Amstelveen onkruidvrij

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Vrijdag 08 November 2013 in categorie Milieu, flora, fauna

Ja beste Amsterdammers, weer even een bericht uit uw buurgemeente Amstelveen.
Een maand of wat geleden bezochten wij een bijeenkomst op het gemeentehuis voor mensen die het afgelopen jaar in Amstelveen zijn komen wonen. Hiertoe waren wij speciaal uitgenodigd door (de nu vertrekkende) burgemeester Jan van Zanen. Misschien is dit ook wel een ideetje voor de Amsterdamse stadsdelen, ter vergroting van de sociale cohesie en dat soort dingen. Maar dit terzijde.

Dat is dan weer zo'n lastig actiepuntje van de milieufreaks uit Amsterdam.

Van Zanen hield een joviaal betoog over hoe geweldig Amstelveen was. Groen, bedrijvig, veilig en cultureel. Diverse instellingen presenteerden zich op de avond, zoals de bibliotheek, het zwembad, de kunstuitleen en het theater.
Het was mij reeds opgevallen dat het niveau en de verscheidenheid aan maatschappelijke activiteiten veel beter was dan ik uit Amsterdam Nieuw-West gewend was. Daar beweegt de activiteitenagenda zich toch vooral binnen het spectrum van de hiphop, het wereldrecord watertrappen in de Sloterplas en het Ramadanvoetbal. In de deelraadsvergadering steggelt men er over het al dan niet financieren van één pinpongtafel in de openbare ruimte, terwijl die dingen in Amstelveen bij tientallen in de parken en op de buurtspeelplaatsjes staan. Ik zie er overigens nooit iemand op pingpongen, dus misschien doet Nieuw-West er wel heel verstandig aan om hier geen geld aan te verspillen.

En zo kunnen gemeentes best het een en ander van elkaar leren.
Wat Amstelveen bijvoorbeeld ook van Amsterdam kan leren is dat men het onkruidbestrijdingsmiddel Roundup van Monsanto niet moet gebruiken in de openbare ruimte. Maar ja, dat is natuurlijk weer zo'n lastig actiepuntje van die milieufreaks uit Amsterdam.

Aan het slot van de bijeenkomst mochten we vragen stellen en dus stelde ik dit onderwerp aan de orde. Er waren wethouders en raadsleden aanwezig en een van hen zou mij wel even beantwoorden: Amstelveen was niet van plan het af te schaffen, want iedereen gebruikte het ook in z'n tuin, dus niks aan de hand. Ik wierp tegen dat in 2015 het middel voor gemeenten en particulieren verboden wordt, maar ook dat maakte geen enkele indruk.

Dat is dan weer typisch Amstelveen: het is er prachtig wonen, vooral ook voor gezinnen met kleine kinderen. Maar laat ze niet op de stoep spelen, want dan krijgen ze die Monsanto-troep binnen. Maar ja, de straten zijn op de goedkoopste manier onkruidvrij, dat wel. De centjes gaan nu eenmaal voor gezondheid en dus gaat men door tot het verbod ingaat.

Komend jaar komt waarschijnlijk onze nieuwe koning met zijn gezin op Koningsdag de gemeente Amstelveen bezoeken. In de weken daarvoor zullen de stoepen nog wel eventjes extra onder handen worden genomen met Roundup. Dus prinsesjes: niet de handjes vuil maken in Amstelveen! Gewoon in de bus blijven zitten met je iPad, dat is het veiligst.

Tags: