461, dus inclusief een radio!
Deze ontwaaklamp kan volgens de beschrijving het natuurlijke proces van wakker worden nabootsen. 'Klinisch onderzoek heeft aangetoond dat dit apparaat voordelen voor de gezondheid biedt', zegt Philips zorgzaam.
'Begin uw dag vol energie!', juicht de doos.
Nou, eerlijk gezegd ben ik nooit zo gecharmeerd van die types die 's morgens meteen hyperactief en klotsend van de adrenaline uit hun ledikant stuiteren. Dus laat die energie maar zitten.
Maar goed, als mijn echtgenote er rustiger wakker van wordt, gun ik haar dat van harte. Elk huwelijksleven is tenslotte gebaat bij een milde start van de dag.

Kort samengevat werkt het ding als volgt. Je stelt de wekker in en tegen de tijd dat je wakker moet worden gloeit de lamp steeds sterker op. Als een opgaande zon. Je kunt daarbij ook nog een lieflijk geluidje instellen, zoals het fluiten van vogeltjes. Philips noemt dat 'natuurgetrouwe bosgeluiden'. Of gewoon de radio natuurlijk. Maar daar heeft mijn vrouw nu juist een hekel aan, want Afghanistan bij het wakker worden doet meestal alle voordelen voor de gezondheid weer teniet. En muziek is ook geen optie, want 's morgens vroeg wil ik geen hiphop aan mijn kop. Het zonnetje in huis Lees verder...

De Schandpaal

Donderdag 29 November 2007 in categorie Beeld en Geluid

Een aflevering van Het Radiolog van woensdag 28 november 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

Aflevering: 'De Schandpaal', over de schandpaalcultuur op internet.

© verbal jam, all rights reserved.

De Schandpaal

Verscheur die Koran maar ergens anders

Woensdag 28 November 2007 in categorie Politiek & Maatschappij, Religie

Vandaag dient zich weer een interessante casus aan over de grenzen van de vrijheid van meningsuiting. De Volkskrant bericht namelijk dat Geert Wilders een film aan het maken is waarin de Koran wordt neergezet als een fascistisch boek. De regering is hier niet blij mee en heeft Geert Wilders gewaarschuwd voor de heftige reacties die dit kan oproepen in binnen- en buitenland. Minister Hirsch Ballin heeft hem erop gewezen dat hij respect moet tonen 'voor ieder geloof en voor datgene wat voor een ander heilig is'.

Verscheur die Koran maar ergens anders Lees verder...

De Blog50

Zondag 25 November 2007 in categorie Incrowd: over webloggen

Er is sinds twee maanden weer een nieuw lijstje van weblogs: de Blog50. Want zonder lijstjes kunnen we niet in dit land. Wij hebben die nodig voor ons zelfvertrouwen. Zonder God, Allah of de Lijstjes raken wij geheel de weg kwijt, dolen wij ontredderd door de woestijn. En daarom zijn er altijd weer goede herders die voor ons lijstjes maken. Zij hanteren allerlei technische toverformules om tot een goede en eerlijke rangschikking te komen, waarover vervolgens niemand tevreden is. Behalve degene die bovenaan staat.
Maar ja, zo is het leven.

Ondanks het feit dat ik me niet zo druk maak om dit soort dingen, moet ik natuurlijk wél zorgen dat Verbal Jam door toedoen van andermans lijstjes niet in de achterbuurten of probleemwijken van weblogland terecht komt. Dat heeft een respectabel weblog dat al meer dan zes jaar bestaat niet verdiend. En nu blijkt dit weblog sinds vorige maand ook nog eens via de mystieke formules van de Lijstenmakers (vermenigvuldigen, delen, opleuken, afwateren, wortelrukken, machtsmisbruiken en 2 onthouden) drie plaatsen gezakt te zijn. Ruim buiten de top 50 staat Verbal Jam op plaats 94. Nog even en we liggen in de goot van de digitale snelweg!

Er schijnt een methode te zijn om de kwartaalcijfers wat op te krikken. Via Bloglines. Dat is geloof ik zo'n gratis webding waarop je je linkjes kunt verzamelen. Als elke lezer van Verbal Jam dat nu eventjes doet door op die Bloglines knop te klikken, kan ik weer verder gaan met andere onbelangrijke dingen.

Vriendelijk bedankt alvast voor uw medewerking en solidariteit!

PS: als RSS-feed moet u opgeven: http://feeds.feedburner.com/VerbalJam De Blog50

Thematisch wonen

Vrijdag 23 November 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik vind het behoorlijk verwarrend om soms berichten in de krant te lezen met een hoog 1 april-gehalte. Deze keer gaat het om het voornemen van de gemeente Noordoostpolder om een paardenwoonwijk te gaan bouwen. Een woonwijk speciaal voor paardenliefhebbers die hun paard graag naast de deur hebben. Dat schijnt tegenwoordig 'thematisch wonen' te heten. Zo zijn er ook al speciale woonwijken voor senioren, drijvende woonwijken met aanlegsteigers voor plezierjachten en achterbuurten voor golfliefhebbers.

Ik woon trouwens zelf ook in zo'n thematische woonwijk. Bij ons in de straat hebben de mensen namelijk graag hun auto voor de deur. Maar dat schijnt weinig uniek te zijn in Nederland, want bijna alle wijken zijn daar speciaal op ingericht. Ik mag alleen hopen dat ze straks in die paardenwoonwijk eveneens betaald parkeren voor paarden invoeren, anders is het niet eerlijk.

Misschien is het voor al die projectontwikkelaars ook eens een idee om een thematische woonwijk voor kinderen in te voeren. Daar schijnt steeds meer gebrek aan te zijn. Of een thematische woonwijk voor hangjongeren. Met bij elk huis een eigen hangplek, direct bij de ouders voor de deur. Eens kijken hoe lang dat thematisch wonen dan nog in de mode blijft...

Thematisch wonen

De Prijswinnaar

Woensdag 21 November 2007 in categorie Beeld en Geluid

Een aflevering van Het Radiolog van woensdag 21 november 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

Aflevering: 'De Prijswinnaar', over de enigszins omstreden uitreiking van de Strellus Poëzieprijs 2007. Maar geheel los van deze verwikkelingen won de dichter Karel Wasch de prijs met het gedicht 'Voordat hij zich overgaf'.

© verbal jam, all rights reserved.

De Prijswinnaar

Raar regeren

Woensdag 21 November 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Wij worden dikwijls toch op een eigenaardige manier geregeerd. Minister Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wilde graag zijn plannetje doordrukken om werknemers makkelijker te kunnen ontslaan. Daar zat een mooi sausje overheen. De arbeidsmarkt zou 'flexibeler' worden. Wanneer een werkgever soepeler van z'n personeel af kon komen, zou hij ook weer makkelijker mensen aannemen, was de redenering. En dat was natuurlijk ook in het belang van al die werklozen die nu aan de kant stonden.
Maar het plan gaat niet door. De PvdA lag hopeloos dwars. Donner ligt nu nachten wakker van al die zielige mensen die hierdoor geen kans meer krijgen op een baan... Raar regeren Lees verder...

Een fantasieloos seksleven

Maandag 19 November 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Een niet onaanzienlijk deel van het Amsterdamse bedrijfsleven heeft naar mijn indruk veel te weinig potentie en fantasie. Deze ondernemers zijn gewoon een maatje te klein voor onze hoofdstad en moeten maar verkassen naar het platteland. Een dorpje in de Belgische grensstreek of zo.
Dit maak ik althans op uit het enorme schrikeffect dat de aangezegde sluiting van de exclusieve seksclub Yab Yum teweegbracht.
Wat zeg nu zelf, het getuigt toch van armoedigheid wanneer je jezelf en je buitenlandse visite op niks beters weet te trakteren dan een avondje in een kitscherige dure hoerenkast? Dat doet het ergste vrezen voor de creatieve ondernemingszin op andere gebieden! Een fantasieloos seksleven Lees verder...

De boom der kennis

Donderdag 15 November 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenEen aflevering van Het Radiolog van woensdag 14 november 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

Aflevering: 'De boom der kennis', over handige informatie op internet waar je niet altijd bij stilstaat.

© Verbal Jam, all rights reserved.

De boom der kennis

Actieplan

Woensdag 14 November 2007 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Gut zeg, dat viel me wel even rauw op m'n dak, afgelopen maandag, dat actieplan van Henk Kamp (VVD) tegen de illegalen en islamieten. Net als de meeste Nederlanders kan ik op zo'n maandagmorgen tóch al niet veel hebben. Ik had dus wel een paar dagen nodig om hier genuanceerd op te kunnen reageren.

Henk Kamp heeft er duidelijk genoeg van. Van de islamieten en van de illegalen. Maar ook van Verdonk en Wilders, die hem telkens vanaf stuurboord de loef afsteken. En daarom moeten alle illegalen het land uit, is de opdringerige aanwezigheid van de Islam in de openbare ruimte niet gewenst, mogen de moskeeën niet meer van de minaretten tetteren dat er gebeden moet worden en moet alle gezichtsbedekkende kleding worden verboden.

Kijk, zó schop je deze overtolerante samenleving tenminste weer in het gareel! Het spreekt me enorm aan! Actieplan Lees verder...

Vliegverkeershinder

Maandag 12 November 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Sinds ruim een week wordt ons appartement geteisterd door een eigenaardig probleem in de vorm van tientallen kleine vliegen. Geen grote brom- of strontvliegen, geen minuscule fruitvliegjes, nee, gewoon van die puberale kleine vliegen die nog niet helemaal droog achter de oren lijken te zijn. Ze zijn allemaal even groot, dus het is waarschijnlijk gewoon een bepaald soort vlieg met een moeilijke Latijnse naam.

Waar komen die nou ineens vandaan? Wij hebben al gecontroleerd of wij geen lijken in de kast hadden, maar er viel niks uit. De vuilnisbak in de keuken legen wij regelmatig, een biobak hebben wij niet meer, achter het fornuis liggen geen ontsnapte gehaktballen of slavinken en ons huis is toch altijd wel in redelijk schone staat. Het exemplaar van 'Lord of the Flies' van William Golding dat in de boekenkast stond is al jaren kwijtgeleend, dus daar kan het ook niet aan liggen. Vliegverkeershinder Lees verder...

Positief tegen beter weten in

Donderdag 08 November 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Als ik ergens gedeprimeerd van wordt, zijn het wel die speciale dagen die iedereen tegenwoordig uitvindt. Vroeger had je alleen moeder-, vader- en dierendag, maar tegenwoordig mag je al blij zijn wanneer er eens een dag gewoon lekker helemaal niks is!

Nu moet ik vanmorgen in de krant lezen dat er weer een onverbeterlijke positivo is opgestaan die aanstaande vrijdag heeft uitgeroepen tot 'goednieuwsdag'. Op zijn eigen website Zinfo.nl vind je 'nieuws over de dingen die wél goed gaan en informatie over onthaasten, zingeving en praktisch idealisme.' Het jongste bericht van 8 november bevat een filmpje van een jonge professor die niet lang meer te leven heeft. Ja, dáár word je vrolijk van, zeg!
Ik weet niet wat ú onder goed nieuws verstaat, maar ik ga dat filmpje dus niet bekijken, hoe opgewekt de prof in kwestie ook denkt het tijdige met het eeuwige te gaan verwisselen. Positief tegen beter weten in Lees verder...

Lifehacking, overlevingsstrategie voor de moderne mens

Woensdag 07 November 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenEen aflevering van Het Radiolog van woensdag 7 november 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

Aflevering: 'Lifehacking, overlevingsstrategie voor de moderne mens'.

© Verbal Jam, all rights reserved.

Lifehacking, overlevingsstrategie voor de moderne mens

Intimidatie of recht?

Dinsdag 06 November 2007 in categorie Criminaliteit en recht

Auteursrecht en internet liggen bij voortduring met elkaar in de clinch. Bekend zijn inmiddels de gevechten die grote muziek- en filmproducenten leveren tegen illegale downloaders. Een maand geleden werd in de VS nog een vrouw tot de bedelstaf gebracht doordat zij een boete kreeg van 220.000 dollar wegens het downloaden van 24 liedjes. Dat werk van anderen auteursrechtelijke bescherming verdient zullen weinigen betwisten, maar de vraag is of de goede zaak wordt gediend met het uit het oog verliezen van elke proportionaliteit.

Die vraag kunnen we ons ook stellen bij een kleine zaak van eigen bodem. Weblogster Cinner lijdt aan het Chronisch Vermoeidheids Syndroom en maakt zich op haar weblog sterk voor een beter begrip rond deze ziekte. Drie jaar geleden kopieerde zij uit de NRC een artikel van free-lance journaliste Karin de Mik en zette dit integraal op haar site, inclusief bronvermelding. Volgens de auteurswet mag dat niet zonder toestemming van de auteur, maar dit aspect had zij in haar juridische naïviteit eventjes uit het oog verloren. Zij leefde in de veronderstelling dat het wel mocht, omdat zij het artikel zonder eigen winstoogmerk publiceerde. Intimidatie of recht? Lees verder...

Boobytrapwetgeving

Maandag 05 November 2007 in categorie Amsterdam Centraal

De afgelopen week laaide de discussie over de toelaatbaarheid van het verschijnsel kraken weer in alle hevigheid op. Aanleiding was de ontruiming van een pand in de Amsterdamse Kerkstraat, waarbij krakers een 'boobytrap' zouden hebben aangebracht om het dak op de binnenstormende leden van de Mobiele Eenheid te kunnen laten neerkomen. Verontwaardiging alom natuurlijk. Tegenstanders van de kraakbeweging spraken van poging tot moord, de krakers zelf ontkenden de aanwezigheid van de boobytrap. Het CDA-kamerlid Jan ten Hoopen zag zijn kans schoon om zijn oude wetsvoorstel uit 2003 om het kraken illegaal te maken weer nieuw leven in te blazen. Hiervoor lijkt zich in de Tweede Kamer inmiddels een meerderheid af te tekenen. De Amsterdamse gemeenteraad daarentegen is in meerderheid tegen een kraakverbod.
De huidige commotie verhoogt de kans dat allerlei onzuivere argumenten de discussie vertroebelen en dat de wetgever zich laat leiden door het incident in de Kerkstraat. Van dergelijke wetgeving gaat de samenleving geen plezier hebben. Boobytrapwetgeving Lees verder...

De ultieme vergelding

Zaterdag 03 November 2007 in categorie Criminaliteit en recht

De hoofddaders van de aanslagen in Madrid werden de afgelopen week elk veroordeeld tot 42.922 jaar en 42.924 jaar gevangenisstraf.
Dit zijn altijd intrigerende berichten. Berichten die meer vragen oproepen dan dat zij antwoorden verschaffen. Bijvoorbeeld de vraag hoe men tot deze strafmaat komt. Is daar een handige tabel voor? Waarop baseert men die twee jaar verschil tussen de ene en de andere? 'En is dit met aftrek van voorarrest?', vragen sommigen zich al af.
Bij de aanslagen in Madrid zijn 191 mensen omgekomen. Per dode kan de terrorist dus pakweg 225 jaar opknappen. Hmm, als je het zó bekijkt is het allemaal nog wel een beetje te overzien... De ultieme vergelding Lees verder...

Een gevalletje grafschennis

Vrijdag 02 November 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenEen aflevering van Het Radiolog van donderdag 1 november 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

Aflevering: 'Een gevalletje grafschennis'.

© Verbal Jam, all rights reserved.

Een gevalletje grafschennis

De homofobie van Yvette Lont

Vrijdag 02 November 2007 in categorie Amsterdam Centraal

De ChristenUnie is weer in gewetensnood over de homoseksuelen. Dat komt door het Amsterdamse deelraadslid Yvette Lont. Zij wil niet dat homo's haar partij vertegenwoordigen.
Ik vroeg het me al eerder af: wat is dat toch met religieuzen dat ze menen zich te mogen bemoeien met de seksuele voorkeuren van anderen? Het gaat ze niets aan, ook niet als ze lid zijn van de ChristenUnie.
Een Christelijke partij moet zich bezighouden met het geestelijk leven en de belangenbehartiging daarvan in de politiek. Yvette Lont heeft niets te maken met de hobbies waarvoor iemand zijn of haar geslachtsdeel wenst te gebruiken, zolang die hobbies niet in strijd zijn met de wet. Ik zal dan ook niet zo flauw zijn om Yvettes eigen drugs- en prostitutieverleden erbij te slepen. Ze is nu in de Here en mag verder zelf weten wat ze met die man/vrouw uitspookt. Zo ruimdenkend ben ik wel. De homofobie van Yvette Lont Lees verder...

De magere zesjes van Balkenende

Donderdag 01 November 2007 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

De kritiek van premier Balkenende op de 'zesjescultuur' in het hoger onderwijs is overtuigend onderuit gehaald door filosoof Ron Welters van de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij heeft de zesjescultuur wetenschappelijk onderzocht en kort samengevat komt hij tot de conclusie dat er vroeger meer zesjes werden gehaald dan tegenwoordig.

Balkenende deed zijn uitspraken begin september in een toespraak aan de Universiteit van Wageningen, bij de opening van het academisch jaar. Volgens hem deed driekwart van de studenten geen moeite om een hoog cijfer te halen. Hij vroeg zich tevens af waarom er niet meer studenten cum laude afstudeerden. Ook was hij van mening dat de Nederlandse universiteiten internationaal best een beetje hoger konden scoren. De magere zesjes van Balkenende Lees verder...