Archief: artikelen van September 2012.

| Home |

 

Lekker verdienen bij Pantar

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 26 September 2012 in categorie Amsterdam Centraal

Pantar is het reïntegratiebedrijf van de gemeente, een met publiek geld gefinancierde instelling die 'mensen met afstand tot de arbeidsmarkt' aan werk probeert te helpen.
Pantar ligt blijkens een bericht in het Parool nu onder vuur van de SP omdat de bestuurders ver boven de Balkenendenorm zouden verdienen. Dat mag niet.

Het bestuur van Pantar is verontwaardigd: de SP heeft de cijfers verkeerd begrepen. De bestuurskosten waren tijdelijk verhoogd doordat er onverwacht een directeur opstapte die een ontslagvergoeding mee moest krijgen. Daarna is zijn functie tijdelijk ingevuld door een interim-manager en die kostte eveneens extra. Kortom: alles is netjes 'binnen de wettelijke normen' gebleven.

Lekker verdienen bij Pantar Lees verder...

Landsmeer lijkt klaar voor annexatie

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zondag 23 September 2012 in categorie Amsterdam Centraal

In het dorpje Landsmeer is het crisis. De oude garde aan wethouders ligt overhoop met een nieuwe burgemeester. Die wethouders (en daarmee een meerderheid in de raad) vinden daarom dat de burgemeester maar weer zo snel mogelijk haar biezen moet pakken.
De inwoners van Landsmeer vinden daarentegen dat het tijd wordt dat die wethouders maar eens opkrassen. Ze zijn een petitie gestart om de burgemeester te behouden en de wethouders te dumpen.

Enige tijd geleden hadden we op Amsterdam Centraal een verhelderend artikel van Jan Hoek over de verhouding tussen het aantal volksvertegenwoordigers in een gemeente en het aantal burgers dat zij vertegenwoordigen. Daaruit bleek dat in Amsterdam één volksvertegenwoordiger veel meer burgers moet representeren dan zijn collega's in een willekeurig Zeeuws dorp.

Landsmeer lijkt klaar voor annexatie Lees verder...

Dubbele regenboog

Woensdag 19 September 2012 in categorie Beeld en Geluid

Tijd voor gewoon eens een foto. Een dubbele regenboog zie je niet zo vaak. Deze was gisteren te zien boven Amsterdam Nieuw-West.

Dubbele regenboog boven Amsterdam Nieuw-West

[Klik voor gehele afbeelding]

Dubbele regenboog

Verkenner Henk

Maandag 17 September 2012 in categorie Politiek & Maatschappij

Henk Kamp (VVD) werd direct na de verkiezingen aangezocht als 'verkenner' om te kijken of een coalitie VVD-PvdA tot de mogelijkheden behoort.

Verkenner, het heeft toch iets padvinder-achtigs. Maar dat past wel bij Henk (voluit: Henricus Gregorius Jozeph). We moeten niet vreemd opkijken als padvinder Henk binnenkort in hopman-uniform over het Binnenhof huppelt.

Eerder was Henk ook al minister van Defensie. Een echte ijzervreter, onverzettelijk, hij stond pal voor zijn troepen. Behalve toen er fors moest worden bezuinigd op ons leger, toen verliet hij met de staart tussen de benen het bezuinigingsslagveld en werd minister van Sociale Zaken. Uitkeringstrekkers zijn nu eenmaal veel makkelijker in de pan te hakken dan overtollige soldaten.

Verkenner Henk Lees verder...

Ik zag een oude man in korte broek

Ook gepubliceerd op Amsterdam Centraal

Vrijdag 14 September 2012 in categorie Overpeinzingen & andere gedachten

Ik zag een oude man in korte broek. Een korte broek die toch wat al te kort was. En misschien ook wel enigszins te krap. Achteraf had ik over hem zo mijn gedachten.

Een oude man in korte broek

De oude man kwam mij in een stevig wandeltempo tegemoet, alsof hij nog vele kilometers te gaan had tot zijn bestemming.
Toen hij mij passeerde, vroeg ik mij af of hij die bestemming eigenlijk wel zou kunnen vinden. Naast de te krappe broek van jeugdige spijkerstof, droeg hij een overhemd en een gilet. Hij bewoog zich voort op stevige wandelschoenen. Zijn benen waren flink gebruind, dus dat wandelen deed hij vaker.

Ik zag een oude man in korte broek Lees verder...

De kat en de chip

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 12 September 2012 in categorie Milieu, flora, fauna, Amsterdam Centraal

Het volgende bericht in de media (AT5, Parool) wekte mijn ergernis.

Bron: Parool

Vooral die laatste zin duldt geen tegenspraak: 'Het blijkt dat een chipplicht alleen kan worden ingesteld als de volksgezondheid in gevaar komt.'

Het element van onvermijdelijkheid in deze bewering doet vermoeden dat het hier gaat om een natuurverschijnsel waarop wij simpele mensen uiteraard geen enkele invloed hebben.
Zoals in: 'De Elfstedentocht kan alleen worden verreden wanneer er ijs ligt'.

De kat en de chip Lees verder...

Zakkenvullers in de zorg

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 11 September 2012 in categorie Amsterdam Centraal

Politici van alle politieke partijen hebben de mond vol over de zorg. Over hoe de zaak op de schop moet. Over de hoogte van het eigen risico, de eigen bijdrage, wat nog wel en niet wordt vergoed, over de kwaliteit van de zorg, het personeelstekort en ga zo maar door.

Heel goed dat de zorg een van de speerpunten is in de campagnes. Maar waar ik bijna geen enkele partij over hoor: de schandalig hoge salarissen van de topmanagers bij de zorginstellingen.
Die zijn al lange tijd onderwerp van publieke discussie, maar bij de meeste politieke partijen wordt erover gezwegen.

Zakkenvullers in de zorg Lees verder...

Bewaar de geuren van de stad

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 05 September 2012 in categorie Amsterdam Centraal

Beelden en geluiden van de stad worden in voldoende mate vastgelegd en bewaard. Leuk voor latere generaties.
Maar hoe staat het eigenlijk met de geuren? Die laten zich nu eenmaal moeilijk bewaren, behalve in een vage herinnering. Terwijl juist ook geuren in ons brein specifieke emoties kunnen oproepen en nadrukkelijk verbonden zijn met periodes in de historie.

1948 Gouden koets op Vijzelgracht. Hoe rook dat daar?

[Klik voor hele afbeelding. Foto: Cor de Jong]

De stad zal bijvoorbeeld een halve eeuw geleden beslist anders hebben geroken. In een tijd waarin de huizen nog werden verwarmd met kolen, briketten en turf zal de atmosfeer een veel sterkere zwavelachtige lucht hebben geademd. Nederland schakelde sinds de jaren zestig over op olie en aardgas, maar tot in de jaren tachtig was deze geur in Engelse steden nog nadrukkelijk waar te nemen. In de jaren vijftig moet ook Amsterdam zo geroken hebben.

Bewaar de geuren van de stad Lees verder...

Ketelbrug

Maandag 03 September 2012 in categorie Schandelijke taferelen

De Ketelbrug was weer stuk. Daar zijn al heel wat mankementen aan geweest. Het team van Ajax moest nota bene op weg naar Heerenveen een uur wachten tot de brug weer was gerepareerd. Dat is natuurlijk de druppel, de bloody limit!
De godenzonen laten wachten beschouwt men in Amsterdam als net zo erg als het laten wachten van Hare Majesteit. Zelf vind ik dat het wel eens goed voor ze is, maar dat is een minderheidsstandpunt.

Ik las trouwens dat de brug is gerepareerd door één enkele monteur. Die man zal het ultieme machtsgevoel hebben ervaren, heerlijk: heel Flevoland staat stil zolang hij dat wil. Niks tijdsdruk, niks zweet op het voorhoofd, eerst nog even lekker een sjekkie draaien en dan eens op je gemak kijken wat er precies aan schort. Ah, hij ziet het al, het is dat ene zekeringetje weer. Rustig aan, want om vanavond op het Journaal te komen moet je Ajax en het hele stadion van Heerenveen nog minstens een kwartier laten wachten.

Ketelbrug Lees verder...

Kiezen uit de chaos

Zaterdag 01 September 2012 in categorie Persoonlijke notities, Politiek & Maatschappij

Ik heb mateloos veel bewondering voor mensen die je helpen bij het maken van keuzes. Niet dat ik van nature zo besluiteloos ben, maar wij leven in een maatschappij met een overvloed aan keuzes. En dan doel ik nog niet eens op het aantal partijen waartussen wij straks moeten kiezen bij de verkiezingen.

Nee, ik doel op sectoren met een werkelijk gekmakende hoeveelheid keuzemogelijkheden. Zoals de keukenbranche. Of het vloerenbedrijf. De tegelhandel. De gordijnenwinkel. Eigenlijk alles wat met interieur te maken heeft. Er zijn zoveel soorten, maten, uitvoeringen, kleuren, afmetingen, dessins, kwaliteiten en combinaties dat ik het allemaal niet meer kan bevatten.

Kiezen uit de chaos Lees verder...