Archief: artikelen van Mei 2013.

| Home |

 

Hoe stapel je bezems?

Maandag 27 Mei 2013 in categorie Altijd handig

Het leven van een winkelmanager lijkt me af en toe niet eenvoudig. In 'het krantje' wordt geadverteerd met van die fijne onkruidbezems en er komt een enorme partij binnen. Maar hoe presenteer je die aan de klant? Per bos? In een lange rij?

Bij Intratuin vond iemand een inventieve oplossing. Je zou er zomaar mee kunnen afstuderen op de Rietveld Academie. Ik noem het kunst.

Alleen: ik wil die onderste!

Kunst bij het tuincentrum

[Klik voor hele afbeelding]

Hoe stapel je bezems?

De onderwereld en de bovenwereld

Zondag 26 Mei 2013 in categorie Knipsels, Criminaliteit en recht

De verwevenheid tussen de onderwereld en de bovenwereld blijkt nog erger dan ik had gedacht. Het openbaar ministerie heeft zelfs een speciale coördinator aangesteld om te zorgen dat de samenwerking tussen overheid en maffia geordend verloopt.

De samenwerking tussen onder- en bovenwereld wordt goed gecoördineerd.
De onderwereld en de bovenwereld

Hang hem maar terug in die boom

Dinsdag 21 Mei 2013 in categorie Even afreageren

Zo zie je maar: er kan (bij wijze van spreken) een volslagen idioot bij je in de straat wonen zonder dat je dat ooit in de gaten hebt gehad. Een moordenaar, een sadist, een ontvoerder, je hebt idioten in vele soorten. En het was nog wel zo'n aardige man, nooit iets aan gemerkt, wat een leuk gezin, we zagen hem laatst nog bij de buurtbarbecue. Zo gaat dat in zo'n wijk.

En dan, op een dag, heeft hij zich ineens verhangen in een bos. Zijn twee geinige koters heeft hij eerder onder water in een rioolbuis gepropt. Zonder enig gevoel blijkbaar, maar volgens een doortrapt plan. Zonder respect voor het leven. Zonder zich zelfs te bekommeren om de eigen postume reputatie. De opkomst op zijn begrafenis zal op z'n zachtst gezegd teleurstellend zijn.

Hang hem maar terug in die boom Lees verder...

Dat wordt weer ouderwets verpauperen

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 15 Mei 2013 in categorie Amsterdam Centraal, Lijf en ledematen

Als je langdurige zorg nodig hebt, kon je tot op heden een beroep doen op de AWBZ. Maar de AWBZ wordt uitgekleed en wordt ook nog eens overgeheveld naar de gemeenten. Die draaien voor de kosten op. De gemeenten vrezen dat ze al die zorg niet kunnen betalen en daarom moeten wat hen betreft de mensen eerst maar eens een beroep doen op hun sociale omgeving: familie, vrienden, buren. Op de mantelzorg dus. De gemeenten willen de macht om dit eventueel te kunnen afdwingen.

Dat wordt in de toekomst dus weer ouderwets verpauperen voor de hulpbehoevenden die de pech hebben niet aan de juiste regeltjes te voldoen. Kennelijk hebben beleidsmakers helemaal niet in de gaten hoeveel mantelzorg er in Nederland al wordt verleend en hoe groot de druk op die mantelzorgers al is. Wanneer je bijvoorbeeld hoogbejaarde ouders hebt, doe je het uiterste om ze zo lang mogelijk thuis te laten wonen.

Dat wordt weer ouderwets verpauperen Lees verder...

De koning is beklagenswaardig

Donderdag 09 Mei 2013 in categorie Amsterdam Centraal, Royalty

Ja, nog even over de koning. Sorry. Want ik heb mijn mening herzien. Tijdens dat Bevrijdingsconcert. Aanvankelijk dacht ik dat staatshoofd zijn een luizenbaan was, met vele privileges en grote rijkdom. Immers, je hoeft nooit ergens voor in de rij te staan, je zit altijd vooraan, je wordt gehaald en gebracht, je stoel is gereserveerd, het is steevast gratis, voor je natje en je droogje wordt gezorgd.
Nooit midden in de nacht op je fiets door wind en regen naar huis terug hoeven zwoegen, met je vrouw achterop. Of met de nachtbus moeten van het GVB, de ultieme gruwel in het Amsterdamse uitgaansleven. Je krijgt het allemaal erfelijk op een presenteerblad. Het bedje is gespreid, de tafel gedekt.

De koning is beklagenswaardig Lees verder...

Enorme gewetensnood rond illegalen

Woensdag 08 Mei 2013 in categorie Amsterdam Centraal, Criminaliteit en recht

Al geruime tijd word ik dwarsgezeten door een vreselijk dilemma: moet ik vóór of tegen de strafbaarstelling van illegaliteit zijn?
Ja, zulke ethische kwesties kunnen zomaar op je pad komen, blijkt nu. Negenennegentig procent van de Nederlandse bevolking heeft hier nooit over nagedacht, schat ik. Illegalen niet meegeteld.
Maar bij de PvdA zijn ze er al helemaal uit, zo blijkt uit het congres van afgelopen weekend. Ik heb nog nooit zoveel mensen collectief zien zitten kermen en handenwringen van gewetensnood.
Eigenlijk was ik verwonderd dat men binnen de PvdA ineens zoveel compassie had met de illegale medemens. Tot dit weekend nooit iets van gemerkt. Maar dat kan aan mij liggen.

Enorme gewetensnood rond illegalen Lees verder...

Leerpuntje voor Partij voor de Dieren

Vrijdag 03 Mei 2013 in categorie Milieu, flora, fauna, Amsterdam Centraal

Ik draag de Partij voor de Dieren een warm hart toe. Het is een partij die ons scherp houdt over de leefomgeving en die ons ethisch handelen bewaakt in de omgang met de dieren. Vooral ook de dieren die wij van plan zijn op te eten. Dat is belangrijk in een wereld waarin economische belangen de boventoon voeren.

In strategisch opzicht heeft de Partij voor de Dieren in Amsterdam echter nog wel het één en ander te leren. Zoals bij de kwestie rondom het jaarlijkse vuurwerk bij de Sloterplas op 30 april. Met de wet in de hand heeft de partij (samen met de Dierenbescherming) weten af te dwingen dat het vuurwerk niet doorging. Daarmee hebben ze zich in Nieuw-West niet populair gemaakt.

Leerpuntje voor Partij voor de Dieren Lees verder...

Terugblik op de perfecte show

Donderdag 02 Mei 2013 in categorie Amsterdam Centraal, Royalty

Tjonge, na die inhuldiging heeft het toch wel bijna twee etmalen geduurd voordat ik mijzelf emotioneel weer enigszins bijeengeraapt had. Het was een perfecte voorstelling. Vooral de toespraak van de nieuwe koning maakte indruk. Hij is of heeft een uitstekende tekstschrijver. Vooral het gedeelte waarin hij zijn eigen rol en de erfopvolging plaatste binnen de kaders van de grondwet en de democratie was bijzonder geraffineerd en overtuigend. Menig verstokt republikein zal daarna op het punt hebben gestaan lid te worden van de plaatselijke Oranjevereniging.

Terugblik op de perfecte show Lees verder...