Archief: artikelen van Februari 2007.

| Home |

 

het weblog voor buitenstaanders verklaard (5)

Woensdag 28 Februari 2007 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.verbaljam.com/audio/RADIOLOG20070228.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 28 februari 2007 - Het weblog voor buitenstaanders verklaard, deel 5.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. het weblog voor buitenstaanders verklaard (5)

De dubbele moraal van de liberaal

Woensdag 28 Februari 2007 in categorie Schandelijke taferelen

Eigenaardig is dat toch. Laat ik nu altijd hebben gedacht dat het liberalisme zich inzet voor zaken als de vrijheid van het individu, de eigen keuzes en verantwoordelijkheden, zo min mogelijk overheidsbemoeienis en vast in de grondwet verankerde burgerrechten. Maar al deze mooie principes worden ineens door zich liberaal noemende partijen aan de kant gezet wanneer het gaat om het hebben van twee paspoorten. Dan staat bij de Partij voor de Vrijheid (!) ineens de loyaliteit van kamerleden als Aboutaleb en Albayrak ter discussie. Dan is de VVD voor afschaffing van de dubbele nationaliteit.

Natuurlijk wordt er uitsluitend getwijfeld aan de loyaliteit van oorspronkelijk Turkse en Marokkaanse Nederlanders. Over anderen hoor je ze niet. Nogal wat Joodse Nederlanders hebben bijvoorbeeld óók een dubbele nationaliteit. De verbondenheid met Israël is voor hen erg belangrijk. En terecht. Je verloochent natuurlijk niet een deel van je eigen culturele en eventueel religieuze identiteit alleen omdat Geert Wilders dat wil.

Ook vele Nederlanders die naar het buitenland zijn geëmigreerd houden waar mogelijk graag hun Nederlandse paspoort aan. Het is de band met je afkomst, je verleden, je 'roots'. Wanneer je naar het moederland op vakantie gaat heb je het gevoel dat je er dan nog een beetje bijhoort. Want zeg nu zelf, wie wil zich in het buitenland nu als een Nederlander gedragen? Daar zien wij toch elke zomer weer de vreselijkste voorbeelden van? De dubbele moraal van de liberaal Lees verder...

Onbeperkt kettingzagen

Maandag 26 Februari 2007 in categorie Amsterdam Centraal

amsterdam slotervaart - Wat is dat toch heerlijk om als bomensloper lekker ongestoord je gang te kunnen gaan. Met een kapvergunning in je kontzak woest om je heen staan maaien met de kettingzaag. Zo'n buitenkans krijg je niet vaak, dus met het schuim in de mondhoeken neem je de ene dikke stam na de andere eens flink te grazen. Zo, die geeft geen schaduw meer!
Moe maar voldaan kruip je 's avonds in bed achter moeders vlezige stronk en zucht: "Het was ge-wel-dig, Mien! Dat Christoffel Plantijnpad kennen ze niet meer terug!" Onbeperkt kettingzagen Lees verder...

Klein leedvermaak

Zondag 25 Februari 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

De campagnes voor de Provinciale Statenverkiezingen zijn op stoom. Dat is te merken. Veelal onbekende kandidaten trekken op verschillende manieren aan mijn jasje om aandacht. Zo krijg ik als redacteur van Amsterdam Centraal nogal eens een emailtje van een aspirant-statenlid dat kennelijk verwacht dat we over hem of haar gaan schrijven. Op Amsterdam Centraal is dit ijdele hoop, want door de hoeveelheid kandidaten is zoiets onbegonnen werk.
Maar alhier op Verbal Jam zal ik dit keer een uitzondering maken...

De verleiding is namelijk te groot om meneer Ruben Vis (VVD) niet eventjes fijn in het zonnetje te zetten. De kandidaat stuurde een mail met zijn standpunten. Dat is mooi, dat is informatief. Niks op tegen. De mail werd echter afgesloten met een dusdanig kolossale foto van meneer Vis, dat zijn verkiezingsprogramma hier onmogelijk mee kon wedijveren. En ik overdrijf hier niet: 1528 bij 2021 pixels. Mijn mailbox had acute constipatie.
Dat is funest. Dat leidt kiezer af van de zaken waar het werkelijk om draait in deze electorale strijd. Klein leedvermaak Lees verder...

het carnavalskabinet

Vrijdag 23 Februari 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Nou, u heeft het zeker wel gemerkt, hè? We hebben een nieuw kabinet! En wát voor kabinet! Het blaakt van zelfvertrouwen.
Na al die voorgaande zurige kliekjes van Balkenende werd deze ploeg ons gepresenteerd als een echt bevrijdingskabinet. Kosten noch moeite zijn gespaard om ons te overtuigen dat we eindelijk weer opgelucht kunnen ademhalen. Wat een onderling vertrouwen! Wat een teamgeest! Wat een saamhorigheid! En zo deskundig ook! De beste vriendjes op de beste plaats. het carnavalskabinet Lees verder...

Ophef en rumoer

Donderdag 22 Februari 2007 in categorie Beeld en Geluid, Incrowd: over webloggen

Opschudding rond radiomaker Wim Noordhoek (VPRO), die als jurylid voor de Dutch Bloggies het anorexia propagerende weblog Superkuiken nomineerde. Dit leidde tot heftige discussie op de website van de Dutch Bloggies. De verleiding was natuurlijk te groot om het daarover niet te hebben in mijn wekelijkse Radiolog bij De Avonden. U kunt de uitzending zoals bekend terugluisteren onder de kop 'Verbal Jam op de radio' aan de rechterkant van deze pagina (doorspoelen naar ongeveer de laatste tien minuten).

Ophef en rumoer Lees verder...

ophef bij de dutch bloggies 2007

Woensdag 21 Februari 2007 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.verbaljam.com/audio/RADIOLOG20070221.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 21 februari 2007 - Ophef bij de Dutch Bloggies 2007.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. ophef bij de dutch bloggies 2007

Verstrikt in de digitale e-llende

Dinsdag 20 Februari 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie, Technologie

De overheid heeft iets nieuws voor ons verzonnen: DigiD. We moeten het uitspreken als 'die-gie-dee'. Holadiejee, daar zijn we mooi klaar mee. Met DigiD kunnen we digitaal zaken doen met de overheid, juicht de folder. Nooit geweten dat er überhaupt zaken te doen viel met de overheid, want meestal is er met die lui niet te marchanderen. Ze zeggen botweg wat je moet doen en wat je moet betalen.
Maar goed, we kunnen nu online zakendoen met de overheid. En DigiD heeft tot doel de elektronische dienstverlening te verbeteren en te vereenvoudigen. De overheid verandert daarom geleidelijk in een e-overheid. Zo noemen ze dat zelf. Iedere burger moet straks zo'n DigiD hebben. Want wanneer je bijvoorbeeld de belastingopgave via internet verstuurt dien je voortaan de DigiD te gebruiken.

Ai, nu zit ik goed in de elektronisch vereenvoudigde ellende! Want ik verstuur niet alleen mijn eigen belastingbiljet via het internet, maar ook dat van mijn ouders. Voor twee personen extra moet ik nu een DigiD aanvragen. Ik zie die bui al hangen...

Verstrikt in de digitale e-llende Lees verder...

De cursus literair debuteren

Vrijdag 16 Februari 2007 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Wat las ik nu onlangs bij de sympathieke webloggende auteur Walter van den Berg? Zijn literair agent Paul Sebes gaat een reeks cursussen 'literair debuteren' geven. Daar moet ik bij zijn natuurlijk! Eindelijk een kans om te ontsnappen aan mijn ellendig en roemloos bestaan. Want als je tegenwoordig niet een keertje bij Matthijs van Nieuwkerk hebt gezeten draait de wereld door zónder jou! Dan tel je niet mee!
Hier ligt dus mijn kans! Paul Sebes gaat mensen wegwijs maken in 'de wereld van uitgevers, agenten, schrijvers en boekhandelaren' en ze krijgen daarbij uiteraard tevens de 'do's & don'ts' te horen. Eén van die don'ts zal wel zijn dat je nooit een stukje als dit moet schrijven. Dat is geen goede binnenkomer.

