Archief: artikelen van Februari 2005.

| Home |

 

hetgeen bewezen moest worden

Maandag 28 Februari 2005 in categorie Kort en Tussendoor

U heeft van mij nog de afloop tegoed van het stukje 'Een verplicht nummer'. De winnaar van bijna alle Dutch Bloggies is namelijk bekend. De laatste zin van het betreffende stukje moet luiden: 'quod erat demonstrandum'.
De organisatie heeft acute uitslag van de uitslag.
hetgeen bewezen moest worden

saint rémy

Maandag 28 Februari 2005 in categorie Beeld en Geluid

saint rémy

verbal jam wordt glossy!

Zaterdag 26 Februari 2005 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Verbal Jam gaat nóg beter en vooral ook mooier worden! Al geruime tijd heb ik gedacht over een verbreding van het assortiment. En daarbij stond versterking van het visuele aspect hoog op de verlanglijst. Ik ben dan ook bijzonder ingenomen met het feit dat cartoonist Menno Kooistra en fotograaf Ronald Frederick zich enthousiast bereid hebben verklaard regelmatig prachtige en exclusieve bijdragen te leveren aan Verbal Jam.

Maar er zit meer in het vat. Arjana Bertosj is gerespecteerd publicist op het gebied literatuur- en poëzie. Nooit van gehoord? Dat kan kloppen, want het is een pseudoniem. Neem van mij aan dat het niet de eerste de beste is. Ook deze Arjana Bertosj heeft beloofd af en toe een speciale bijdrage te schrijven voor Verbal Jam.

Hiermee verlaat Verbal Jam het concept van de 'eenmanszaak'. Voortaan moet u dus even letten op de naam van de auteur die tegenwoordig onder de titel staat. Dit betekent overigens niet dat ik het zelf rustiger aan ga doen. Er valt straks gewoon nóg meer te bekijken en te lezen.

Laat ik vooral ook nog eens het technisch team achter de schermen noemen. Al sinds het begin loodst technisch goeroe Xiffy deze site op onnavolgbare wijze langs alle gevaren en problemen die het bestaan op internet met zich meebrengt. Op de achtergrond blijft Joaquin van Beefcake standby voor CSS-vraagstukken.

Misschien zijn er mensen die na lezing van het bovenstaande ineens ook ontzettend zin krijgen om mee te werken aan Verbal Jam. Dat is mogelijk, maar de lat ligt hoog. Dit is niet aanmatigend bedoeld, dus laat u zich niet afschrikken. Het is vooral een kwestie dat ik de lezers kwaliteit en toegevoegde waarde wil bieden. Kom dus gerust met ideeën en voorstellen.

Tot slot: meld u ook aan voor het Verbal Jam Magazine, dat wekelijks een overzicht geeft van alle stukken die in de zeven dagen daarvoor zijn verschenen. Dan hoort u helemaal bij de club! Tevens kunt u een email-seintje krijgen wanneer er updates op de site zijn. Meld u dan aan voor de update-service. Zie het menu in de rechterkolom. verbal jam wordt glossy!

Berichten uit het knekelhuis

Donderdag 24 Februari 2005 in categorie Politiek & Maatschappij, Opinie

De antiquarisch waardevolle heer Wiegel geeft aan eventueel wel weer in de politiek te willen. Hij zet meteen hoog in, hij gaat direct voor het premierschap. Gelijk heeft hij, voor minder moet je als elderly statesman en partijcoryfee je bed niet uitkomen lijkt me. Beleefdheidshalve reageren de huidige VVD-toplieden met vormelijk enthousiasme. Een herintredende Wiegel zou de partij in elk geval zetelwinst opleveren.

Men kan het ook anders zien. Wanneer de VVD haar toevlucht moet nemen tot helden uit het verleden is dit het ultime bewijs van de kommervolle omstandigheden waarin de partij momenteel verkeert. We hebben het verschijnsel al eerder waargenomen. Ook D66 had indertijd opnieuw Hans van Mierlo nodig om weer uit het dal te klimmen.

Dit zal toch geen trend worden hoop ik? Dat het CDA straks weer komt opdraven met de populaire zemelaar Van Agt? Gelukkig staat de Partij van de Arbeid op winst, anders gingen we misschien nog beleven dat vadertje Drees uit de rode klei werd opgedolven.

Berichten uit het knekelhuis Lees verder...

verhalen uit het kamp

Woensdag 23 Februari 2005 in categorie Media

Gisteren besteedde ik enkele uren aan het navlooien van gegevens over concentratiekamp Neuengamme. Dit in verband met mijn verhaal van eergisteren over Jan Campert.
Er zat mij iets dwars. Namelijk het feit dat op grond van één doorvertelde getuigenis in de media de reputatie van een dode dichter ter discussie wordt gesteld.
De centrale vraag bij die speurtocht was: wat wás dan precies die kampraad waarover in het NRC-stuk werd gesproken? Vreemd genoeg kwam de aanduiding 'kampraad' alleen maar voor in de recente nieuwsverhalen over de beschuldigingen aan het adres van Jan Campert. Nergens anders. verhalen uit het kamp Lees verder...

het leed van lubbers

Dinsdag 22 Februari 2005 in categorie Politieke Portretten

Eigenlijk is het toch maar een schande wat Ruud Lubbers is aangedaan! Dat heeft deze immer vrouwvriendelijke casanova toch werkelijk niet verdiend. Als vrijwel uitgerangeerd politicus offerde hij zich destijds op om de ontheemde stakkers van deze wereld te gaan bijstaan in hun noden. En wel geheel belangeloos, volgens sommigen. Hij schijnt geen salaris te hebben ontvangen en zijn onkosten uit eigen zak te hebben betaald.

Geen wonder dat zo'n man wel eens een bonusje in natura wil in de vorm van de kont van een 51-jarige medewerkster. Dat is toch werkelijk niet teveel gevraagd wanneer je de organisatie verder geen cent kost! Kofi Anan komt hier werkelijk met een koopje weg, want Lubbers had natuurlijk ook makkelijk die jonge rondborstige meid van de receptie kunnen pakken. Dat heeft hij niet gedaan. Althans, dat is niet uitgelekt. het leed van lubbers Lees verder...

Het Leed van Lubbers

Dinsdag 22 Februari 2005 in categorie Waargebeurde verzinsels, Politiek & Maatschappij

Ruud LubbersEigenlijk is het toch maar een schande wat Ruud Lubbers is aangedaan! Dat heeft deze immer vrouwvriendelijke casanova toch werkelijk niet verdiend. Als vrijwel uitgerangeerd politicus offerde hij zich destijds op om de ontheemde stakkers van deze wereld te gaan bijstaan in hun noden. En wel geheel belangeloos, volgens sommigen. Hij schijnt geen salaris te hebben ontvangen en zijn onkosten uit eigen zak te hebben betaald.

Geen wonder dat zo'n man wel eens een bonusje in natura wil in de vorm van de kont van een 51-jarige medewerkster. Dat is toch werkelijk niet teveel gevraagd wanneer je de organisatie verder geen cent kost! Kofi Anan komt hier werkelijk met een koopje weg, want Lubbers had natuurlijk ook makkelijk die jonge rondborstige meid van de receptie kunnen pakken. Dat heeft hij niet gedaan. Althans, dat is niet uitgelekt.

Het Leed van Lubbers Lees verder...

Natrappen

Maandag 21 Februari 2005 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Voor schrijver en dichter Remco Campert is het leven even wat minder 'vurrukulluk'. Op zijn oude dag moet hij er nog achter komen dat zijn vader Jan Campert geen verzetsheld was, maar kennelijk een verrader. Hij kan niet anders dan het gelaten accepteren en er hopelijk niet al te zeer onder lijden. Want werkelijk een vader is Jan Campert voor Remco nooit geweest. Hij was alweer vertrokken naar de volgende vrouw toen z'n zoon drie was.

In een interview met de Groene Amsterdammer in 1998 vertelt Remco Campert dat de omstandigheid dat hij de zoon was van Jan Campert hem lang heeft achtervolgd: En dat terwijl ik geen enkele band met hem had. Ik kende hem nauwelijks. Maar van de buitenwereld moest ik een band met hebben. Ik moest trots op mijn vader zijn, niet van mijn moeder, maar van iedereen daaromheen.' Zelfs van de koningin. Toen koningin Wilhelmina uitgeverij De Bezige Bij vlak na de oorlog met een bezoek vereerde en de piepjonge auteur Remco Campert in een net pak haar een handje mocht geven, vroeg zij of hij in de voetsporen van zijn vader zou treden. 'Nou majesteit, liever niet'.

Natrappen Lees verder...

de koopjesloper

Zondag 20 Februari 2005 in categorie Klein Proza

Naar huidige maatstaven gerekend was ik als tiener fout in de oorlog. Niet in de echte oorlog, die heb ik niet meegemaakt, maar in de supermarktoorlog. Op dinsdagavond vulde ik vakken bij Albert Heijn, op zaterdag werkte ik de hele dag in de winkel bij wijlen De Gruyter. Gelukkig heerste er toentertijd nog een betrekkelijke vrede tussen de grootgrutters. Tegenwoordig zou ik voor straf als verrader buiten de deur te kijk zijn gezet. Met een stapel Allerhandes onder mijn arm om daar in weer en wind te concurreren tegen de verkoper van de daklozenkrant. Het zou een afschrikwekkend signaal zijn naar het overige personeel: dit doen wij met collaborateurs, met overlopers, met dubbelspionnen! de koopjesloper Lees verder...

Culturele samenvatting

Zaterdag 19 Februari 2005 in categorie Kunst en Cultuur

Wanneer u de cultuurkloof tussen het westen en de Islam beter wilt begrijpen is één blik op de vrouwelijke badmode voldoende:
 
zonder hoofddoek mét hoofddoek


Culturele samenvatting

Culturele samenvatting

Zaterdag 19 Februari 2005 in categorie Religie

Wanneer u de cultuurkloof tussen het westen en de Islam beter wilt begrijpen is één blik op de vrouwelijke badmode voldoende:

microbikini badpak

Links: zonder hoofddoek - Rechts: mét hoofddoek

(Klik voor vergroting)

Culturele samenvatting

wraak

Vrijdag 18 Februari 2005 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Ik hoor zojuist op het NOS-journaal dat Ayaan Hirsi Ali de onderduikadressen van haarzelf en Geert Wilders heeft verklapt. Ayaan zit in het marine-etablissement en Geert Wilders hebben ze in een cel gezet op Kamp Zeist. Midden tussen de illegale vreemdelingen en bolletjesslikkers. Gezien zijn standpunten zou je dit een geraffineerde martelmethode kunnen noemen. Waarschijnlijk de wraak van de VVD.

De hele toestand brengt me wél op een idee: misschien moeten we Ayaan gewoon onderbrengen in een Blijf van m'n Lijf huis! Zij wordt sowieso zwaar bewaakt. Maar daar wonen ook de arme vrouwen die met de dood worden bedreigd vanwege eerwraak. Zij profiteren dan eveneens van de bewaking. Twee vliegen in één klap!
Zie je wel dat ik slimmer ben dan Donner?
wraak

neutrale poppenkast

Vrijdag 18 Februari 2005 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

De Rotterdamse deelgemeente Charlois (spreek uit: sjaarloos) wil de hoofddoekjes voor baliemedewerksters verbieden. Ze brengen namelijk 'de vereiste onafhankelijkheid en neutraliteit van de overheid' in gevaar, heeft men bedacht.
Zo blijkt maar weer dat er in Rotterdam weliswaar voortvarend en hard wordt gewerkt, maar dat je voor het broodnodige stukje creativiteit in Amsterdam moet zijn.

Hier te Amsterdam doen wij het aldus: wij plaatsen de moslima met hoofddoek zittend op een laag krukje achter de balie. Zij is hierdoor niet zichtbaar voor het publiek, brengt de vereiste onafhankelijkheid en neutraliteit niet in gevaar en niemand neemt er aanstoot aan. Vervolgens worden haar vanuit het rijke Nederlandse cultuurgoed twee poppenkastpoppen verstrekt, te weten Jan Klaassen en Katrijn.

Wanneer een cliënt aan de balie verschijnt, steekt de moslima haar hand met daarop Katrijn boven de balie uit, zet een mal stemmetje op en handelt de zaken af. Indien de cliënt agressief wordt of anderzins moeilijk doet heeft zij de optie om Jan Klaassen erbij te halen. Mocht het écht linke soep worden kan zij altijd nog de rest van het wachtend en geboeid toekijkend publiek betrekken in het conflict. Net als vroeger bij de poppenkast op de Dam.
"En kindertjes, vinden jullie dat deze meneer op z'n pasfoto lijkt? Nee, hè?"
"Neeeeee!" kraait dan het volk in koor.

Een saillant detail vergeet ik nog te vermelden. Wat draagt Katrijn daar, kindertjes? Ja, een hoofddoek, hè? En heeft iemand daar in onze vaderlandse historie daar wel eens problemen over gemaakt? Of een motie tegen aangenomen? Nee, hè?
Kortom, iedereen tevreden! neutrale poppenkast

minaret als flitspaal

Donderdag 17 Februari 2005 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Af en toe staat er een fijn nieuwtje in de krant. Dat is een mooi excuus om mij even niet met de grote wereldpolitiek bezig te hoeven houden. De krant schrijft over een moskee die de gelovigen voortaan met lichtsignalen gaat oproepen tot gebed. Deze lichtsignalen komen in de plaats van het vijf maal daags gekerm op Pinkpop-sterkte dat tot op heden over de gemeente werd uitgestort.

Wij ongelovige honden vragen ons altijd af waar dat gekerm voor nodig is. Waarom geen leuke jingle? Welnu, daar is in vroeger tijden ongetwijfeld goed over nagedacht. Wanneer men vanaf een minaret hartverscheurend gaat staan jammeren is dat namelijk bijzonder effectief. De eerste keer denken de mensen tot in de verre omtrek: "Allahmachtig! Wat is dáár gaande? Onze imam wordt vast niet goed!" En iedereen snelt naar de moskee om hem bij te staan.
De tweede keer trapt men daar niet meer in. Maar dan is weer de overweging: laten we er maar heen gaan, dan houdt ie misschien een keertje op!

Het is dus nog maar afwachten of die lichtflitsen niet juist zullen leiden tot minder cafébezoek moskeebezoek. Want een lichtflits maakt natuurlijk geen enkele indruk. Behalve tijdens een onweersbui. Geeft óók weer verwarring.
Nee, gewoon een sms-je sturen, stel ik voor. "Komen! Bidden! Nu!" minaret als flitspaal

de premier gaat harder werken

Dinsdag 15 Februari 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Het wordt eentonig, maar de premier vindt weer eens dat we harder moeten werken. Ja, we zijn een stelletje lamzakken hier. Laat hij het voortouw nemen en behalve de vice-premiers zijn hele kabinet ontslaan. Dan kán hij harder werken.
Balkenende perpert de bevolking in dat we met z'n allen wel zeven weken minder ploeteren dan de rest van Europa. De Volkskrant wijst hem er fijntjes op dat dit komt door het vele deeltijdwerk dat we hier hebben. de premier gaat harder werken Lees verder...

de brief voor de koning

Maandag 14 Februari 2005 in categorie Brutale brieven

Uit Israël wordt gemeld dat premier Sharon en zijn ministers dreigbrieven krijgen van Joodse kolonisten. Maar Sharon zoekt 't maar lekker uit, wij gaan het hebben over de dreigbrieven zelf. Dat is veel interessanter.
Want dreigbrieven zijn een eigenaardig fenomeen. Al die moeite voor een beetje ongenoegen. Kost weer onnodig postzegels.
Trouwens, hoe zouden ze dat vroeger hebben aangepakt, toen er nog geen TPG bestond en alles per koerier, boodschapper of bode moest? de brief voor de koning Lees verder...

de honderd meter ouwehoeren

Zondag 13 Februari 2005 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Ik heb niets tegen een gezellig potje sport in de media. Maar men kan geen maat houden. Wat dat betreft was ik ergens wel blij te vernemen dat die hele handel van Studio Sport gaat verhuizen naar Talpa. Jammer genoeg gaan de mannetjes van de radio niet mee met John de Mol.

Want het ergst is sport op de radio. Ik begrijp niet waarom er bijna geen programma heilig genoeg is om gevrijwaard te blijven van sportflitsen.
Vorige week zondag luisterde ik argeloos naar het mooie geschiedenisprogramma OVT, kreeg ik ineens een portie schaatsen om m'n oren. Nu ben ik wel een liefhebber van schaatsen, maar als ik naar iets anders luister moeten ze opkrassen.

Een hele zenderprogrammering wordt desnoods omgegooid om de meest bespottelijke sportverrichtingen live te kunnen verslaan. Zelfs parlementaire debatten halen die status niet. Hierover heeft Jan Mulder zich afgelopen week al in de Volkskrant druk gemaakt. Nota bene een ex-topvoetballer.

Met voorsprong het vreselijkste wauwelprogramma op sportgebied is NOS Langs de Lijn. Hele avonden worden volgezwetst met de meest triviale sportuitslagen (ik mis alleen nog het pupillenvoetbal). Verder gaat het dan nog om belangwekkende achtergronden als de aambeien van deze of gene wielrenner, de faillissementsverkoop van de kantine van FC Boerenlullenveen, het conflict over de nieuwe plooirokjes van een derde klasse korfbalclub (de mannen willen ze niet aan), het nieuwe balletje in de fluit van scheidsrechter Dick Jol, de laatste schaamhaarimplantatie van Dick Advocaat en het hardnekkige gerucht dat Pierre van Hooijdonk z'n eigen ballen niet meer kan hooghouden.

Allemaal reuze interessant, maar niet als ik net naar OVT zit te luisteren. Wist u trouwens dat 'talpa' de Latijnse/Italiaanse naam is voor 'mol'? Ik niet, want dát hoor je nou weer niet bij Langs de Lijn... de honderd meter ouwehoeren

death of a playwright

Zaterdag 12 Februari 2005 in categorie Kunst en Cultuur

Donderdag overleed een van de belangrijkste toneelschrijvers van de vorige eeuw, Arthur Miller op 89-jarige leeftijd. Opzienbarend was natuurlijk zijn huwelijk met Marilyn Monroe, maar het beroemdst werd hij door het stuk 'Death of a Salesman'.
In 1985 werd hiervan door de Duitse regisseur Volker Schlöndorff een filmversie gemaakt, met Dustin Hoffman en John Malkovich. Voor mij staat deze in het rijtje 'meest indrukwekkende films'. Ook schijnt er een bewerking voor televisie te zijn gemaakt.
De film is nog verkrijgbaar op DVD, dus als u hem ergens in de winkel of videotheek ziet liggen: een aanrader voor de liefhebbers van oprechte dramatiek. death of a playwright

betalen voor de rechtsstaat

Vrijdag 11 Februari 2005 in categorie Opinie

Binnen het debat over terrorismebestrijding klinken grote woorden over het belang van onze rechtsstaat. Onderdeel daarvan is tevens de discussie of de rechten van de burger niet in het geding komen bij al die anti-terrorisme maatregelen. De regeringspartijen CDA en VVD zien het allemaal zo zwaar niet.

Maar wát als die burger een keertje werkelijk ten onrechte door de overheid in het foute hoekje is gezet? Dan moet hij in de clinch met diezelfde overheid. Hij krijgt in zo'n geval te maken met een ander aspect van onze rechtsstaat, de rechtspraak. Maar is die rechtspraak wel zo toegankelijk als hij in een échte rechtsstaat voor iedereen behoort te zijn? betalen voor de rechtsstaat Lees verder...

koekkwesties

Donderdag 10 Februari 2005 in categorie Media

Laat ik u nog even informeren over een zaak van gewicht. Om precies te zijn 600 gram. Voor het geval u vandaag nog boodschappen gaat doen.
Zoals u ongetwijfeld hebt vernomen heeft ontbijtkoekbakker De Koninklijke Peijnenburg een geschil met supergrutter Albert Heijn. Peijnenburg weigert namelijk haar ontbijtkoeken van 600 gram te leveren aan Albert Heijn. Ze verkopen ze daar onder de inkoopsprijs. Vanwege de supermarktoorlog. En dat vindt Peijnenburg niet goed.
Zojuist heeft de rechter gezegd dat Peijnenburg de koeken inderdaad niet hoeft te leveren. Anders wordt Peijnenburg in haar voortbestaan bedreigd en dat is onbillijk.

Gisteren kraste ik nog een kraskaart van Albert Heijn en raad eens wat ik won? Precies: een ontbijtkoek van Peijnenburg! Daar sta je dan met je winnende kraskaart! Eén keer in mijn leven win ik eens iets, is de koek op!

Maar laat ik u niet lastig vallen met persoonlijke tegenslagen. Interessanter is dat ik op de website van Food Holland lees dat ook het huismerk ontbijtkoek van Albert Heijn door Peijnenburg wordt gebakken. Ja, zo worden wij nou bedonderd!
Zoals een oud spreekwoord zegt: 'het is al koek van één deeg'. Blijkbaar hebben ze in het verre verleden dus ook al van dit soort akkefietjes aan de hand gehad.

Dus laat u niet uit het veld slaan door die rechterlijke beslissing, koop voortaan gewoon het huismerk. Dat is dezelfde lekkere kleffe zooi.
Dat woord 'lekkere' moet erbij van mijn advocaat.
koekkwesties

Problemen in Explorer

Dinsdag 08 Februari 2005 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

Dat krijg je ervan wanneer je alleen nog Firefox als browser gebruikt. Dan heb je niet in de gaten dat deze pagina in Explorer en Safari een complete puinhoop is. Gelukkig zijn er nog lezers die mij daarop attenderen.
Ik moet hier eens diep over gaan nadenken. Maar niet vandaag. Morgen. Intussen is dat voor u misschien een reden om eindelijk eens over te stappen op Firefox. Of Opera. Die doen tenminste wat ik wil.

Wie een crack is op het gebied van stylesheets mag me helpen...

Update: Probleem opgelost dankzij de alerte lezer Bolleke.

Problemen in Explorer

Geweld op school

Dinsdag 08 Februari 2005 in categorie Waargebeurde verzinsels

Geweld op scholen is weer in de belangstelling. Scheldende en dreigende ouders, anarchie in de klaslokalen, gewelddadige leerlingen. De leraren branden af waar je bijstaat.
Behalve Toon Beuken, docent maatschappijleer op een grote scholengemeenschap, gevestigd in een van de beruchtste wijken van Amsterdam. Hij heeft nergens last van. Hoe kan dat? Waar slaagt Toon waar duizenden van zijn collega's falen?
De sympathieke raspedagoog geeft ons een onthullend college...

Geweld op school Lees verder...

Daar gáát ons autootje!

Maandag 07 Februari 2005 in categorie Milieu, flora, fauna

Het televisieprogramma Zembla bracht op 3 februari een zorgwekkende uitzending over de enorme luchtvervuiling in Nederland. Dat is vooral de schuld van het autoverkeer. Door deze ellende gaan we één tot drie jaar eerder dood. Kinderen krijgen allergieën en luchtwegaandoeningen. 'Per week belanden 400 ouderen in het hospitaal met acute klachten aan de luchtwegen', meldt Zembla.
Samen met wat Oost-Europese landen doen wij het in Europa het slechtst van allemaal. Dat is dus een zeer ernstige situatie.

Ai mensen, daar gáát ons autootje! Want de regering neemt natuurlijk onmiddellijk haar verantwoordelijkheid. We mogen immers toekomstige generaties niet opzadelen met onze problemen. Dat zeggen ze tenminste altijd. We kunnen dus keiharde maatregelen tegemoet zien.
Allereerst moet elke auto aan weerszijden een grote sticker op de portieren hebben met teksten als: "Autorijden brengt uw omgeving ernstige schade toe!" en "Autorijden is dodelijk!"

Daar gáát ons autootje! Lees verder...

een beruchte blokfluiter

Zondag 06 Februari 2005 in categorie Klein Proza

In mijn tienerjaren was ik een berucht blokfluitspeler. Mijn jongere zusje had mij geleerd welke vingers ik op welke gaatjes moest zetten. Zij had het op school geleerd. Ik niet. In mijn tijd werden de kinderen nog niet zo verwend.

Het had weinig gescheeld of mijn loopbaan als blokfluitist was in de kiem gesmoord. Tijdens een van de eerste lessen die mijn zusje mij gaf deed haar blokfluit het niet. Wij controleerden eerst of het wissertje er nog in zat. Want als het wissertje erin zit kan het geluid er niet uit. Zulks bleek niet het geval. Toen zusje bij een hernieuwde poging het edele instrument aan haar lippen zette kroop er een oorkruiper uit het mondstuk. Hij kriebelde enigszins verbouwereerd tegen haar lippen. een beruchte blokfluiter Lees verder...

les 1: het draaiorgel

Vrijdag 04 Februari 2005 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

Onze minister van Integratie wil dat nieuwkomers in Nederland onze zeden en gewoonten op hun duimpje kennen alvorens ze hier mogen rondlopen. Ze moeten een streng examen afleggen en een film bekijken. Ter aanvulling van het lespakket zal ik hier af en toe een Nederlands verschijnsel bespreken waar je het als argeloze vreemdeling knap benauwd van kunt krijgen. Vooral wanneer je er onvoorbereid mee in aanraking komt.
Vandaag: het draaiorgel. les 1: het draaiorgel Lees verder...

eigenwaan van de dag

Donderdag 03 Februari 2005 in categorie Media

Het Parool heeft het al iets langer, maar vandaag kwam ook Trouw onder veel tromgeroffel met het nieuwe compacte formaat. Veel poeha om niks, want gezien de aanbevelingen die ik meer dan drie jaar geleden deed ze zijn ze er zelfs knap traag mee.

Aanbevelingen? Jazeker, ik heb meer invloed in medialand dan u denkt! Zo heeft de Volkskrant inmiddels ook al het zaterdagabonnement ingevoerd. Allemaal oude ideetjes van Verbal Jam. Als u mij niet gelooft: kijk zelf maar.
Verder ben ik natuurlijk de bescheidenheid zelve...
eigenwaan van de dag

uwv kan wel inpakken

Donderdag 03 Februari 2005 in categorie Media

Vakbonden en werkgevers zien het niet meer zitten met het UWV, de instantie die de uitkeringen voor WAO en WW afhandelt. Het UWV kan namelijk De Geus zijn WAO-verbouwing niet bijbenen. Volgens de sociale partners kan die hele klus dus beter worden geprivatiseerd, want private uitvoering is efficiënter en goedkoper, zo lees ik in de Volkskrant.

Dit standpunt kon bij uitkeringsgerechtigden wel weer eens tot de nodige onrust leiden. Want zij zijn in de hele discussie per definitie lijdend voorwerp. Wat gaat die geprivatiseerde toekomst brengen? uwv kan wel inpakken Lees verder...

bijverdiensten

Woensdag 02 Februari 2005 in categorie Brutale brieven

Beste oom Hans,
U kent mij waarschijnlijk niet, maar ik ben uw neef Piet. Tot op heden heb ik het u nooit kwalijk genomen dat u geen tijd had om aandacht te besteden aan uw familie. U heeft als commissaris van de koningin tenslotte een druk leven. Totdat ik deze week in Elsevier las dat u tientallen dikbetaalde nevenfuncties heeft. Toen dacht ik: ja hoor eens, ik vervul al tweeëntwintig jaar voor u de functie van neef! Als iemand een nevenfunctie van u is ben ik het wel! Maar ik heb daar nooit ene cent voor gezien! Mag ik dus even vangen?
Hartelijke groeten,
Piet Alders. bijverdiensten Lees verder...

een verplicht nummer

Dinsdag 01 Februari 2005 in categorie Incrowd: over webloggen

Ik had eigenlijk helemaal geen zin om nu wéér aandacht aan de Dutch Bloggies te gaan besteden, maar op veler verzoek (te weten CasaSpider) moet ik toch weer mijn rol als luis in de pels op mij nemen. Hij ziet het als een 'running gag', dus vooruit, daar ben ik meestal wel voor te porren.
Kwade tongen beweren dan altijd dat ik dit doe uit kinnesinne, of dat ik niet tegen mijn verlies kan. Het zij zo. Het is het soort kritiek dat door z'n kleinzielige aard per definitie onweerlegbaar is. Laten we het dus gezellig houden en die incidentele arme van geest maar op de koop toe nemen. een verplicht nummer Lees verder...