Zwerfkatten afschieten

Maandag 18 November 2013 in categorie Amsterdam Centraal, Milieu, flora, fauna

De Tweede Kamer nam een motie aan die het afschieten van zwerfkatten voortaan verbiedt. Dat is dan weer zo'n dingetje waarvan ik nooit heb geweten dat het überhaupt mócht. Het scheen toch nog in zeven provincies te gebeuren. Heel primitief en pure gemakzucht natuurlijk. Gelukkig worden ze in Amsterdam netjes gevangen en gesteriliseerd. Zover ik weet dan hoor, want mij verbaast intussen niets meer. Maar ik kan mij niet voorstellen dat het hier niet keurig netjes in regelgeving is verpakt.

Regelmatig ligt er eentje platgereden op het wegdek.


Wat dat betreft is het interessant om het verschil met andere landen te zien. Ik verblijf nog wel eens in het noorden van Israël en daar wemelt het van de zwerfkatten. Je ziet ze daar uit alle hoeken en gaten kruipen. Wanneer je je vuilnis weggooit in de container op straat, springen er meteen een paar geschrokken zwerfkatten uit. Stuk voor stuk zijn het magere scharminkels. Regelmatig ligt er eentje platgereden op het wegdek.


Nest zwerfkatten in gemeenschappelijke tuin

[Klik voor hele foto]

Zwerfkatten zijn een onderdeel van het straatbeeld. Ze zitten op muurtjes, auto's en stoepjes. Schichtig schieten ze weg onder een heg of onder een geparkeerde auto als je langsloopt.
In Israël heeft men duidelijk iets anders aan z'n hoofd dan zwerfkatten. En dat geldt bij mijn weten voor de meeste landen.

Wat zou het toch zijn in onze volksaard om al die dingen goed en overzichtelijk geregeld te willen hebben?

Tags: