Archief: artikelen van Juli 2004.

| Home |

 

Ik mag veel teveel

Zaterdag 31 Juli 2004 in categorie Klein Proza

vorige week in opspraak

Het is maar goed dat mijn moeder mij zo netjes en beschaafd heeft opgevoed. Anders zou ik niet hebben kunnen instaan voor de bloederige gevolgen. Vroeger mocht ik niets, tegenwoordig mag ik alles. Het maakt me razend.
Razend? Het is toch alleen maar fijn wanneer je alles mag? Nee, dat is niet alleen maar fijn, want het meeste mogen is maar schijn. De dienstverlenende wereld om mij heen teistert mij met het mogen.
U volgt mij niet? Wacht maar, dat is zò verholpen!

Ik mag veel teveel Lees verder...

belemmering van de rechtsgang

Vrijdag 30 Juli 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Enkele dagen geleden zag ik een aflevering van een detectiveserie op onze nationale kijkbuis. Dat was niet echt een pretje, bij nadere overdenking. Volgens mij dient een beeldbuisdetective geen gezinsleven te hebben. In elk elk geval geen gezinsleven waarmee de kijker lastiggevallen moet worden. Een beeldbuisdetective moet zich met zijn werk bezighouden, een moord, een ontvoering, een gijzeling en met allerlei criminele bendes. Als wederdienst zullen wij als kijker vanaf de veiligheid van onze Ikea-bank bewonderend toezien hoe hij het zaakje snugger oplost.
belemmering van de rechtsgang Lees verder...

gratis abonnement op verbal jam

Donderdag 29 Juli 2004 in categorie Voor de Notulen & Ter Kennisname

zaagman
Het zal u wellicht worst wezen met dit mooie weer, maar Verbal Jam is nu nòg beter en nòg lekkerder! De belangrijkste veranderingen op een rij:

  • Vanaf heden hoeft u geen enkele update van VJ meer te missen. Vul onder 'lezersservice' uw email-adres in en uw krijgt bericht bij elke nieuwe bijdrage. Uw email-adres wordt uitsluitend voor dit doel gebruikt.
  • Voor statistiekenjunks is er een extra pagina met aanvullende statistieken: items met de meeste reacties, de meest recente reacties, lokale zoekwoorden en wat ik eventueel verder in de toekomst nog verzin. Klik in de rubriek 'cijfers' op de knop 'meer cijfers'.
  • De lijst van recente items is ingekort tot tien. Maar daarover niet getreurd, eronder staat een link om naar de volgende tien items te bladeren. Scheelt weer ruimte.
  • Helemaal onderaan de pagina staan links om naar de volgende respectievelijk vorige tien items te bladeren. Gut, 't lijkt al bijna een echt blad!
  • De wip-lijst is vereenvoudigd tot het hoogst noodzakelijke. Eveneens: scheelt weer ruimte.

Wij wensen u veel plezier met deze nieuwe aanwinst. Of zo...

Update: email-notificatie is verder verbeterd en de ontwikkelingen gaan ondertussen door.
Nu ook een overzicht van alle artikelen per jaar onder de 'meer cijfers' knop.
gratis abonnement op verbal jam

zomersloerie

Dinsdag 27 Juli 2004 in categorie Verhelderende Gesprekken

Die roestige stem van me vind ik zelf erg sexy. Ja, zo'n stem krijg je automatisch als je avond aan avond in het café ladderzat tegen de muziek in zit te brallen. Ik ben trouwens over 't geheel genomen. Erg sexy. Dat zeg ik altijd in twee aparte zinnen, want het is allebei waar. Ik ben een goede schrijfster, dat merk je wel, want ik verkoop heel veel boeken. Vraag me niet waar ze over gaan, want ik heb ze alleen geschreven, niet zelf gelezen.
zomersloerie Lees verder...

sterretjes kijken

Dinsdag 27 Juli 2004 in categorie Klein Proza

vorige week in opspraak
Ik liep langs een bushokje. Een grote reclameposter vertelde mij dat een prachtige Nokia NummerZoveel telefoon ¤ 0,- * kostte. Die telefoon interesseerde mij niet bijster, maar het bijgaande sterretje des te meer. Het sterretje is het symbool geworden van ‘het addertje onder het gras’.
Ik trok mijn leesbril en las onderaan in minuscule lettertjes dat de telefoon alleen gratis was bij zo’n duur biznuz abonnement.
Ik liep door en treurde over de verloedering van het sterretje. De laatste jaren is het gras namelijk vergeven van zulke addertjes:
sterretjes kijken Lees verder...

wie gewipt

Maandag 26 Juli 2004 in categorie Incrowd: over webloggen

W.I.P.
Heel veel weblogs hadden voorheen een W.I.E. lijstje: Wie Is Er. Inderdaad, daarmee kon je zien wie er op dat moment je pagina zat te lezen of daar althans een poging toe deed. Een leuke gimmick, die onlangs echter werd overgenomen door Ilse Media. Wanneer je echter iets overneemt moet je het goed en snel doen. En dat deed Ilse niet, de boel kwam plat te liggen en W.I.E. vertraagde het laden van de weblogs aanzienlijk. Bovendien liepen de gebruikers in de toekomst de kans dat er advertenties aan het lijstje zouden worden toegevoegd.
wie gewipt Lees verder...

nederland xp

Vrijdag 23 Juli 2004 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Microsoft weet van gekkigheid niet wat zij met al haar geld moet doen en daarom geeft het bedrijf 61 miljard euro terug aan haar aandeelhouders. Volgens mij doen wij dan iets fout. Volgens mij moet Nederland zich laten overnemen door Microsoft. Gewoon het hele land, met alles erop en eraan. Dan kunnen wij het tenminste óók eens breed laten hangen!
Nu beginnen Mac- en Linux-fans natuurlijk verontwaardigd te piepen. Kom op, niet zeuren jullie! Het aantal veiligheidslekken is bij het huidige Nederland altijd nog groter dan bij Windows. Nee, ik zie dat wel zitten, zo'n algehele overname. Regelmatig upgrades, af en toe een servicepack. En om de paar jaar weer een geheel nieuwe versie van Nederland!
Is héél verfrissend...

Ik zou zeggen: inkoppen maar!
nederland xp

onluisterende bezoekersaantallen

Donderdag 22 Juli 2004 in categorie Incrowd: over webloggen

Het weblog is als een etalage: velen lopen eraan voorbij, sommigen werpen een snelle blik, slechts een enkeling heeft serieuze aandacht. Menig schrijver van het kwakkelend weblog klampt zich vast aan de opbeurende cijfers van de bezoekersstatistieken. Een mens kan het tenslotte niet louter en alléén hebben van een intrinsieke motivatie om de boel een beetje gaande te houden. Helaas, het is allemaal illusie. Benjamin Disraeli zei het al: "There are lies, damn lies and statistics."
Voor het weblog is het nog erger dan dat...
onluisterende bezoekersaantallen Lees verder...

hondenweer en schele kaas

Woensdag 21 Juli 2004 in categorie Klein Proza

vorige week in opspraak
Buiten leven de wind en de regen zich uit. Ik sta in de hal van ons flatgebouw om de post op te halen. Uit de lift komt de buurman met zijn hond. Dat tref ik weer. Van de vierentwintig uren in een etmaal vertoef ik alles bij elkaar genomen misschien een luttele vier minuten in de hal. En uitgerekend in die vier minuten kom ik de man tegen die ik nimmer wil tegenkomen. Want hij is de man van de nietszeggende opmerking. En ook dit keer laat hij de kans niet onbenut om mijn dag te verpesten. Narrig staart hij naar buiten en zegt: “Heb jij dit weer besteld?”
hondenweer en schele kaas Lees verder...

de brieven van al-qaida

Maandag 19 Juli 2004 in categorie Waargebeurde verzinsels

Minister Remkes van Binnenlandse Zaken veroorzaakte commotie door te beweren dat terreurorganisatie Al-Qaida een dreigbrief aan de Verenigde Naties had gestuurd. Deze brief bleek bij nader inzien helemaal niet te bestaan, zo meldden het NOS-Journaal en de Volkskrant. Ik vond het al vreemd dat Al-Qaida überhaupt een brief zou gaan schrijven alvorens een aanslag te plegen.
Ons eigen land is sinds 9 juli in verhoogde, maar niettemin nog steeds onduidelijke staat van paraatheid. Waarom eigenlijk? Zou Remkes zelf daarover óók een staatsgeheime brief hebben ontvangen? En hoe zou die brief er dan uit hebben gezien? Ik stel mij het volgende voor...
de brieven van al-qaida Lees verder...

Het noorden

Zondag 18 Juli 2004 in categorie Kort en Tussendoor

Ik zit in het noorden. Ik zie hier om mij heen de rijkdom aan natuur. Er vliegt, zwemt, kruipt en fladdert van alles dat wij in het westen niet meer kennen. Laat die miljoenen dus maar zitten: een betere ontwikkeling is niet mogelijk.
Groeten uit Friesland.

Het noorden

lubbers en de kont van kofi

Vrijdag 16 Juli 2004 in categorie Waargebeurde verzinsels

Ruud Lubbers is door zijn baas Kofi Annan vrijgesproken van kontknijpen. Maandenlange research door het onderzoeksbureau van de Verenigde Naties heeft uiteindelijk uitgewezen dat de aanklacht tegen Lubbers ongegrond is. In een brief aan de medewerkers van de UNHCR schreef Annan dat Lubbers' vermeende onzedelijke betasting van een medewerkster na een vergadering in december 2003 niet met bewijzen kan worden onderbouwd.
Wat Kofi Annan echter niet meldde was het persoonlijk onderzoek dat hij in deze kwestie heeft uitgevoerd. Een reconstructie... lubbers en de kont van kofi Lees verder...

Lubbers en de kont van Kofi

Vrijdag 16 Juli 2004 in categorie Waargebeurde verzinsels, Politiek & Maatschappij

Kofi AnanRuud Lubbers is door zijn baas Kofi Annan vrijgesproken van kontknijpen.
Maandenlange research door het onderzoeksbureau van de Verenigde Naties heeft uiteindelijk uitgewezen dat de aanklacht tegen Lubbers ongegrond is.

In een brief aan de medewerkers van de UNHCR schreef Annan dat Lubbers' vermeende onzedelijke betasting van een medewerkster na een vergadering in december 2003 niet met bewijzen kan worden onderbouwd.
Wat Kofi Annan echter niet meldde was het persoonlijk onderzoek dat hij in deze kwestie heeft uitgevoerd.
Een reconstructie...

Lubbers en de kont van Kofi Lees verder...

het kantoorratje

Dinsdag 13 Juli 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Van oudsher worden de kantoren in de wereld bevolkt door kantoorratjes. Natuurlijk is niet iedereen die op een kantoor werkt een kantoorratje. Stel je voor zeg! Nee, gelukkig niet! Integendeel, de meeste mensen op een kantoor zijn heel normaal en heel aardig. Maar tussen hen in vind je her en der zo'n kantoorratje. Vanonder een grote berg saaie administratie loert hij vals om zich heen. Het kantoorratje heeft een bureau, een telefoon en een stoel met een doorgesleten zitting. Tien tegen één dat hij ook een stempelmolentje heeft staan. Vanaf die plek teistert hij de buitenwereld met zijn rattigheden. het kantoorratje Lees verder...

elektrisch altaar

Maandag 12 Juli 2004 in categorie Klein Proza

vorige week in opspraak
Er is er één jarig hoera en we zijn uitgenodigd om te komen eten. Dat is gezellig en het scheelt weer een keertje koken. Hoewel, feitelijk moeten we het tòch zelf klaarmaken, want we gaan gourmetten. De familie waar wij eten heeft een geavanceerde gourmetset, geheel elektrisch met kleine pannetjes die zijn voorzien van antiaanbaklaag. Wij worden daarom vooraf beleefd verzocht niet met de vork in de gourmetpannetjes te harken, maar het bijgeleverde houten spateltje te gebruiken.
elektrisch altaar Lees verder...

joop wijn betrapt

Donderdag 08 Juli 2004 in categorie Knipsels

Parool: Joop Wijn zit te slapen
Kees Tamboer schreef in het Parool van 6 juli een uiterst verhelderend stuk over de hypotheekrenteaftrek. Maar daar gaat het nu even niet om, intrigerend is de kop boven het artikel: 'Joop Wijn zit te slapen'. Aha! Betrapt! Deze staatssecretaris van Financiën doet dutjes onder werktijd!
Nou, daar weet onze minister De Geus wel raad mee! Want slaapdiensten zijn volgens hem geen werk. Daar hoort een lagere salariscategorie bij.
Dus Joop: inleveren!

In 't parlement zitten ze ook maar al te vaak te pitten.
joop wijn betrapt

gelukkig hebben we de meisjes nog...

Dinsdag 06 Juli 2004 in categorie Knipsels

Het Parool van 6 juli bericht over El Hoceima in Marokko. Het dorp werd in februari getroffen door een aardbeving, maar heeft nog weinig hulp ontvangen voor herstel. De waterputten zijn verwoest. Vroeger haalden de ezels het water, maar die zijn dood. Dus ja, wat doe je dan...
gelukkig hebben we de meisjes nog...

hirsi ali diss

Dinsdag 06 Juli 2004 in categorie Media

De tekst is van een huiveringwekkende achterlijkheid, maar eigenlijk is het kunst. Althans volgens Victor Koppe, de advokaat van de Haagse rapgroep DHC ('Den Haag Connection'). DHC kreeg het Openbaar Ministerie achter zich aan vanwege een raptekst getiteld 'Hirsi Ali Diss', waarin VVD Tweede Kamerlid Ayaan Hirsi Ali in grove bewoordingen wordt bedreigd en vernederd.

Het actualiteitenprogramma Nova vond de Hirsi Ali Diss op internet, zocht de makers op en maakte er een fijn nationaal schandaal van. Hirsi Ali deed aangifte en geheel in de kordate geest van deze tijd werden de makers gearresteerd, werden hun huizen doorzocht en werden zij krachtig om de oren geslagen met loodzware wetsartikelen waarop extreem lange gevangenisstraffen staan. En vanaf dat moment begonnen er een paar zaken door elkaar te lopen... hirsi ali diss Lees verder...

grijze golfslag 3: kont tegen de krib

Maandag 05 Juli 2004 in categorie Grijze Golfslag

Cornelis is 93 en Johanna 79. Het zijn mijn ouwelui. Daar heb ik heel wat mee te stellen. De ouwelui van tegenwoordig worden namelijk steeds ouwer en luier. Vooral Cornelis. Van mij mogen ze, maar je bent er mooi klaar mee af en toe.
Volg hun wederwaardigheden in de real life soap 'Grijze Golfslag'!


Eerdere afleveringen:
1. de beslagname
2. het taboe

deel 3: de kont tegen de krib

Cornelis had hier niet direct van terug en dus zette ik door.
"Waar zie je nu eigenlijk tegenop? Tegen het feit dat je moet verkassen of tegen de rompslomp?"
Tegen de rompslomp. Ik maakte duidelijk dat de enige rompslomp voor hem bestond uit: opstaan uit zijn leunstoel, zich laten vervoeren naar het nieuwe adres en zich aldaar weer comfortabel in de volgende leunstoel laten zakken. Dat viel dus mee.
"Nou ja, dan moeten we het maar doen," sprak hij tot onze verbijstering. Ik zag Johanna op slag tien jaar jonger worden. Ze geloofde haar oren niet.

grijze golfslag 3: kont tegen de krib Lees verder...

het fijne van de tandarts

Zondag 04 Juli 2004 in categorie Klein Proza

Sommige mensen zijn bang voor de tandarts. Ik niet, ik ga er fluitend heen. Of ik ook fluitend terugkom is een andere kwestie, maar dat ligt meestal aan een nog niet uitgewerkte verdoving. Ik heb trouwens een beetje een literaire tandarts, want zij is een lieve jonge vrouw die is vernoemd naar de titel van een boek.

Ik lig weerloos achterover in de stoel en terwijl mijn tandarts lekker aan het klussen is, krijg ik de tijd om na te denken. Over het beroep van tandarts bijvoorbeeld.
Zo realiseer ik me eigenlijk nu pas dat ik best een intieme relatie met mijn tandarts heb. Want regelmatig brengt haar werk met zich mee dat haar borstkas en de bijbehorende ornamenten zich op minder dan een decimeter afstand van mijn gezicht bevinden. Dat sta ik slechts een enkeling toe. Maar mijn tandarts vertrouw ik wel, die maakt daar geen misbruik van.
het fijne van de tandarts Lees verder...

het weblog tijdens de vakantie

Zaterdag 03 Juli 2004 in categorie Incrowd: over webloggen

De vakantieperiode breekt weer aan en dat is altijd een moeilijke tijd voor het weblog. Juist dán komt het erop aan uw log goed te verzorgen. Veel mensen realiseren zich niet dat wanneer zij aan een weblog beginnen, zij een grote verantwoordelijkheid op zich laden. Een weblog is als een tamagotchi, dat moet je blijven voeden met liefst intelligente bijdragen, anders ligt het op een kwade dag dood aan je voeten.
het weblog tijdens de vakantie Lees verder...

de volgende morgen...

Donderdag 01 Juli 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ja, daar sta je dan toch ineens een beetje dubbeltriest te kijken in je voortuin. De grote opruiming kan beginnen. Zeshonderde oranje vlaggetjes weghalen. Spandoeken van de gevel. Je verdriet verzuipen in vier te optimistisch aangeschafte fustjes bier. De hond nog vóór het uitlaten kaalscheren en hopen dat de oorspronkelijke kleur weer terugkomt. Jezelf kaalscheren en hopen dat überhaupt je haar weer terugkomt. Die oranje onderbroek kan na twee weken eindelijk eens in de was. De t-shirts mogen bij de poetslappen. De koningin mag haar Wilhelmus terug. Excuusbrief schrijven aan Dick Advocaat om te zeggen dat je het allemaal niet zo bedoeld had. De komende twee maanden eet je nog chips, borrelnootjes en bitterballen als avondeten. De saaie lul van de boekhouding die er geen verstand van had wint tóch nog de pool, verdomme! Die luidsprekerhoed is misschien nog bruikbaar als kotstrechter op het toilet. Dat koningshuis kan trouwens óók de pot op, want voorlopig kun je geen oranje meer zien.

Extra zielig: Ruud van Nistelrooij is vandaag jarig.
de volgende morgen...