het weblog tijdens de vakantie

Zaterdag 03 Juli 2004 in categorie Incrowd: over webloggen

De vakantieperiode breekt weer aan en dat is altijd een moeilijke tijd voor het weblog. Juist dán komt het erop aan uw log goed te verzorgen. Veel mensen realiseren zich niet dat wanneer zij aan een weblog beginnen, zij een grote verantwoordelijkheid op zich laden. Een weblog is als een tamagotchi, dat moet je blijven voeden met liefst intelligente bijdragen, anders ligt het op een kwade dag dood aan je voeten.
Elk jaar doen zich in de maanden juli en augustus weer schrijnende gevallen voor van weblogs die door het baasje aan een boom gebonden in het bos zijn achtergelaten. Meestal aan de hoogste tak. Sommigen nemen zelfs die moeite niet en dan zie je dat het log gewoon van de ene op de andere dag van de aardbodem verdwenen is. Hooguit zwerven er nog wat losse flarden in de google-cache. En er is helaas nog steeds niet zoiets als www.vermisteweblogs.nl. Of com. Of info.

Indien u van tevoren weet dat het niet zult kunnen opbrengen om ook tijdens uw vakantie een weblog goed te onderhouden, zie er dan liever van af! Maar als u er eenmaal eentje heeft zit u eraan vast en zult u voor vakantieopvang moeten zorgen. Weblogasiels bestaan nog niet, dus u moet het van uw eigen vindingrijkheid hebben. Vraag desnoods een vage kennis om het minstens om de twee dagen een beetje te voeden, al is het maar met een schamele gejatte linkdump of een krom gespeld verhaaltje over kruidenrekjes. U kunt die zooi immers achteraf altijd weer gewoon wissen?

Ook zijn er tegenwoordig studenten met een traagbeurs die in de vakantie nog voor hertentamens moeten blokken. Tussen het zuipen en neuken door willen die meestal tegen een kleine vergoeding nog wel eventjes voor u 'logsitten'. Maak daar wèl goede afspraken over, anders is uw kostbare weblog na de vakantie veranderd in een party- of pornolog. Dat is een tijdje wel goed voor de bezoekersaantallen, maar die houdt u op de langere termijn toch niet vast met uw eigen droge kost.

De beste oplossing is nog altijd om vóór vertrek zèlf alvast een voorraadje hapklare brokken neer te zetten. De serieuzere weblogger gebruikt software die de vooruitgeschreven stukjes op gezette tijden automatisch publiceert, dus voor verwaarlozing is geen enkel excuus.

Nog een praktische tip. Menige weblogeigenaar moest vorige jaar bij thuiskomst ontdekken dat er een vlooienplaag was uitgebroken in het reactieforum. Informeer daarom bij het boeken van een reis altijd of er op loopafstand internettoegang voorhanden is, opdat uw regelmatig de staat van uw weblog kunt controleren. Goede reisorganisaties vermelden tegenwoordig in hun brochurers niet alleen het dichtstbijzijnde strand, maar ook het naburige internetcafé.

De betere weblogger logt natuurlijk gewoon door vanaf zijn of haar vakantieadres. Ga dus altijd naar een gebied waar ook werkelijk iets te beleven valt, zoals de Friese meren (skûtsjesilen), Tjetsjenië, het Midden-Oosten of de Soedan. Uw lezers zitten namelijk niet te wachten op verhalen over de temperatuur van het zwemwater of de lengte van de wachtrijen bij de Efteling.

Nou, met deze handleiding moet het lukken, zou ik zeggen.

Zoals het logje thuis logt, logt het nergens.