Oproer in Amstelveen

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zaterdag 15 Juni 2013 in categorie Amsterdam Centraal

Nou, ik woon hier nog maar net, maar ik moet zeggen: in Amstelveen kunnen ze er ook wat van hoor. Qua bestuurlijke blunders, bedoel ik. Zelfs Het Parool besteedt er een 'analyse' aan, terwijl die krant normaal toch niet bijster veel interesse toont voor de buurgemeenten.

Wat is er gaande? Het grote winkelcentrum van Amstelveen, het Stadshart, moest volgens eigenaar en vastgoedmultinational Unibail-Rodamco stevig worden uitgebreid, anders zou het in de toekomst verkommeren. Er waren véél meer vierkante meters nodig voor de grote winkelketens.

Die ruimte moest natuurlijk ergens vandaan komen en dus had de vastgoedboer het begerig oog laten vallen op de woonwijk ten noorden van het winkelcentrum, de Schildersbuurt. Regeren is vooruitzien, dus in het geniep was  Unibail-Rodamco ook maar vast begonnen met het opkopen van een fikse partij huizen aldaar (38).

Binnen enkele dagen liep de kwestie hoog op.

Een jaar geleden stapte ook de gemeente Amstelveen in het project. Pas recent kregen de bewoners van de Schildersbuurt een briefje op de deurmat waarin de plannen werden bekendgemaakt. Zij wisten tot op heden nog nergens van.

In de normaal gesproken zo gezagsgetrouwe Schildersbuurt (want ja, Amstelveen blijft Amstelveen) brak een ware revolte uit. En geef de mensen eens ongelijk, want alle huizen in de buurt dalen bij zo'n bericht op slag gigantisch in waarde of worden zelfs onverkoopbaar. Behalve aan Unibail-Rodamco natuurlijk en dan is het slikken of stikken. Iedere bewoner die nog het plan had om in de nabije toekomst te verhuizen, kon dit direct op z'n buik schrijven.

In het Amstelveens Nieuwsblad verscheen een paginagrote advertentie (in Amstelveen doen ze niet minder) waarin het gemeentebestuur omstandig op zijn verantwoordelijkheden werd gewezen. En bovenal ook op het feit dat men daar op het gemeentelijk pluche zat om de belangen van de burgers te behartigen.

In slechts enkele dagen liep de kwestie hoog op. Wethouder Groot zag zich al door het woedend gepeupel tien keer rond De Poel gejaagd worden. In een poging het volk te kalmeren trok hij zich daarom schielijk terug uit het hele plan van Unibail-Rodamco. En nu zijn ze dáár weer ontzettend kwaad.
Het wachten is nu op de schadeclaims...

Tags: