Briljant idee: 500 jongeren in één gebouw

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zondag 08 September 2013 in categorie Amsterdam Centraal

Stadsdeel Nieuw-West meldt trots dat men in samenwerking met Change= ('changes', de kretologische inventiviteit ken geen grenzen) een appartementencomplex voor 500 jongeren gaat bouwen aan het August Allebéplein in Overtoomseveld. Het gaat om jongeren tussen de 18 en 30 jaar met een vaste baan, die zelfstandig willen wonen en maar een beperkt besteedbaar inkomen hebben. Initiatiefnemer Change= gaat de zaak ontwikkelen en beheren.

Het is prachtig dat men speciaal voor jongeren woningen bouwt, want die hebben het erg moeilijk op de woningmarkt. Maar moet je 500 (!) jongeren zo nodig op één plek concentreren? Volgens mij is dat vragen om problemen, zeker op deze locatie.

Het complex is een ideale afzetmarkt voor drugsdealers.

Het Allebéplein heeft van oudsher al een bedenkelijke reputatie. Straks hebben we 500 hangjongeren op het plein, want verder is er in die buurt natuurlijk geen ruk te doen.

Toegegeven, er gaat wel íets veranderen. Want het Stadsdeel geeft aan dat men de komende jaren het August Allebéplein gaat 'transformeren tot het bruisende hart van Overtoomse Veld'. Sinds kort is er al het multifunctioneel centrum Het Meervoud, met daarin de Ru Paréschool en er komt een fonkelnieuwe Albert Heijn. Alleen is de Openbare Bibliotheek inmiddels dicht, dat is nou weer jammer.

Studentenflat
Wie wel eens een kijkje heeft genomen in de gemiddelde studentenflat (of er zelfs heeft gewoond), weet dat het uit oogpunt van 'rust, reinheid en regelmaat' nu niet bepaald een goed idee is om honderden jongeren in één gebouw bij elkaar te zetten.

Volgens stadsdeelwethouder Paulus de Wilt van Wonen en Stedelijke Vernieuwing zal ik het allemaal wel weer veel te somber en te negatief zien. Maar het enige voordeel dat ik kan bedenken is dat er straks 500 jongeren onder de pannen zijn. De vraag is ook of het appartementencomplex überhaupt wel vol te krijgen is met werkende jongeren in tijden van jeugdwerkloosheid. In Amsterdam zijn ruim 12000 jongeren werkloos, dat is 16 procent van de beroepsbevolking.

Drugsdealers
En als je werkloos wórdt, moet je dan je appartement uit? Is de doorstroming geregeld voor jongeren die dertig worden of willen gaan samenwonen?
 Hoe zorgt Change= dat er niet illegaal wordt onderverhuurd? En bestaat er niet het risico dat men ook andere typen huurders gaat toelaten als men de tent niet vol krijgt? Je moet toch wat doen om de zaak exploitabel te houden.

Hoe gaat men veiligheidsproblemen voorkomen? Net zoals scholen doelwit zijn van drugsdealers, is een dergelijk appartementencomplex natuurlijk eveneens een ideale afzetmarkt.

Wanneer ik daar in de buurt woonde zou ik toch wel graag antwoord willen hebben op dit soort vragen, want een wijk floreert nu eenmaal het best bij een gemengde populatie en niet bij dit soort monoculturen.

Maar verder is het natuurlijk een briljant idee.

Bron cijfers jeugdwerkoosheid: Bureau Onderzoek en Statistiek.
Bron artist impression August Allebéplein: Quadrat.

Tags: