Beproeving

Zaterdag 01 Maart 2008 in categorie Criminaliteit en recht

Het kabinet is bij monde van onze premier Balkenende uiterst bezorgd over de gevolgen die de film van Geert Wilders voor Nederland kan hebben.
'O nee, niet weer over die man', hoor ik u nu denken. En dat is nu precies mijn punt: staat het kabinet er wel eens bij stil welke chronische beproeving ('fitna') het Nederlandse volk moet doorstaan met dit volkomen doorgeslagen kamerlid? Mag dit de samenleving maar allemaal straffeloos worden aangedaan? Maandenlang wordt dit arme land geteisterd door een tsunami van beledigende, leugenachtige, racistische en fascistoïde uitspraken door de PVV-leider. En vervolgens moet in alle media weer breeduit worden gediscussieerd over de vrijheid van meningsuiting. Je zou bijna naar een Poetin-bewind gaan verlangen. Dan was er voor Wilders in navolging van Litvinenko waarschijnlijk een stralende toekomst weggelegd.
Zagen aan de poten van de democratie...
Misschien moeten we inmiddels maar eens gaan controleren of onze oorlogsgraven er nog wel netjes bij liggen. Best kans dat hele regimenten soldaten die sneuvelden voor onze 'vrijheid van meningsuiting', zich al drie keer in hun graf hebben omgedraaid. Het lijkt me sterk dat ze hun leven hebben willen geven voor hetzes tegen andersdenkenden.
Maar hoe bang iedereen ook is voor de film van Wilders, in bijna elk dispuut wordt weer benadrukt dat hij hem wél mag maken en vertonen. Want we moeten natuurlijk braaf zijn 'vrijheid van meningsuiting' respecteren. Stel je voor dat die wordt aangetast! Daarmee zouden we zagen aan de poten van onze democratie, nietwaar?

Ondertussen hebben we in andere gevallen van 'vrijheid van meningsuiting' veel minder scrupules. Wanneer 'Deep Throat' op tv komt, doet onze premier hoogstpersoonlijk een oproep om dit indringend stukje filmgeschiedenis niet te vertonen.
Toen Maurice de Hond een klusjesman in verband bracht met een moord, floot de rechter hem terug. Bij overtreding van het verbod moest hij 250.000 euro betalen. Inmiddels heeft hij een deurwaarder op de stoep gehad.
Wie na een bekeuring tegen een politieagent zegt dat deze 'knettergek is geworden', solliciteert serieus naar een tweede boete.
Ons staatshoofd uitmaken voor dame van lichte zeden is ronduit verboden. Onze koningin is immers voor onze rechtsstaat blijkbaar net zo heilig als de Profeet voor de islamieten.
Al die dingen horen niet thuis onder de noemer 'vrijheid van meningsuiting', vinden wij. Het is smaad, het is laster, het is onverdraagzaam. Toch komt dit soort uitlatingen feitelijk uit hetzelfde vaatje als waaruit Wilders tapt. Wijlen het kamerlid Hans Janmaat werd er destijds om verketterd en veroordeeld, het kamerlid Wilders komt er tegenwoordig mee weg.

De vrijheid van meningsuiting blijkt dus uiteindelijk een rekbaar begrip. Hoe zorgen wij dat we verschoond blijven van de beproevingen van de Verlosser uit Venlo? Het lijkt me vooralsnog het beste wanneer Balkenende gewoon zelf een fatwa uitspreekt over Wilders. Dat scheelt de islamitische wereld tenminste weer een hoop bureaucratische rompslomp!

Tags: