Archief: artikelen van Maart 2008.

| Home |

 

Polarisatie in de praktijk

Maandag 31 Maart 2008 in categorie Opinie

Er wordt wel eens gesteld dat wij in Nederland geen debatcultuur hebben. Dit in tegenstelling tot bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar in het onderwijs aan de kunst van het debatteren nadrukkelijk aandacht wordt besteed. En dat is te merken. Sommige discussies op de Nederlandse internetfora zijn van een dermate bedroevend niveau, dat ze een regelrechte verspilling zijn van de vrijheid van meningsuiting.
Zo bracht mijn vorige stuk over de verdraaide feiten in Fitna op diverse weblogs de gemoederen in beweging. Opvallend daarbij was dat de (vermoedelijke) Wilders-adepten bij gebrek aan solide argumenten al snel hun toevlucht namen tot de gebruikelijke dooddoeners en kleinerende bewoordingen, vooral natuurlijk aan mijn adres. In hun angst voor het islamitisch geweld scharen ze zich onvoorwaardelijke achter Wilders, als moslims achter hun profeet.

Ondertussen gaan ze geheel voorbij aan het werkelijke punt dat in het stuk van gisteren nu eigenlijk wordt gemaakt. In hun bangelijke agitatie merken ze het waarschijnlijk niet eens op. Het enige wat ik deed was de ene vertaling naast de andere leggen en concluderen dat er sprake was van selectief, onjuist en onvolledige gebruik van citaten uit de Koran door Wilders. En dus van misleiding. Daar moet ik, net als elke andere burger die de democratische rechtsstaat aan het hart ligt, alert en kritisch op zijn. Polarisatie in de praktijk Lees verder...

De valse 'feiten' van Fitna

Zondag 30 Maart 2008 in categorie Opinie

Als je niet heel goed uitkijkt, word je door de demagogen voorgelogen. En dus maar eens controleren of de in Fitna aangehaalde Koran-citaten werkelijk kloppen en of ze niet uit een bepaalde context zijn gerukt.
Daartoe haal ik de eertijds aangeschafte Koranvertaling van Fred Leemhuis uit de kast en blaas het bijna twee decennia oude stof eraf.
Volgens de ware moslim is alleen de Arabische tekst een juiste weergave, maar ik ben geen ware moslim en Geert Wilders al helemaal niet. We spreken beiden geen Arabisch, dus moeten we ons behelpen met de Nederlandse vertaling.
Gek genoeg levert dat al opmerkelijke verschillen op.

Misschien heeft u op deze vrije dag helemaal geen zin in religieuze beschouwingen, maar ik voorspel u: het valt mee en het is onthullend. Bovendien worden we nu al maanden lang gek gemaakt met Fitna, dus nu moeten we ook even de tijd nemen om te genieten van de ontluisterende ontmaskering. De valse 'feiten' van Fitna Lees verder...

Ondertussen in Den Haag...

Vrijdag 28 Maart 2008 in categorie Waargebeurde verzinsels

Ergens in Den Haag zit een ambtenaartje hevig te zweten. Niet van het harde werken natuurlijk, want hij mag het zorgvuldig opgebouwde ambtenarenimago geen geweld aandoen. Nee, hij zweet van angst.

Niemand weet op dit moment nog dat hij degene was die juffrouw Eveline Herfkens van staatswege een kleine bijdrage in de woonkosten toekende. Ach, had een in het vak vergrijsde collega gezegd, het is een oud-minister, dus we moeten niet moeilijk gaan doen. Als we gaan dwarsliggen krijgen we daar gezeik mee. Je weet hoe ze zijn, daarboven bij het Directoraat Generaal.

En dus had het ambtenaartje destijds zijn paraafje en zijn stempeltje gezet, in het volste vertrouwen dat het allemaal netjes was zoals het hoorde. Overheidsgeld stroomde wel vaker naar boven en dus gewoon tegen de zwaartekracht in. Daar was eigenlijk niets bijzonders aan. Ondertussen in Den Haag... Lees verder...

Filmfestival

Donderdag 27 Maart 2008 in categorie Religie

Naast de vele mooie filmfestivals die wij in Nederland al hebben, komt er nu ook ruimte voor het Anti-Islamfilmfestival. We hebben zowaar al twee films klaarliggen: die van Geert en inmiddels ook die van Ehsan Jami. Zo'n festival zal natuurlijk wereldwijd de aandacht trekken en Nederland heeft de primeur! Altijd goed voor het terrorismetoerisme!

En voor de polarisatie natuurlijk. Harry de Winter plaatst opnieuw een advertentie op de voorpagina van de Volkskrant: 'Als Ehsan Jami zo'n film over Joden zou hebben gemaakt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.' Of iets in die trant.
Populistisch rechts kan op zijn beurt weer roepen over 'vrijheid van meningsuiting'. Of de Koran, de profeet, Hitler en de andere nazi's in één enkele zin bij elkaar harken en de samenleving blinde onnozelheid verwijten als ze tegengas krijgen.

Professor Afshin Ellian raakt nu helemáál en definitief de weg kwijt en schrijft de zoveelste column in Elsevier waaraan geen touw is vast te knopen.

U merkt: de tijd is er rijp voor, niets staat een festival meer in de weg! Filmfestival Lees verder...

Bloglijst in coma

Woensdag 26 Maart 2008 in categorie Incrowd: over webloggen

In oktober vorig jaar werd met veel tamtam en borstgeroffel de ultieme ranglijst voor Nederlandse weblogs aan ons gepresenteerd: de Blog50. Er werd in de maanden daarop nog wat gesleuteld aan de meetmethoden, maar uiteindelijk wisten we toch hoe het gesteld was met de pikorde bij de Nederlandse weblogs.
De 'verbetering' van de meetmethoden had vooral tot gevolg dat de meeste weblogs hun plaats op de ranglijst tot hun frustratie schrikbarend zagen dalen.

Maar aan dat leed lijkt nu een eind gekomen. Net nu mijn eigen Technorati-ranking (een ander lijstje) op onverklaarbare wijze is verdubbeld, blijft de beloofde meting van maart tot nu toe uit. De Blog50 lijkt alweer dood of toch minstens in diepe coma.
We kunnen weer opgelucht ademhalen. Want hoewel het ons webloggers natuurlijk allemaal niks kan schelen, het raakt je tóch als je ergens onderaan bungelt.

Update: Ik heb ze blijkbaar wakker geschud. Had ik niet moeten doen: weer twee plaatsen gezakt in de categorie 'nieuws' en maar liefst 27 plaatsen in de totale ranking. Diagnose blijft dus: comateuze lijst.


Update 27 mei 2008: Met veel hangen en wurgen werd in maart nog een lijst geproduceerd, april bleef stil en in mei werd de handdoek in de ring gegooid.
Laat dit een les zijn voor andere lijstjes. Bloglijst in coma

Even een telefoontje plegen

Woensdag 26 Maart 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

De moderne techniek maakt het ons steeds makkelijker. Neem nu telefoneren. Ik moest vandaag een medewerker bij een bankfiliaal bellen. Vroeger moest je omslachtig met een draaischijf een doorkiesnummer draaien. Tegenwoordig doe je dat heel makkelijk, goedkoop en geavanceerd via internetbellen. Afijn, u kent dat wel, u maakt het zelf dagelijks mee.

Ik kies het 0900-nummer van de bank. De telefoon zegt: "U bent niet bevoegd om dit nummer te kiezen."
Wel godverdegodverteringnogantoe! Niet bevoegd?? Wie betaalt hier nou de rekening?
Ik bel de helpdesk van mijn provider.
"Het is momenteel erg druk. De wachttijd is ongeveer 15 minuten. Wij adviseren u op een later tijdstip terug te bellen."
Goed, dat komt dan later wel. Even een telefoontje plegen Lees verder...

Een spektakel in Sloten

Maandag 24 Maart 2008 in categorie Amsterdam Centraal

In het mooie oude dorpje Sloten (NH) gebeurt zelden iets opzienbarends. In elk geval niet iets wat dermate wereldschokkend is, dat wij er in de aangrenzende grote stad direct van horen.
De meest recente commotie dateert in mijn herinnering alweer uit 1995, toen er een volksraadpleging plaatsvond over de voorgenomen bebouwing van 'Het Weilandje van Sloten'. Die bebouwing is er gelukkig niet gekomen en sindsdien slaapt het dorpje weer vreedzaam verder. Er wordt nijver getuinierd op de twee volkstuinparken Eigen Hof en VAT, de molen draait af en toe zijn wieken een slag in de rondte en de bewoners rijden hun auto door de lokale wasstraat.
En dat was het dan wel zo'n beetje. Of toch niet? Een spektakel in Sloten Lees verder...

Moslimberichten

Zondag 23 Maart 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Allereerst is er natuurlijk het opmerkelijke bericht dat de Nederlandse Moslim Oproep onder voorwaarden wel bereid is om de film van Wilders uit te zenden. Die voorwaarden zijn dat ze de film vooraf willen zien ter voorkoming van strafbare feiten en dat Wilders achteraf in debat moet. Je kunt er je eeuwige zaligheid onder verwedden dat Wilders daar zoals gewoonlijk niks voor voelt, maar goed, het gebaar van goede wil is gemaakt. Vroeger noemden we dat geloof ik repressieve tolerantie.

Verder komt uit Vaticaanstad het nieuws dat de heer Magdi Allam, een voormalige moslim, zich heeft bekeerd tot het katholicisme. Typisch een gevalletje 'van de regen in de drup'. De paus heeft hem gezegend, dus laat de fatwa's maar weer komen. Islamitische extremisten aller landen verenigt u, want deze afvallige moet natuurlijk gedood worden. Daaraan kan onze eigen Wilders weer zijn gelijk ontlenen.

Moslimberichten Lees verder...

Amsterdam Centraal wint Dutch Bloggie

Donderdag 20 Maart 2008 in categorie Incrowd: over webloggen

Website Amsterdam Centraal, waar ik ook aan meeschrijf, won gisteravond een Dutch Bloggie in de categorie 'Nieuws'. Zoals gisteren gemeld, was ik op het festijn aanwezig, dus ik kon de trofee in ontvangst nemen. Het ding donderde meteen uit z'n sokkel. Dit bleef de running gag bij elke prijswinnaar.

De constructie van de prijzen is dus toch wel een aandachtspuntje voor volgend jaar. Met zoveel sponsors moet er toch een heuse kunstenaar aan het werk gezet kunnen worden. Dat zal gemakkelijk leiden tot een beter ontwerp dan die sheriff-badge uit de sportprijzenkraam op de Albert Cuypmarkt. Een gegeven paard mag je niet in de bek kijken, maar bij een paard dat tot in lengte van jaren op de schoorsteen moet staan is een kritische kanttekening wel geoorloofd, dacht ik zo.

De andere genomineerden in de shortlist van de categorie 'Nieuws' waren GeenCommentaar, En Dan Dit, Geenstijl en Zapruder. In alle bescheidenheid kunnen we vaststellen dat de winst van Amsterdam Centraal dus niet echt een verrassing te noemen was.

Veel mooie foto's van de Dutch Bloggies 2008 zijn te vinden bij Henk-Jan Winkeldermaat.
Amsterdam Centraal wint Dutch Bloggie

Uitreiking Dutch Bloggies 2008

Woensdag 19 Maart 2008 in categorie Incrowd: over webloggen

Vanavond vindt in het Atrium te Den Haag de uitreiking plaats van de Dutch Bloggies 2008. De NOS heeft ervoor gezorgd dat het evenement live op internet -en dus ook hier op Verbal Jam- te volgen is.

Wanneer u vanaf 20:00 uur op onderstaande player klikt, kunt u vanuit uw luie stoel van het spektakel genieten. Tegelijk mag u hier in de reacties uw tevredenheid of ongenoegen uiten met de uitslag.

Ikzelf ben van plan mij ter plekke op de hoogte te gaan stellen van de situatie. Noblesse oblige, nietwaar? Bovendien gaat het niet zozeer om de prijzen, maar om weer eens gezellig bij te kletsen met de collega's.

Update: de speler is weer verwijderd met dank voor de bewezen diensten.
Uitreiking Dutch Bloggies 2008

Antisemitisme schrikbarend toegenomen

Dinsdag 18 Maart 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

In een paar dagen tijd is het aantal antisemieten in Nederland ineens schrikbarend toegenomen. De Duitse publicist Henryk Broder noemde in het tv-programma Netwerk Dries van Agt en holocaust-overlevende Hajo Meyer 'antisemieten', omdat deze heren nogal verontwaardigd zijn over de Israëlische politiek tegenover de Palestijnen.

Harry de Winter plaatste een advertentie in de Volkskrant, waarin staat: 'Als Wilders hetzelfde over Joden (en het Oude Testament) gezegd zou hebben als wat hij nu over Moslims (en de Koran) uitkraamt, dan was hij allang afgeserveerd en veroordeeld wegens antisemitisme.'

Arnold Scheepmaker schreef al in 2006 enkele antisemitische dingetjes in Havana, de schoolkrant van de Hogeschool van Amsterdam. Nadat meneer een keertje in het Midden-Oosten was geweest 'snapte hij wel hoe het in 1937 zover had kunnen komen'. Maar omdat anderen vonden dat hij het dus helemaal niet gesnapt had, staat hij volgende week voor de rechter wegens discriminatie. Antisemitisme schrikbarend toegenomen Lees verder...

Een gezellige lunch

Maandag 17 Maart 2008 in categorie Beeld en Geluid

Ik ontdekte in het archief nog een stukje experimentele video van twee jaar geleden. Het kwam voort uit wat melige improvisatie, als ik me goed herinner. Geen idee waarom ik het nooit heb afgemaakt, misschien omdat ik het destijds niet leuk genoeg vond. Maar vanmiddag moest ik erom lachen, dus daarom nu alsnog online in de herkansing.


Een gezellige lunch door Arnoud op Vimeo.

Een gezellige lunch

Koekjesfabrikant saboteert jeugdbeleid

Zondag 16 Maart 2008 in categorie Baldadig

De landelijke en lokale overheden doen er alles aan om de jeugd van tegenwoordig een beetje op het rechte spoor te houden. Met een christelijke minister voor jeugd en gezin, heropvoedingskampen 'campussen', straatcoaches, hangjongerenwerkers, speciale 'trajecten' (à 4300 euro), samenscholingsverboden, dwang en drang, een 'jeugdmonitor' en elke keer weer 'een gezamenlijke aanpak'.
Voor het totale jeugd- en gezinsbeleid is in dit jaar bijna 6 miljard beschikbaar. Dat geld wordt natuurlijk niet uitsluitend aan de jeugd uitgegeven, maar direct of indirect wél voor een belangrijk deel. In elk geval mogen we vaststellen dat de samenleving diep in de buidel tast om de jeugdproblematiek op te lossen.

Tot mijn ontsteltenis heb ik echter moeten constateren dat koekjesfabrikant LU General Biscuits Nederland B.V. uit Breda ons moeizaam op de rails gezette jeugdbeleid regelrecht loopt te saboteren!
Het bedrijf bakt bekende merken als Lu, Tuc en Liga.

Toen ik deze week een doos Liga Milkbreak opende, trof ik onderin een stiekem weggemoffeld kaartje aan. Een kaartje met opruiende teksten voor het jonge volkje! Dit zijn regelrechte staatsondermijnende activiteiten!

Koekjesfabrikant saboteert jeugdbeleid Lees verder...

Het wordt link in Nederland

Vrijdag 14 Maart 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Het begint link te worden hier in Nederland. Zonder dat we het in de gaten hebben overigens. Het zal wel aan mij liggen, maar ik heb bijvoorbeeld volledig gemist dat onze terrorismebestrijders al sinds 6 maart het dreigingsniveau 'substantieel' hebben afgekondigd. En ik zal de enige niet zijn.

Ook is geheel aan mij voorbijgegaan -of ik ben het vergeten- dat er vier dreigingsniveaus bestaan: minimaal, beperkt, substantieel en kritiek. Ik heb deze informatie moeten opzoeken. Zowel een Pakistaan als een kamerlid, beiden met snode plannen, schijnen aanleiding te hebben gegeven tot dit dreigingsniveau.
De Pakistaan is inmiddels gearresteerd, het kamerlid loopt zo te zien nog vrij rond. Het wordt link in Nederland Lees verder...

Een wespensteek

Donderdag 13 Maart 2008 in categorie Waargebeurde verzinsels

Vandaag ga ik eens doen of ik schoolmeester ben. Daar heb ik toevallig zin in. Bovendien is er een tekort aan onderwijzers, dus dat treft.
Dan komt er op een dag een klein meisje met een bedrukt gezichtje naar je bureau en zegt:
"Meester, ik heb een filmpje van mijn grote broer op internet gezien..."
"Kijk eens aan... eh, hoe heet je ook weer?"
"Lotte-Sophie, meester..."
"Kijk eens aan, Lotte-Sophietje, dat vond je zeker wel leuk, hè, zo je broer in een filmpje?"
"Nee, meester, hij was op een feestje met een heleboel mensen..."
"Een feestje! Dat is toch hartstikke leuk voor je broer? En zat de stemming er een beetje in?"
Dat laatste vat ze niet helemaal en daarom zegt ze maar: "Ik moest geloof ik wel een beetje huilen..."
"Je hoeft toch niet te huilen als je broer een fijn feestje heeft? Heeft hij niet genoten dan?"
"Nou, er zat een mevrouw de hele tijd maar heel hard aan zijn dinges te sabbelen en iedereen ging lachen en schreeuwen..."

Een wespensteek Lees verder...

Weer weeralarm

Woensdag 12 Maart 2008 in categorie Milieu, flora, fauna

Er was vandaag weer weeralarm. Storm, zware windstoten, regen, hagelbuien.
Bij ons thuis betekent een weeralarm altijd dat we ons zo koest mogelijk houden. We willen de zaak tenslotte niet erger maken dan hij al is.
Niet douchen, om de wateroverlast zoveel mogelijk te beperken. Geen wc doortrekken.
En al helemaal geen zware windstoten laten.

Zelfs geen glas water drinken, want elk stormpje daarin kan de windkracht boven de 10 Beaufort uittillen. Dan moet Erwin Krol 's avonds weer uitleggen dat hij er flink naast had gezeten met zijn windkracht 9.
We mogen geen enkel steentje bijdragen aan het natuurgeweld. Hagelslag op brood is daarom taboe vandaag.
Dat is onze burgerplicht, onze verantwoordelijkheid om de gevolgen van de klimaatverandering zoveel mogelijk te beperken. Weer weeralarm Lees verder...

Hoe zet ik Mak een hak?

Dinsdag 11 Maart 2008 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Geen ander weet ons de geschiedenis zo toegankelijk en meeslepend uit te leggen als Geert Mak. Vroeger moest je mazzel hebben met een geschiedenisleraar die toevallig lekker kon vertellen, maar voor hetzelfde geld kon je een jaartallendroogkloot treffen. Geert Mak is er gelukkig voor ons allemaal en maakt ruimschoots goed wat we op school eventueel tekort gekomen zijn.
Zojuist is de eerste serie van zijn televisieprogramma 'In Europa' afgerond. Die serie maakte hij natuurlijk niet alleen, maar met hulp van dertig andere toegewijde televisiemakers en onderzoekers. Het was een megaproject, maar prachtig en integer gemaakt, uniek in de Nederlandse televisiegeschiedenis. Daar gaan Geert en zijn medewerkers terecht een Nipkow-schijf voor krijgen, dat kan niet missen. Hoe zet ik Mak een hak? Lees verder...

Pinpasfraude

Maandag 10 Maart 2008 in categorie Criminaliteit en recht

Er komt een dag dat zich aan de hemelpoort een vervelend mannetje meldt. Op zich niet opzienbarend, want dat zijn ze daar wel gewend, vervelende mannetjes. Sterker nog, ze hebben ze door de jaren heen wel erger aan de deur gehad.
Petrus vraagt aan dat mannetje of hij nog iets nuttigs heeft gedaan heeft met zijn leven.
Het mannetje biecht op dat hij zijn tijd heeft besteed aan het leeghalen van bankrekeningen van andere mensen.
Dat vindt Petrus dan niet zo best, vooral omdat een van die bankrekeningen van mijn bejaarde moeder was. En voor het beroven en bestelen van zielige oude mensen krijg je aan de hemelpoort nu eenmaal strafpunten.

Mijn moeder kon er zelf helemaal niets aan doen, want het vervelend mannetje had blijkbaar een vervalste pas gebruikt, niet die van mijn moeder. Die had ze namelijk nog, eentje met een heel ander nummer.
Hoe dat allemaal precies zat gaat Petrus nog even grondig uitzoeken. Eerst gaat Petrus proces verbaal opmaken.
Maar niet nu, want in de hemel zouden ze net gaan eten. Pinpasfraude Lees verder...

Boer zoekt kiespijn

Zondag 09 Maart 2008 in categorie Gastcolumns

Het schijnt in de mode te zijn om als boer een vrouw te zoeken. Gelukkig ben ik geen boer, maar daarover zo direct. Ik hoef ook geen vrouw meer te zoeken, immers mevrouw Tholen is al zon kleine 25 jaar mijn steun en toeverlaat en daar ben ik blij om.
Mijn schoonouders hadden een boerderijtje. Ze bewoonden doordeweeks een mooi pand in Amsterdam Zuid, maar in het weekend wilden ze graag naar buiten en dat resulteerde in de aankoop van een oud boerderijtje.
Ik was toen nog jong, leek op Terence Stamp, kleedde me ook zo, maar vond het ook wel eens leuk om de overvolle stad te ontvluchten en naar buiten te trekken in het weekend.
Van harte ging dat niet, want het is zoals Jan Cremer eens zei: "Natuur is mooi, maar je moet er wat te drinken bij hebben."

Met mijn vrouw en ons pasgeboren kind mochten we dan in het boerderijtje, wanneer mijn schoonouders geen zin hadden. In ruil -niets voor niets- moest ik dan wat klusjes doen. Eén vast terugkerende klus was het maaien van gras. Het stulpje was overal omgeven door gras en er stond een motorgrasmaaier, die aangetrokken moest worden, net als een buitenboordmotor. Boer zoekt kiespijn Lees verder...

Schnabelen

Zaterdag 08 Maart 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Er viel mij vandaag een eigenaardig zinnetje op in de Volkskrant. Het is een citaat van Paul Schnabel, directeur van het Sociaal Plan Bureau.

"Als we over ouderen praten, komen snel onderwerpen als gratis openbaar vervoer boven. In werkelijkheid beschikken de meeste ouderen gewoon over een auto en gemiddeld 100.000 euro op de bank. Het is voor het eerst in de geschiedenis dat de oudste generatie van ons land ook de rijkste is."

Ik krijg meteen de neiging om hier het gironummer van mijn bejaarde ouders te vermelden. Dit om de heer Schnabel in de gelegenheid te stellen hun saldo ruimhartig in overeenstemming met zijn beweringen te brengen. Ik constateer namelijk dat mijn ouders dusdanig ver onder dat gemiddelde zitten, dat alle andere bejaarden in Nederland minstens miljonair moeten zijn. Schnabelen Lees verder...

Strafexercitie

Donderdag 06 Maart 2008 in categorie Geldkwesties

De belastingopgave. Het is je reinste strafwerk en je moet er meestal nog voor betalen ook. En zelfs als je wat terugkrijgt is zo'n bedrag veelal de ellende niet waard. Elk jaar zie ik er als een berg tegenop, want ik moet niet alleen mijn eigen opgave doen, maar ook die van mijn ouders. Die rusten lekker op hun hoogbejaarde lauweren, terwijl ze gedurende het belastingjaar alles wegmaken wat ik nou net voor die opgave nodig heb. Tijdens het verbeten zoeken naar jaaroverzichten en bonnen in kastjes, laden, bureautjes en naaimandjes, moet ik mijn vloeken binnensmonds houden, anders raakt mijn moeder overstuur.

En dat terwijl de Belastingdienst al die dingen allang weet! Want wanneer ik eens een postje vergeet, komen ze prompt met een correctie. Altijd in hun eigen voordeel natuurlijk.
Menig Nederlander zal dan ook met grote voldoening hebben kennisgenomen van de recente problemen bij de Belastingdienst. Ze trekken het niet! Ha, dat zal ze leren! Nu weten ze eens wat het is!
Maar het leedvermaak was van korte duur, want de Belastingdienst zet problemen nu eenmaal altijd recht over de ruggen van de belastingbetalers. Strafexercitie Lees verder...

Obama in de gloria!

Woensdag 05 Maart 2008 in categorie Politiek & Maatschappij

Ik heb het een tijdje voor me uitgeschoven, maar ik ga die Barack Obama toch maar eens bestuderen. De Nederlandse pers is zo lovend over hem, hij is zo'n inspirerende man, hij heeft zoveel charisma! In de VS weet hij hele stadions vol te kletsen. In nieuwsflitsen op de journaals zag ik telkens alleen maar een slungelige man met grote oren en dunne lippen voorbij komen, met oneliners over hoop, saamhorigheid, verandering en 'yes we can'.
Mooi en prijzenswaardig natuurlijk, maar toch niet direct de taal die mij als nuchtere Nederlander op de sofa doet dansen van enthousiasme.
Dat hoef ik sowieso thuis niet te flikken, want mijn vrouw is zuinig op haar spullen. Obama in de gloria! Lees verder...

Alle tijd

Dinsdag 04 Maart 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Gisteravond organiseerde Amsterdam Centraal het discussieprogramma Amsterdam Centraal Live in het Parool Theater te Amsterdam. Gasten waren wethouder Tjeerd Herrema van Verkeer en Vervoer en bekroond stadsdeelraadslid Michèl Tromp (VVD) van stadsdeel Geuzenveld-Slotermeer.
Ik mocht ook een kunstje doen, namelijk het voordragen van onderstaand stukje klein proza.

(Een audioversie van dit verhaal is beschikbaar in de Mediatheek.)

Op een bedrijventerrein in Amsterdam-West staat De Bunker, de extra beveiligde rechtbank. Daar berecht men onze zwaarste criminelen, zoals de Maffia in het algemeen en Willem Holleeder in het bijzonder.
Precies tegenover De Bunker verkoopt een autodealer wanstaltig grote Amerikaanse auto's.
Zoals de Hummer in het algemeen en de verlengde Hummer in het bijzonder.
Dat kan geen toeval zijn, denk ik dan. De Bunker en de dealer hebben waarschijnlijk dezelfde klantenkring. Alle tijd Lees verder...

Alle tijd

Maandag 03 Maart 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Een stukje klein proza, voorgedragen op 3 maart 2008 tijdens Amsterdam Centraal Live in het Parool Theater, Amsterdam.

Download de Flash Player om de mediaspeler te zien.


Wie liever leest dan luistert, kan de tekst hier lezen.

© Arnoud de Jong, verbaljam.nl - All rights reserved. Alle tijd

Alle tijd

Maandag 03 Maart 2008 in categorie Amsterdam Centraal, Beeld en Geluid

Parooltheater, met wethouder HerremaEen stukje klein proza, voorgedragen op 3 maart 2008 tijdens Amsterdam Centraal Live in het Parool Theater, Amsterdam.

Wie liever leest dan luistert, kan de tekst hier lezen.

© Arnoud de Jong, verbaljam.nl - All rights reserved.

Alle tijd

Piepelen

Maandag 03 Maart 2008 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Vandaag zag ik een overeenkomst tussen Geert Wilders en de Hamas in de Gaza strook. Dat zal hij niet leuk vinden, want hij is heftig pro-Israël. Dat vind ik zelf ook niet leuk, want ik wil het niet over die man hebben. Maar het moet nu maar even. Het is voor de goede zaak.
De overeenkomst was de volgende: je doet iets waarvan je weet dat het heftige en buitenproportionele reacties gaat opleveren. Zoals het maken van een film die de Islam beledigt of het afschieten van raketten op het zuiden van Israël.
Het is vechten tegen de bierkaai, maar toch doe je het. Je vindt dat de andere partij onderdrukt en terroriseert, maar toch doe je het. Je geeft de tegenstander een excuus om jou te grazen te nemen, maar toch doe je het.

Vanaf de andere kant bekeken is er eveneens geen enkele rechtvaardiging te bedenken. Als beledigde moslim kun je natuurlijk gewoon je schouders ophalen over dat kleine keffertje in het parlement van een landje waarvan je niet eens weet waar het ligt. Maar ja, je kunt je niet laten piepelen door die gast, anders is het einde zoek.
Als premier van de machtige staat Israël kun je ook iets verstandigers verzinnen dan het afknallen van meer dan tachtig burgers omdat je twintig raketten om je oren krijgt. Waar je het in alle eerlijkheid trouwens zelf naar hebt gemaakt. Maar ja, je kunt je natuurlijk niet laten piepelen door die gasten, anders is het einde zoek. Piepelen Lees verder...

Zelfkritiek

Zondag 02 Maart 2008 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Ik was gisteren enigszins terneergeslagen. Ik had het niet gered tot de shortlist van 'best geschreven weblogs' bij de Dutch Bloggies. Op zichzelf is dat geen reden tot droefenis, maar eerder het feit dat het ook naar mijn eigen maatstaven wel terecht was.

Onbedoeld had de jury dus een juiste beslissing genomen. Ik zeg onbedoeld, want ach, weet zo'n jury veel. Zo'n mannetje/vrouwtje kijkt hooguit een halve minuut naar je weblog en gaat dan weer naar de volgende. Uiteindelijk worden er dan keuzes gemaakt waar je je als jury geen buil aan kunt vallen, zoals Martin Bril en Wim de Bie, want er is elk jaar al herrie genoeg in die tent van de bloggies. De andere kandidaten zijn nauwelijks geschreven, laat staan 'best geschreven'. Behalve de enige echt verdedigbare keus in het lijst van best geschreven weblogs, namelijk Bijzinnen. Maar ik dwaal af naar bijzaken. Zelfkritiek Lees verder...

Beproeving

Zaterdag 01 Maart 2008 in categorie Criminaliteit en recht

Het kabinet is bij monde van onze premier Balkenende uiterst bezorgd over de gevolgen die de film van Geert Wilders voor Nederland kan hebben.
'O nee, niet weer over die man', hoor ik u nu denken. En dat is nu precies mijn punt: staat het kabinet er wel eens bij stil welke chronische beproeving ('fitna') het Nederlandse volk moet doorstaan met dit volkomen doorgeslagen kamerlid? Mag dit de samenleving maar allemaal straffeloos worden aangedaan? Maandenlang wordt dit arme land geteisterd door een tsunami van beledigende, leugenachtige, racistische en fascistoïde uitspraken door de PVV-leider. En vervolgens moet in alle media weer breeduit worden gediscussieerd over de vrijheid van meningsuiting. Je zou bijna naar een Poetin-bewind gaan verlangen. Dan was er voor Wilders in navolging van Litvinenko waarschijnlijk een stralende toekomst weggelegd. Beproeving Lees verder...