In de cursus mogen jonge auteurs als Walter van de Berg komen vertellen hoe dat nou was, dat debuteren. Heeft hij trouwens zelf ook zo'n cursus gevolgd? Dat zou handig zijn. Belangstellenden kunnen dan aan zijn roman 'De Hondenkoning' enigszins afmeten of de cursus wat voorstelt. Ik twijfel namelijk nog een beetje. 'De Hondenkoning' was een aardig debuut, maar ik verwacht eerlijk gezegd niet dat het op termijn gaat behoren tot de grote wereldliteratuur. Jammer, ik gun het Walter graag, maar ik vond het boek nogal dunnetjes, meer een novelle eigenlijk. En ik wil door die Sebes natuurlijk niet worden afgescheept met zo'n debuutje dat makkelijk in je kontzak past. Ik verwacht minstens het formaat van een schaduw in de wind, met bijbehorende verkoopcijfers. Dat laatste is belangrijk, want die cursus kost zo maar eventjes tussen de twaalf- en vijftienhonderd euro! En ik wil in twintig talen vertaald worden, anders is er géén deal!
De cursus literair debuteren Lees verder...

het weblog voor buitenstaanders verklaard (4)

Woensdag 14 Februari 2007 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.verbaljam.com/audio/RADIOLOG20070124.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 14 februari 2007 - Het weblog voor buitenstaanders verklaard, deel 4.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. het weblog voor buitenstaanders verklaard (4)

spruitjeslucht

Woensdag 14 Februari 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Deze week is het woord 'spruitjeslucht' opvallend populair. De nieuwe kabinetsploeg treedt aan, de oppositie loopt zich warm en roept: 'spruitjeslucht!' Méér hebben ze nog niet.
Vooral Ton Elias (VVD) kon er gisteravond bij Pauw en Witteman geen genoeg van krijgen. De hele studio ruikt nu nog dagenlang naar de spruitjes, allemaal door Ton.

Spruitjeslucht is synoniem voor burgerlijkheid. Dat is jammer, want spruitjes zijn erg gezond. Veel gezonder dan spinazie, waar nitraat in zit. Volgens het Voedingscentrum bevatten spruitjes een grote hoeveelheid vitamine C. En lekker veel vezels, waarmee de luie patatdarmen weer eens aan het werk worden gezet. Spruitjes zijn naar de mening van OpDieet.nl tevens een probaat middel tegen overgewicht.

Ton Elias is nét geen VVD-kamerlid geworden. Hij zit zogezegd op de reservebank. In de tussentijd kan hij mooi spruitjes leren eten en daarmee oppositie voeren tegen z'n eigen overgewicht.
Want zoals hij er nu bijloopt denkt iedereen meteen: "Die man houdt niet van spruitjes!"

spruitjeslucht Lees verder...

Vloeken in de kerk van Komrij

Dinsdag 13 Februari 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

In de wereld van kunst en cultuur heeft de jonge generatie de functie rebels en vernieuwend te zijn. Want van wie moet anders de (r)evolutie komen? Niet van de gevestigde orde, van oude heren en grijze dames die met regelmaat hun zwaarwichtig oordeel mogen ventileren in kwaliteitskranten en muffe neuzelprogramma's op de televisie. De hemel ingeprezen worden door een afgetakelde cultuurpaus zou het ergste moeten zijn dat de jonge ambitieuze kunstenaar of scribent kan overkomen. Het is 't doorslaggevend bewijs dat je op de verkeerde weg bent. Die bedorven geur van pijptabak of eau-de-cologne krijg je nooit meer van je af. Tenzij duidelijk wordt dat je bejaarde bewonderaar blijkbaar geestelijk ietwat in de versukkeling is geraakt. Dat is dan nog je enige redding. Dan mag je hopen dat hij niet langer serieus genomen wordt en je opstandig imago er niet al te zeer onder geleden heeft.

Vloeken in de kerk van Komrij Lees verder...

stem op het best geschreven weblog!

