Archief: artikelen van September 2007.

| Home |

 

Godsdienstwaanzin in Wageningen

Vrijdag 28 September 2007 in categorie Schandelijke taferelen

In de krant van vandaag viel mij een berichtje op. In Wageningen vertrekt het enige raadslid van de ChristenUnie. Mevrouw Monique Heger is namelijk een lesbische relatie aangegaan. Omdat sommige partijgenoten daar moeite mee hadden, is zij vrijwillig opgestapt.

De plaatselijke partijvoorzitter Berenschot prijst haar de hemel in, want zij was een 'gedreven en deskundig politicus die het prima deed in de raad', volgens een citaat in de Volkskrant. Het artikel vermeldt niet of de voorzitter één van degenen was die 'er moeite mee hadden'. Zo ja, dan zal hij eeuwig branden in de hel, want een béétje God houdt niet van huichelaars.
De ChristenUnie offert dus politieke deskundigheid op aan middeleeuwse principes. Wie weet wat ons op die manier nog meer aan politiek talent door de neus is geboord. Godsdienstwaanzin in Wageningen Lees verder...

Surfende senioren

Woensdag 26 September 2007 in categorie Beeld en Geluid

Vorige week verscheen in opdracht van seniorenweb.nl een onderzoek van het Sociaal Cultureel Planbureau over de activiteiten van ouderen op de computer en op internet. Maar wat heet oud?

Een aflevering van Het Radiolog van woensdag 26 september 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO

© verbal jam, all rights reserved.

Surfende senioren

Pronk wellicht tóch voorzitter!

Woensdag 26 September 2007 in categorie Brutale brieven


Geachte meneer Pronk,

Laat ik mij eerst voorstellen: ik ben Jacob Boon, secretaris van de Volkstuinvereniging 'In Weer en Wind' te Amsterdam. Als verenigingsbestuur hebben wij uit de media vernomen dat u niet gekozen bent tot voorzitter van de Partij van de Arbeid. Aangezien onze eigen voorzitter onlangs is geroyeerd wegens het telen van wiet in zijn volkstuin en het rotzooien met juffrouw Coba van de clubkantine, is er bij ons momenteel de vacature van voorzitter. Pronk wellicht tóch voorzitter! Lees verder...

Een overval

Maandag 24 September 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Mijn strippenkaart was vol. Geen wereldnieuws, maar toen ik bij mijn boekhandel een nieuwe wilde halen, zag ik daar een reusachtig plakkaat achter het raam. Daarop stond de verontwaardigde tekst: "Vanwege onze veiligheid vanaf heden: geen verkoop van strippenkaarten en OV-abonnementen, open vanaf 11 uur. Den Haag bedankt voor uw effectieve beleid in deze."
Mijn doorgaans toch al licht slapende nieuwsgierigheid was meteen gewekt. Wat werd Den Haag hier precies verweten? Ik ging eens horen hoe dat allemaal zat...

Het zat zo: de afgelopen maanden was de boekwinkel al drie keer overvallen. Geen wonder dus dat de eigenaar het een keertje zat was en zijn gemoed luchtte via zijn etalage. Weer eens wat anders dan die saaie boeken van Grünberg in de vitrine, nietwaar? En het trekt toch de aandacht.

Klantgericht als hij is, wilde de boekhandelaar mij wel vertellen wat zijn voornaamste bezwaar was tegen Den Haag: de slappe wetgeving. Er zouden minimumstraffen moeten komen van vijf jaar voor overvallen. Dan zijn de daders tenminste lang genoeg van de straat om anderen niet verkeerd te beïnvloeden. Want hoe werkt dat op dit moment, meneer? Die jonge gasten lopen al vlot weer buiten en hun jongere broertjes zien hoe makkelijk je feitelijk wegkomt met zo'n overval. Ze leren hoe ze even snel geld kunnen pakken.

Een overval Lees verder...

De leugen van het kromme vingertje

Vrijdag 21 September 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Landgenoten, het was gewoon een lachertje! De rechtse oppositie tijdens de algemene politieke beschouwingen viel mij zwáár tegen. Geen enkele amusementswaarde, laat staan inhoud. Allemaal gemakkelijk en voorspelbaar populistisch geneuzel over files, die arme hard werkende burgers en het zogenaamde 'inleveren' dat ons te wachten staat.

De enige die mij nog een beetje kon vermaken was Mark Rutte. Maar dat was eigenlijk meer leedvermaak. Vooral toen hij herhaaldelijk Joop den Uyl met zijn 'kromme vingertje' erbij sleepte om zijn gelijk te halen. Bij Hans Wiegel was dit geloofwaardig geweest, bij Mark Rutte werd het ronduit gênant. Want Markje was ten tijde van het kabinet Den Uyl (1973-1977) nog maar een zesjarig bedplassertje. Dus wat weet zo'n snotneus nou van Joop den Uyl? Ome Joop hád helemaal geen krom wijzend vingertje! Dat kan Rutte bijvoorbeeld terugzien in de beelden op de interessante Geschiedenis-site van de VPRO. Daar staan nog wat verkiezingsdebatten van Den Uyl, uit 1967 en 1972.

De leugen van het kromme vingertje Lees verder...

De torpedering van de Junyo Maru

Gemaakt voor VPRO De Avonden

Woensdag 19 September 2007 in categorie Beeld en Geluid, Beeld en Geluid

Mieke Siemons aan het werkEen bijzondere aflevering van Het Radiolog van woensdag 19 september 2007, uitgezonden op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

Beeldend kunstenares Mieke Siemons maakte een kunstproject over een spirituele zoektocht naar haar grootvader Flip Verschoor, die als een van de gevangenen aan boord was van de Junyo Maru en verdronk nadat het schip op 18 september 1944 door een Britse onderzeeër werd getorpedeerd.

Directe link om het audiobestand te downloaden:
De torpedering van de Junyo Maru

Foto Mieke Siemons: Ferry Maaswinkel (klik voor vergroting)

De torpedering van de Junyo Maru

De Prinsjesdag Parade 2007

Woensdag 19 September 2007 in categorie Beeld en Geluid, Politiek & Maatschappij

Politici krijgen mediatraining. Waarom heeft niemand dan Hirsch Ballin en Donner verteld dat ze tijdens de troonrede niet zo narrig moeten kijken? Waarom waarschuwt niemand Wouter Bos dat hij niet moet zitten dutten? En wie heeft Geert Wilders heel vals in de buurt van een hoofddoek gezet? Wat doen die Arabieren in de zaal?
Ook dit jaar weer enige opvallende beelden rond het traditionele hoedencorso.

Directe link voor lezers van de Email Editie en RSS: bekijk de Prinsjesdagparade.

De Prinsjesdag Parade 2007

De zorgen rond prinsjesdag

Dinsdag 18 September 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

O ja, vandaag is het Prinsjesdag! Bijna vergeten. Zou Rita Verdonk tussen alle commotie door nog tijd hebben gehad een raar hoedje te kopen? Is Geert Wilders speciaal naar de kapper geweest en lijkt zijn kapsel wederom een raar hoedje?
Slaat Balkenende in de troonrede een andere toon aan dan bij z'n vorige kabinet?

Trouwens, over JP gesproken, valt het u ook op dat hij veel minder op de voorgrond staat dan vroeger? Waarschijnlijk laat hij Wouter Bos het meeste werk doen en besteedt hij meer tijd aan zijn gezin. Dat kan makkelijk, nu Rita niet meer in de regering zit. Scheelt een hoop gedonder.

De zorgen rond prinsjesdag Lees verder...

Birds & balloon

Maandag 17 September 2007 in categorie Beeld en Geluid

Ja, gewoon even zin in iets luchtigs...

Birds and Balloon
birds & balloon
Birds & balloon

de overlevingskansen van Mark Rutte

Vrijdag 14 September 2007 in categorie Politiek & Maatschappij

Nu Mark Rutte zijn rivaal Rita Verdonk uit de VVD-fractie heeft getrapt is de spannende vraag van de dag: gaat hij het redden? Het antwoord is 'nee'. Onderzoek mijnerzijds heeft uitgewezen dat Mark Rutte dit weekend het veld zal moeten ruimen.

U vraagt zich af hoe ik dat zo zeker weet. Dat is heel simpel: Rita Verdonk heeft 29425 vrienden op Hyves en Mark slechts 8073.
Of ze ook vrienden van elkáár zijn valt niet na te trekken, want ik ga natuurlijk niet een dikke achtduizend vriendjes van Mark doorspitten om te kijken of Rita daar tussen zit. Best kans hoor, want daarvoor zijn ze bij de VVD schijnheilig genoeg.

Zo, ik heb nu alweer 127 woorden vuil gemaakt aan deze kwestie en dat lijkt me voorlopig ruim voldoende.
de overlevingskansen van Mark Rutte

Wortelkes en erwtjes

Woensdag 12 September 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenHet Radiolog van woensdag 12 september 2007 - 'Wortelkes en Erwtjes', over rouwverwerking via het weblog.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

© Verbal Jam, all rights reserved.

Wortelkes en erwtjes

Een zieke geest

Woensdag 12 September 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Minister Plasterk vindt dat Hitlers 'Mein Kampf' gewoon in de boekhandel te koop moet kunnen zijn. Met die opvatting heeft hij een diagnose van de bekende parlementaire psychiater G. Wilders over zich afgeroepen: krankzinnig en een zieke geest. Ook het CDA, in de persoon van Haersma Buma, heeft bezwaren. De vrije verkoop van Mein Kampf kan kwetsend zijn voor nabestaanden.

Mein Kampf is overigens op zichzelf niet verboden in Nederland, alleen in de originele Duitse uitgave, naar het schijnt. De Nederlandse staat heeft zich het auteursrecht toegeëigend en verbiedt de herpublicatie van het boek. Als Plasterk dat verbod opheft, stel ik me voor dat de Nederlandse staat dus nog lekker aan de royalties kan verdienen. Theoretisch dan. Want Mein Kampf is een uiterst dik (ongeveer 400 bladzijden) en ongelooflijk saai boek, bepaald geen pageturner. Er wordt bovendien betwijfeld of hij het wel helemaal zelf geschreven heeft.

Een zieke geest Lees verder...

melig

Dinsdag 11 September 2007 in categorie Baldadig

Afghanistan, dinsdag 11 september 2007, twee jongetjes.

"Gaan we nog iets leuks doen vandaag? Het is 11 september!"
"Iets leuks? Waar dacht je aan?"
"Een spelletje?"
"Wat voor spelletje?"
"Nou, torentje, torentje bussenkruit of zo..."
"Nah, dat hebben we zes jaar geleden al gedaan..."
"Flight Simulator dan?"
"Verzin eens wat nieuws."
"Gaat oom Osama nog een feestrede houden?"
"Nee, die is weg. Aan 't vissen in de bergen."
"Ja, hoor..."
"Of naar de hoeren in Islamabad. Zoiets..."
"Zo ver weg?"
"Ja, hier is er geen reet an. Hier kan je niet zien wat je huurt met die boerka's."
"Maar hij moet toch een toespraak houden?"
"Heeft hij vorige week al gedaan."
"Maar vandaag is een feestdag! Het is 11 september!"
"Doe het dan zelf! Jij kunt hem toch zo goed nadoen?"
"Dat mag niet van hem."
"Ach, als het maar tegen de Amerikanen is."
"Goed, ik knutsel wel wat. Heb jij die foto nog?"
"Met die baard? Als profeet verkleed?"
"Ja, die is cool! Lachuh man!"
melig

bijspijkeren

Vrijdag 07 September 2007 in categorie Media

U kent de discussie: de Onderwijsraad wil de exameneisen voor Havo en VWO verscherpen. Zonder voldoendes voor Nederlands, Engels en Wiskunde géén diploma!
Minister Ronald Plasterk is het daar niet mee eens, want dit gaat veel meer zakkers opleveren. Wie bijvoorbeeld talen wil gaan studeren heeft geen wiskunde nodig, dus voor die leerlingen moet je geen zinloze barrières gaan opwerpen.
D66 vindt daarentegen dat er best meer eisen mogen worden gesteld aan leerlingen. "Het diploma moet meer substantie hebben," citeert de Volkskrant.

Het zijn de aloude waardeoordelen over het verschil tussen alfa en bèta. Bèta is beter, intelligenter en belangrijker. Vandaar die wiskunde, want om dát vak draait het feitelijk. Wiskunde verleent 'de substantie' waar D66 op doelt. Een talenpakket heet op de middelbare school niet voor niets neerbuigend 'een pretpakket'. bijspijkeren Lees verder...

Omgehakt geweten

Donderdag 06 September 2007 in categorie Schandelijke taferelen, Milieu, flora, fauna

Wij susten ons westelijk milieugeweten door bossen aan te planten. Ter compensatie van de uitstoot van ons broeikasgas. We schopten een stel boeren van hun land in Afrika, gaven hun een fooi mee, plempten wat bomen in de grond en vonden dat het zo wel weer welletjes was. Sympathieke man, die Al Gore, maar de uitdrukking luidt niet voor niets dat de bomen niet tot in de hemel groeien. Je moet een beetje maat houden met dat milieu, anders gaat onze economie er nog aan onderdoor.

Wat blijkt nu? Heeft dat boerentuig daar in Oeganda zomaar ons bos omgehakt! De bijl gezet in ons geweten, onze aflaat! En er houtskool van gemaakt. Waar hebben die lui trouwens houtskool voor nodig? Om te barbecueën?

Omgehakt geweten Lees verder...

Vernissage!

Woensdag 05 September 2007 in categorie Beeld en Geluid

VPRO De AvondenHet Radiolog van woensdag 5 september 2007 - 'Vernissage!' Lekker borrelen bij kunstenaar Dion van Zelst.

Aflevering van Het Radiolog op Radio 6 in het cultureel radioprogramma De Avonden van de VPRO.

© Verbal Jam, all rights reserved.

Vernissage!

Een rebel in de klas!

Woensdag 05 September 2007 in categorie Politieke Portretten

Het was een kalm klasje en de onderwijzer genoot ervan. Ademloos luisterden de kindertjes naar zijn geschiedenisverhalen en zijn uitleg over het Kofschip. Zelfs het gelijknamig maken van de breuken -toch altijd een lastig onderwerp- veroorzaakte geen onrust. Zelden had hij ze zo braaf meegemaakt en wat de meester betreft mocht het schooljaar dan ook eindeloos duren. Het leek te mooi om waar te zijn. Een klas zonder lastpakken is immers een witte raaf in onderwijsland.

Vlak voor de kerst sloeg het noodlot toe. Een verhuisklantje! Verhuisklantjes waren kinderen die van school wisselden omdat ze naar deze buurt waren verhuisd.
Het schoolhoofd trad op een maandagmorgen de klas binnen, met in zijn kielzog een onooglijk knaapje. Het ventje had een betweterige en eigenwijze blik achter z'n ziekenfondsbrilletje.
Dit is foute boel, wist de onderwijzer meteen.
"Dit is Jantje Pronk!" deelde het schoolhoofd mee.

Een rebel in de klas! Lees verder...

daar kwamen wij goed weg!

Dinsdag 04 September 2007 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

In het begin van de jaren tachtig werd er in Nederland heftig en massaal gedemonstreerd tegen de kernbommen op ons grondgebied. 'Kernwapens de wereld uit, te beginnen uit Nederland', luidde de leuze. Onze regering, destijds onder leiding van Ruud Lubbers, vond dat allemaal maar onzin. Die kernbommen waren nodig om de Russen in hun hok te houden, ter behoud van het strategisch evenwicht in de koude oorlog. Daardoor konden wij in vrede leven.

Later claimde men zelfs dat de perestrojka in de Sovjet Unie en de val van het communisme in het Oostblok een rechtstreeks gevolg was van de standvastige afschrikkingspolitiek van de westerse alliantie.
Wij hebben dus veel te danken aan de kernwapens, luidt de opvatting van de militaire haviken uit die tijd. daar kwamen wij goed weg! Lees verder...

volkomen de weg kwijt

Zaterdag 01 September 2007 in categorie Op reis

Draai mij twee keer in de rondte en ik ben elk gevoel voor richting kwijt. Ik oriënteer mij aan de hand van landschapskenmerken. Een ingebouwd kompas dat keurig naar het noorden wijst schijn ik niet te hebben.
Daarom leek het mij vorig jaar verstandig een navigatiesysteem aan te schaffen.

Dat zouden meer mensen moeten doen, want over het algemeen verhoogt zo'n ding de verkeersveiligheid. Sterker nog, de verzekeraars of de overheid zouden gratis een TomTom of ander merk naar keuze ter beschikking moeten stellen. Minder benzineverspilling, 's avonds geen bijziend getuur op onleesbare straatnaambordjes, geen getreuzel van automobilisten die de weg kwijt zijn, geen bekeuringen meer wegens kaartlezen onder het rijden, geen ruzie met de bijrijder over de te volgen route.
Tenminste, dat zou je denken... volkomen de weg kwijt Lees verder...