Majesteits-stennis

Donderdag 17 Juli 2003 in categorie Royalty

Ik vermoed dat onze Koninklijke Familie op dit moment haar vakantie doorbrengt in het Italiaanse Porto Ercole, in hun buitenhuisje l'Elefant Felice. Leergierig als ik ben heb ik de naam nog even opgezocht in het woordenboek, maar Felice staat er niet in. Ik gok er dus maar op dat het zoiets schattigs betekent als Het Fellatio-olifantje , en als dat niet goed is, is het de schuld van Wolters-Noordhoff. Moeten ze maar niet van die preutse woordenboeken verkopen.

In elk geval zitten de Oranjes dus waarschijnlijk ver weg en kan ik het daarom stiekem wel even over ze hebben. Want het moet mij van het hart dat zij mij steeds meer gaan irriteren. Tot op heden heb ik mij neutraal-republikeins opgesteld, want een alternatief voor de monarchie is in de praktijk ook maar sukkelen. Dan krijg je een machteloze, halfgepensioneerde politicus als president en een maffiose premier die zich als koning gedraagt, zoals die Berlussolini in Italië.
Valt het u ook op dat sinds het wegvallen van de corrigerende hand van Claus het steeds meer de spuigaten uitloopt met die Koninklijke Hoogheden? Ik ben een verdraagzaam mens, maar de mentale jeuk moet niet te erg worden.

En dus ga ik nu even majesteitsstennis maken (nb: met dubbel 's', want ik weet eigenlijk niet of de majesteit wel kan tennissen). Die lui krijgen nu wel erg veel kapsones. Zoals laatst weer dat fotografeerverbod rondom villa De Eikenhorst op buitenplaats De Horsten te Wassenaar. Daar wil Willem-Alexander met zijn Máxima gaan wonen en hij is bang voor schending van de Koninklijke Privacy. Ja, hoor eens, de gewone burger moet zich dagelijks het voyeurisme van duizenden bewakingscamera's laten welgevallen, dus niet gaan lopen dreinen als iemand eens een kiekje van je huis maakt.

Ach, en dan zijn er altijd mensen die zeggen dat de Koninklijke Familie toch óók recht heeft op privacy. Laat ik dit misverstand voor eens en voor altijd wegnemen.
In de tijden van de internet-hoogconjunctuur vertrouwde een directeur van Casema mij eens toe: wij betalen onze accountmanagers een dusdanig riant salaris dat ze 24 uur per dag van ons zijn. Ik kan u zeggen, dat salaris was bij lange na niet hetgeen bepaalde leden van het Koninklijk Huis uit de staatskas vangen.

De koningin krijgt per jaar exclusief onkosten € 3.966.000, Willem-Alexander € 949.000 en prinses Máxima € 836.000. Het koppel WaMax heeft dus een fijn tweeverdienersinkomen van € 1.785.000. Daarnaast mogen zij dure auto's naar believen total loss rijden, in het regeringsvliegtuig vliegen, in een royaal optrekje als De Eikenhorst wonen, wilde zwijnen naar keuze afschieten, spelevaren met het Koninklijk Jacht, ongestraft Argentijnse criminelen te logeren hebben en domme opmerkingen maken. Om maar een paar dingetjes te noemen. Want dan heb ik het nog niet eens over het prinselijk privilege om frequent een mals stuk blond Argentijns vlees aan zijn fonduevorkje te rijgen.

Kortom Willem, jij moet niet zeuren! Niks privacy! Voor al dat geld en al die voorrechten laat jij desnoods publiekelijk je broek zakken op de Koninginnedagbraderie als het volk dat wil! Niet mekkeren dat je in een gouden kooi leeft. Want laten we één ding niet vergeten: je hoeft het niet te doen! Je mag zó weg hoor! Mag je die villa Eikelworst wel houden...

Zullen we nou krijgen...

Nieuwsgierig geworden? Hier meer informatie over de koninklijke financiën.

Tags: