Archief: artikelen van Juni 2006.

| Home |

 

Verbal Jam bij De Avonden

Donderdag 29 Juni 2006 in categorie Beeld en Geluid

Vanavond zendt de VPRO een kort interview uit met Verbal Jam. Stem af op het onvolprezen programma De Avonden op Radio 747.

Update: Inmiddels ook te beluisteren via internet (aan het begin van het eerste uur).

Verbal Jam bij De Avonden

alle aandacht voor ayaan

Donderdag 29 Juni 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ons parlement haalde een nachtje pittig door om te discussiëren over de manier waarop minister Verdonk was omgegaan met de kwestie Hirsi Ali. Maar wordt het niet eens tijd dat onze geachte afgevaardigden zich afvragen of het sop de kool nog wel waard is? Natuurlijk, de affaire rond Ayaan kan worden gezien als exemplarisch voor het beleid van Verdonk in bredere zin en daarop valt heel wat aan te merken.
Maar is men niet aan het doorslaan bij Ayaan? alle aandacht voor ayaan Lees verder...

Je kunt altijd je handen wassen

Woensdag 28 Juni 2006 in categorie Grijze Golfslag

Mijn bejaarde moeder belt halverwege de avond. Ze verontschuldigt zich dat zij mij stoort. Dat doet zij dikwijls, zich verontschuldigen, want ze wil de kinderen niet tot last zijn. Zij wil niet worden als haar eigen moeder, zegt ze. Blijkbaar is dat een schrikbeeld.
In haar stem klinkt enige bezorgdheid door. De wc is verstopt. Hoe moet dat nou vannacht? Want je vader moet tegenwoordig steeds vaker z'n bed uit om te plassen.
Ik kom wel even langs.
Dat stelt haar gerust.

Het water in de toiletpot staat tot aan de rand. Mijn moeder oppert op fluistertoon dat mijn vader wel weer eens per ongeluk zijn incontinentiemateriaal zal hebben doorgespoeld.
"Honderd keer zeg ik tegen hem... Maar..."
Zij maakt haar zinnen niet af. Zij wil hem niets verwijten. Mijn vader is wat warrig tegenwoordig. De scherpte van het brein is weg.
"Hij is ook al vijfennegentig!" zegt ze dan telkens, met eerbiedige nadruk op vijfennegentig.

Je kunt altijd je handen wassen Lees verder...

De krant en de migrant

Dinsdag 27 Juni 2006 in categorie Knipsels

KWF Kankerbestrijding deed onderzoek naar kanker onder allochtonen, nu en in de toekomst. Een opvallende conclusie luidde, dat kanker momenteel onder allochtonen minder vaak voorkomt dan onder autochtonen. Cultuur en religie zorgen ervoor dat ze minder zuipen en roken. Dat schijnt stukken gezonder te zijn.
De toekomst ziet er echter minder rooskleurig voor ze uit. Door geleidelijke aanpassing aan het westerse eet- en gedragspatroon zal ook onder allochtonen het aantal kankergezwellen sterk toenemen.

De krant en de migrant Lees verder...

uitgeteld

Zondag 25 Juni 2006 in categorie Beeld en Geluid


Portugal - Nederland: 1-0
uitgeteld

wachten op williams

Zondag 25 Juni 2006 in categorie Beeld en Geluid


Het lange wachten op Robbie Williams.
Amsterdam Arena, zaterdag 24 juni 2006.
wachten op williams

De Nationale Drugsweek (2)

Vrijdag 23 Juni 2006 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Het tweede akkefietje*) in deze Nationale Drugs Week betrof de voorgestelde proef met een financiële prikkel aan harddrugsverslaafden. Ook dit voorstel is inmiddels ten prooi gevallen aan knullige reacties uit politiek en maatschappij. Wie de moeite neemt zich er een beetje in te verdiepen begrijpt de motieven van de proef beter en kan genuanceerder oordelen.

In Nederland loopt al lange tijd een project waarbij een beperkte groep ernstig verslaafden in een streng gecontroleerde setting gratis heroïne verstrekt krijgt. Andere middelen, zoals afkicken, zijn voor deze groep een gepasseerd station. Het doel van het project is om de psycho-sociale situatie van deze ernstig zieke mensen te verbeteren. Het is dus een puur medicinale insteek, heroïne als een medicijn dat je je leven lang moet slikken om aanvaardbaar te kunnen functioneren. Doel van het project is uitdrukkelijk niet om de drugsgerelateerde criminaliteit omlaag te brengen, want de effecten daarop zijn lang niet zo groot als wordt gedacht. Het aandeel daarin van deze specifieke groep is daarvoor simpelweg te klein.

De Nationale Drugsweek (2) Lees verder...

De Nationale Drugsweek (1)

Vrijdag 23 Juni 2006 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

Het lijkt de Nationale Drugsweek wel, met zoveel politieke aandacht voor de geestverruimende middelen. Gisteren blokkeerde minister Donner zoals verwacht de proef met legale wietteelt. Het zag ernaar uit dat hij tegen de oorspronkelijke kamermeerderheid de Europese regelgeving zou inzetten die hij zelf mede had geconstrueerd. Maar dat was al niet meer nodig. Hij hoefde maar even met zijn portefeuille te wapperen en de VVD kreeg slappe knieën. Liever hield deze partij het kabinet in het zadel dan een ernstig maatschappelijk probleem op te lossen. Weg meerderheid.

De Nationale Drugsweek (1) Lees verder...

De aap komt niet uit de verf

Donderdag 22 Juni 2006 in categorie Tragische misverstanden

De aap had een vreselijke blunder begaan. Op de elfde verdieping had hij de reling van van het balkon staan schilderen. Op een ongelukkig moment had hij kennelijk de kwast een beetje te diep ingedoopt. De wind wervelde rond de torenflat en voerde de verf in honderden spetters mee. Maar de aap had het niet gemerkt.

Diep beneden hem was de parkeerplaats. Tientallen witte verfspikkels regenden op de heilige koeien. De mijne is van nature rood en leek daardoor op een vliegenzwam op wielen. Een spoor van spetters leidde terug tot onder het balkon waar de aap had staan schilderen.

De aap komt niet uit de verf Lees verder...

de cannabiscontroverse

Woensdag 21 Juni 2006 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Donderdag gaan we weer eens gezellig debatteren over de wietteelt. Want een meerderheid in de Tweede Kamer wil een proef toestaan waarbij het spul legaal kan worden gekweekt om coffeeshops te bevoorraden. Donner is natuurlijk tegen. Terwijl een ferme joint op z'n tijd die man toch zoveel goed zou kunnen doen. Bovendien: een béétje rapper kan niet zonder.

Even leek het erop dat Europa weer roet in het eten ging gooien. De woordvoerder van justitieel Eurocommissaris Frattini beweerde dat de Europese regelgeving deze hippe tak van tuinbouw niet toestond. Gelukkig werd dit een dag later gecorrigeerd door Frattini zelf. Donner balen natuurlijk, want die dacht in het debat al makkelijk weg te komen met een beroep op Europese regelgeving en verdragen. de cannabiscontroverse Lees verder...

jarig konijn

Woensdag 21 Juni 2006 in categorie Verhelderende Gesprekken

"Papa ga je Nijntje voorlezen?"
"Nijntje voorlezen? Kan dat beest dat zelf niet? Die ouwe trut is verdorie vandaag -as we speak- éénenvijftig jaar geworden! Laat Rita Verdonk het maar niet horen! Want het zal nou toch wel eens tijd zijn dat die konijnenbout een keertje behoorlijk Nederlands kent, ja? Inburgeren met die flapoor! Op haar website lees ik nota bene dat ze zo kordaat is. En altijd openstaat voor nieuwe ervaringen! Nou, daar merkt pappa dus helemaal niks van! Met éénenvijftig jaar mag je godbeterd toch zelfs van een konijn wel verwachten dat ze een beetje behoorlijk uit haar woorden komt. Maar nee hoor, meer dan een halve eeuw parasiteren op de goedgunstigheid van de ouders! Laat dat beest nou gauw de mixomatose krijgen! Papa gaat mooi lekker voetballen kijken!"
"Voetballen kijken? Kun je dat zélf niet pappa, voetballen?" jarig konijn

maatregelen tegen wk

Dinsdag 20 Juni 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ja, Herman was vooraf al bang dat hij van mij niet mocht kijken. Ik ben namelijk niet één van die vrouwen die haar hele huishouden laat terroriseren door dat WK.
Maar ik zeg: "Nee hoor Herman, maak je niet ongerust, je mag van mij zoveel tv kijken als je wilt!"
Ik had natuurlijk wél eerst mijn maatregelen getroffen...

maatregelen tegen wk

nijntje onder stroom

Zondag 18 Juni 2006 in categorie Amsterdam Centraal

Het hedendaagse boeventuig maakt het tegenwoordig helaas noodzakelijk door de hele stad trossen camera's op te hangen. In het grootwinkelbedrijf kan ik mijn bloedeigen brillenkoker niet meer in mijn jaszak stoppen of een beveiligingsmedewerker komt quasi beleefd speurneuzen of ik mij iets wederrechtelijk heb toegeëigend.
Maar sommige middenstanders pakken de criminaliteitsbestrijding nog drastischer aan. Die zetten bijna letterlijk de deurknop onder stroom. nijntje onder stroom Lees verder...

gratis toegang

Woensdag 14 Juni 2006 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

De Tweede Kamer besloot gisteren dat alle Nederlanders gratis het museum in mogen om daar de vaste collectie te bekijken. Ik zou zeggen: driewerf hoi! Je doet Nederlanders geen groter plezier dan met iets dat gratis is. Toeristen moeten lekker wél betalen. En die wetenschap kan de vreugde alleen nog maar verhogen. Want zo zijn wij wel.
Tegelijk met het formulier voor de belastingaangifte ontvangen zowel de cultuurbarbaar als de kunstminnende burger een cultureel paspoort. Daarmee kan het hele gezin (of wat daarvoor doorgaat) voor niks het museum in.
Ai, hier zie ik toch een klein probleempje... gratis toegang Lees verder...

Het zelf leggen van laminaat

Dinsdag 13 Juni 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Uitgerekend tijdens deze warme zomerdagen heb ik mij gestort op het edele vertier van het laminaatleggen. Vijftig vierkante meter. Na een halve dag heb ik pas drie rijtjes planken af. En het leek toch zo makkelijk op dat instructiefilmpje! Daarop legt ene vlotte Johan uit België een laminaatvloertje alsof het Lego is.
Het is kliklaminaat. Dat moet het ultieme gemak zijn volgens de folder. En inderdaad, bij Johan klikt het. Bij mij natuurlijk niet. Ja, één keer, maar dat was meer 'klak' dan 'klik'. En als ik eerlijk ben zelfs 'krak'.

Heel irritant is ook dat bij Johan alle muren recht lopen en bij mij niet. Dat kan nooit kloppen. In geen enkel huis lopen de muren recht. Ja, op het eerste gezicht. Totdat je laminaat gaat leggen. Dán zie je pas dat de kortste afstand tussen twee muren altijd een kromme plint is. Behalve bij Johan. Die klikt en klakt ondertussen dat het een lieve lust is! Ik heb nú al een hekel aan die knaap. Je moet niet denken dat die gozer óóit in z'n poten zaagt of ook maar één keer de plank misslaat.

Het zelf leggen van laminaat Lees verder...

we zijn er klaar voor!

Vrijdag 09 Juni 2006 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Ja, mensùùùh, het gaat beginne vandaag! Ik ben d'r helemaal klaar voor! In me huis heb ik van vloer tot zolder een complete Heineken-wall opgetrokke en die gaat-er totaal doorheen de komende weke! De klep van de vrieskist staat bol van de bitterballuh, alles is oranje tot het gras in de tuin toe, de pooltjes benne ingevuld en ik heb twee vierkante meter plasmascherm aan de wand (volgend jaar pas betale). Met de slome buurman heb ik vier weken partnerruil afgesproke, want die z'n vrouw houdt wél van voetballe. En natuurlijk hebbe we het complete assortiment aan oranjespulletjes ingeslage. Die Chinese zulle wel gedacht hebbe: waarom moeten we ineens zoveel zooi in 't oranje make, haha!
En het weer lijkt lekker mee te werreke, hè? De zon heb er zin in! Gelukkig zijn de zonnescherme al standaard oranje, dat scheelt weer schilderwerk.

U begrijpt, Nederland is de komende maand niet meer aanspreekbaar, tenzij het over voetballen gaat. Hier is extra waakzaamheid geboden.
Want voor de politiek is het de ideale tijd om gemene plannetjes door te drukken. Automobilisten zitten met een half oog naar hun Vodafone te kijken. Trambestuurders en -conducteurs nemen via de intercom met elkaar de doelpunten door en slaan onderwijl wat haltes over. Uw bestellingen bij de middenstand arriveren pas ná 9 juli onder de smoes: "Tja, 't is vakantietijd, hè?" Ambtenaren zijn ineens klaarwakker, maar niet voor u. De slager doet zonder vragen ietsje meer. Vermijd ziekenhuizen, want u bent uw leven niet zeker. En vergeet niet uw kinderen op tijd van de crèche te halen. Na 9 juli hebben ze anders geen idee meer wie u bent. we zijn er klaar voor!

Economie naar de kelder

Donderdag 08 Juni 2006 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Toegegeven, ik ben niet best in rekenen. Maar die rekensommetjes van Peijs, daar trap zelfs ik niet in. Want de minister van Verkeer en Waterstaat wil graag letterlijk en figuurlijk een tunnel onder het Naardermeer doordrukken. Vandaag staat in de Volkskrant dat die tunnel ineens een miljard goedkoper blijkt te kunnen dan werd begroot. En dus is een 'omslagpunt' bereikt.

De doorzichtige truc is deze: je begroot de boel ten tijde van de besluitvorming een miljard of wat lager. Bij de aanleg komt vanzelf de ene budgetoverschrijding na de andere. Dat is standaard bij dit soort megaprojecten. Maar dan is de tunnel een voldongen feit en hebben de voorstanders hun zin. Economie wint weer van natuur.

Economie naar de kelder Lees verder...

europarlement in actie

Woensdag 07 Juni 2006 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Eens per maand verhuist het complete Europarlement van Brussel naar Straatsburg. Inclusief medewerkers, dossiers en kantoorinventaris. Die gewoonte bestaat reeds lang, louter omdat Frankrijk dat belangrijk vindt voor z'n nationale ego.
Een groot aantal europarlementariërs uit diverse landen en van verschillende partijen is van mening dat aan deze geldverspillende toestand een eind moet komen. Het nutteloze gependel tussen Brussel en Straatsburg kost namelijk ongeveer 200 miljoen euro op jaarbasis.
Via het middel van het burgerinitiatief worden handtekeningen verzameld op een site die de europarlementariërs hebben opgezet. Er zijn een miljoen handtekeningen nodig, waarvan er binnen twee dagen al bijna 25000 binnen zijn.
Ga daarom ook gezellig naar www.oneseat.eu en teken de petitie. Bij 1 miljoen handtekeningen komt het onderwerp op de agenda van de Europese Commissie.

Wanneer u zelf een weblog heeft, kunt u dit bericht eventueel op uw site overnemen. europarlement in actie

Politiek en pedofilie

Dinsdag 06 Juni 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Sommige nieuwsfeiten moet ik altijd eerst even laten bezinken. Dan zie ik beter de eigenaardigheden. Neem de publieke reacties op de oprichting van de pedopartij NVD. Er zijn mij nauwelijks media in het oog gesprongen die daar nu eens een diepgravende analyse aan wijdden. En anders zijn ze toch zo gretig! Nee, we moesten het doen met wat demonstrerende randfiguren van de extreem rechtse Nationale Alliantie, met Michiel Smit en met Geert Wilders. Opvallend genoeg dus voornamelijk types die zelf ook niet uitblinken in politieke frisheid.
Tot in Italië toe liep men te schuimbekken van verontwaardiging. Men sprak daar schande van deze 'partij van kinderverkrachters' en vond dat Italië maar uit de EU moest als de NVD niet werd verboden. Voor het gemak vergat het land dat het RK-hoofdkantoor omsluit dat talloze priesters inmiddels een proces wegens kindermisbruik aan hun nog openstaande broek hebben.

Politiek en pedofilie Lees verder...

grootheidswaanzin in osdorp

Maandag 05 Juni 2006 in categorie Amsterdam Centraal

De reclamesector verkeert zichtbaar in een crisis. Niet financieel, maar strategisch. Vertwijfeld lijkt men zich af te vragen welk medium in deze snelle tijden het best is om de consument te hersenspoelen. De oplagen van kranten lopen terug. TV-reclames moeten worden gespreid over steeds meer zenders, om vervolgens te worden weggezapt of automatisch te worden overgeslagen door de DVD-recorder. Internet is weliswaar een gigantisch nieuw communicatiekanaal, maar in z'n aard te versnipperd om eens een flinke campagne in de markt te zetten.
In de zoektocht naar andere mogelijkheden schuwt men het groteske niet. Het actueelste voorbeeld is de oranjegekte rond het WK. De voornaamste aanjager daarvan is de commercie. Heel Nederland wordt ondergekliederd met de kleur oranje.
Reclame zoekt het tegenwoordig in het massale en het kolossale. Onze zintuigen moeten murw worden. En ook in het Amsterdamse straatbeeld hebben we daar last van.

Lees verder bij Amsterdam Centraal grootheidswaanzin in osdorp

bezoek aan de bajes

Vrijdag 02 Juni 2006 in categorie Criminaliteit en recht

Onlangs was er een open dag in de Bijlmerbajes*). Voor de brave buitenwacht dan, niet voor de bewoners. En ook niet iederéén mocht naarbinnen, je moest expliciet zijn uitgenodigd door een van de medewerkers. Ik ken een medewerker, dus ik erheen. Zo'n kans tot penetentiair voyeurisme krijg je immers maar zelden als je geen criminele inborst hebt.
Nadat alle metalen in en buiten mijn lichaam elektronisch waren gedecteerd en goedgekeurd mocht ik de gevangenis in. Ik kan u vertellen: ik werd er niet vrolijk van. bezoek aan de bajes Lees verder...