Maandag 12 Februari 2007 in categorie Incrowd: over webloggen

Deze week kunt u bij de Dutch Bloggies kiezen uit de genomineerden voor het ´Best geschreven weblog´. Om het hele spektakel eerlijk en rechtvaardig te houden is het natuurlijk van het grootste belang dat u allemaal op Verbal Jam gaat stemmen! Mobiliseer liefst nog uw complete achterban om hetzelfde te doen. Anders wint er straks weer zo´n weblog waarvan je denkt: mmm, tja, nou, 't zal wel. En dan loopt u straks weer wekenlang rond met een onbevredigd gevoel.
Klik dus massaal met de hele familie, de straat, de wijk of goegemeente op die stemknop rechtsboven aan deze pagina, dan komt u vanzelf op de verkiezingswebsite van de Dutch Bloggies.
Méér kunnen we er ook niet aan doen...
Ik haal mijn lol vooral uit de campagne, merk ik...En dan nog dit:
De site van Verbal Jam is regelmatig traag. Dit komt door massale spamaanvallen op de server. Excuus voor dit ongemak. Hopelijk weerhoudt dit u niet om vaak terug te komen.
Veel spam komt trouwens uit China. Gek is dat: wél buitenlandse sites blokkeren, maar niet de eigen spammers.
stem op het best geschreven weblog!

verdwaald in vista

Zondag 11 Februari 2007 in categorie Technologie

Ik ben verdwaald in Windows Vista, dat nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Waarom leveren ze daar geen TomTom bij? Het is in elk geval een goed excuus voor mijn afwezigheid, want ik ben hier voorlopig nog niet uit.
Zo'n nieuw besturingssysteem is als een stad waarin alle bordjes verhangen zijn. Het was dat de gelegenheid zich voordeed, anders was ik voorlopig nog niet aan dit avontuur begonnen. Allemachtig wat een doolhof. En om nou te zeggen gottogod wat een verbetering, nee... Vista loopt voortdurend aan je kop te zeuren of je wel met iets wilt doorgaan. Totaal geen eigen initiatief. Doodmoe word ik ervan.
De hele tijd dat gedrein en gejengel in je scherm:
"Weet u zeker dat u deze software wilt uitvoeren?"
Ja, zie ik eruit als een negatief faalangstige chronisch twijfelende idioot?
En daarna roept Vista dan:
"Ga door als u reeds met deze bewerking bent begonnen."En dan moet ik op het knopje 'Doorgaan' klikken.
Mijn linker muisknop heeft inmiddels een burn-out met muis-rsi. Ikzelf heb een ingesleten gaatje in m'n hoofd van het op mijn voorhoofd tikken. verdwaald in vista Lees verder...

Weeralarm

Donderdag 08 Februari 2007 in categorie Waargebeurde verzinsels

Het KNMI laat voor morgen een weeralarm uitgaan. In de komende nacht trekt namelijk vanuit het zuidwesten een storing over ons land. Daarbij kan lichte motregen optreden. Wie niet per se de deur uit hoeft wordt aangeraden thuis te blijven. Anders wordt u een beetje nat.
De temperatuur daalt tot 8 graden Celcius. Dikke sokken worden aanbevolen ter voorkoming van onderkoeling. Controleer tevens of uw veters gestrikt zijn.
Gezien de verwachte chaos op de stations zal de NS soep uitdelen. Voor gestrande reizigers zullen veldbedden worden klaargezet en dekens worden uitgedeeld. De overheid stelt een speciaal noodnummer in waarheen u kunt bellen voor informatie omtrent vermiste personen.
Later op de dag kan de zon laag staan. Het Korps Landelijke Politie Diensten adviseert automobilisten de zonneklep naar beneden te doen. Weeralarm

Reclame moet kunnen

Donderdag 08 Februari 2007 in categorie Beeld en Geluid

Het zal de oplettende en regelmatige bezoeker zijn opgevallen dat Verbal Jam elke woensdagavond tegen tienen het Radiolog maakt in het culturele VPRO radioprogramma De Avonden.
De laatste weken is hierin een miniserie gaande over het webloggen zelf, getiteld 'Het weblog voor buitenstaanders verklaard'.
Voor de doorgewinterde weblogger is de inhoud natuurlijk gesneden koek, vandaar dat de tekst hier ook niet online staat. Wie er tóch kennis van wil nemen moet dus nu echt naar de radio gaan luisteren of de uitzending achteraf via internet opvragen. Zie hiervoor in de rechterkolom: Verbal Jam op de radio.


Update: alle afleveringen van Het Radiolog zijn terug te luisteren in de Mediatheek.

Reclame moet kunnen

het weblog voor buitenstaanders verklaard (3)

Woensdag 07 Februari 2007 in categorie Beeld en Geluid

<%FlashMP3(http://www.verbaljam.com/audio/RADIOLOG20070207.MP3|0|0|50|FFFFFF|dewplayer-vol|linkcnt=KEYWORD)%>

Inhoud: Het Radiolog van woensdag 7 februari 2007 - Het weblog voor buitenstaanders verklaard, deel 3.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO. het weblog voor buitenstaanders verklaard (3)

populair bij de vrouwtjes

Woensdag 07 Februari 2007 in categorie Baldadig

De laatste tijd ben ik opvallend populair bij de vrouwtjes. Ze heten Jessika, Annett, Katja, Daniela, Antje, Tanja, Katharina, Anne, Silke, Marina, Mandy, Heike, Jennifer, Ulrike, Christin, Birgit, Barbara, Ines, Melanie, Andrea, Brigitte, Franziska en Susanne. Niet bij te houden gewoon!
En ze willen allemaal maar één ding: mij bovenaan krijgen bij de zoekmachines. Ja, ja, dat is natuurlijk een ontdeugende erotische metafoor, want vervolgens houden ze een uitgebreid verhaal hoe ik met hun hulp gigantisch kan binnenlopen. En ze scheppen op over hun ruime inkomen. U begrijpt, een goed verstaander heeft hier aan een half woord genoeg! populair bij de vrouwtjes Lees verder...

Het mes in de rug

Dinsdag 06 Februari 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Joop Wijn verlaat plotseling de politiek. Want het CDA had alleen nog het baantje van fractievoorzitter voor hem vacant. Maar Joop wilde absoluut minister blijven.
Ach, ik kan me zó goed voorstellen hoe dat is gegaan in het beraad waarbij de CDA-ers onderling de baantjes verdeelden. Want Maxime Verhagen begon natuurlijk onmiddellijk te jengelen dat hij nou eindelijk óók wel eens minister wilde worden! Als extra argument droeg Maxime aan dat een 'in de kast'-homo als Joop niet lekker lag bij de ChristenUnie.
Ja, Maxime Verhagen heeft niet voor niets al twee maal volkomen verdiend de zwetsprijs gekregen!

Het mes in de rug Lees verder...

een tuthola

Maandag 05 Februari 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Minister Aart Jan de Geus van Sociale Zaken heeft in zijn portefeuille tevens het emancipatiebeleid. Vandaag zegt hij in de Volkskrant dat er ook in het nieuwe kabinet ruimte moet zijn voor een minister die zich met emancipatie bezighoudt. Misschien hoopt hij wel dat hij dat zelf weer mag doen. Dat lijkt me echter niet verstandig.
Op 15 november 2003 pleitte hij namelijk nog in diezelfde Volkskrant voor opheffing van de portefeuille emancipatiebeleid. Emancipatie was alleen nog maar nodig voor allochtone vrouwen, zo vond hij. Misschien moet Wouter Bos dat artikeltje nog maar eens in herinnering roepen als hij door het CDA van draaikonterij wordt beschuldigd. een tuthola Lees verder...

de excuses van berlusconi

Zaterdag 03 Februari 2007 in categorie Waargebeurde verzinsels

In een klein appartement vlakbij de via Pagano te Milaan zit de dichter Francesco Mortale te knikkebollen in zijn leunstoel, terwijl op de achtergrond een oude grammofoonplaat van Fabrizio De André zich zachtjes krakend naar de uitloopgroef worstelt. Het is laat op de avond en eigenlijk had Francesco al in bed willen liggen. Maar een flesje wijn is hem dusdanig in de benen gezakt, dat hij de fut niet heeft om zich richting slaapkamer te begeven.
De bejaarde dichter hoort niet dat voor de deur een donkere, gepantserde limousine stopt. Een stevige, gedrongen man stapt uit, kijkt snel om zich heen of niemand hem ziet en haast zich naar het appartement van Francesco Mortale. Hij bonst op de deur. de excuses van berlusconi Lees verder...

Balkenende bang in donker?

Donderdag 01 Februari 2007 in categorie Milieu, flora, fauna

In het kader van een internationale actie rond de klimaatsverandering moeten we vanavond vijf minuten het licht uit doen. Balkenende waarschuwt voor de gevolgen. Netwerkbeheerder Tennet ook. Je kunt er namelijk stroomstoringen van krijgen. De kans is dan groot dat het licht wel wat langer uitblijft dan die vijf minuten.

Balkenende bang in donker? Lees verder...