Spaargeld bij IceSave komt uiteindelijk terug

Donderdag 09 Oktober 2008 in categorie Geldkwesties

Afgelopen zomer werd ik overspoeld met reclames van allerlei nieuwe internetspaarbanken die mij hoge rentes beloofden. Soms wel twee keer zo veel als die luizige 2,5 procent bij de Postbank. Opvallend waren vooral de hoge rentes van de Amsterdam Trade Bank (eigendom van de Russische Alfa Bank) en IceSave (IJslandse Landsbanki). Verder had zich nog een hele rits Turkse banken in de slag om de spaarder gemengd, zoals de Anadolu Bank, YapiKredi en de TEB Bank.
En zoals dat gaat in de beeldvorming, die IJslanders leken de spaarders toch wat betrouwbaarder dan die maffiose Russen en die louche Turken.

Al die nieuwe banken opereerden op de Nederlandse markt met toestemming van de Nederlandse overheid. De spaarders werden aan alle kanten gerustgesteld met kreten als 'aangesloten bij de AFM' en de zekerheid van de in Nederland geldende depositogarantie tot ruim 38.000 euro.
Het eigenaardige is, dat het nu omvallende IceSave zelfs een A2-rating had en dat is maar een pietsie lager dan bijvoorbeeld de SNS-bank (bron: Z24 business news). Deze ratings duiden de mate van kredietwaardigheid aan.

Geen wonder dus dat zo'n 120.000 Nederlandse spaarders hun geld wel durfden wegzetten bij IceSave. Zij zijn niet 'verleid door de hoge rentes', zoals nu in mening krantenbericht te lezen valt, maar gingen gewoon een zakelijk deal aan op grond van mede door de overheid verstrekte betrouwbaarheidsgaranties en -gegevens. Het aanbod van de nieuwe spaarbanken suggereerde: door de grote banken bent u qua rente jarenlang getild!
Blijkbaar zijn in het geval van IceSave door de overheid toch fouten gemaakt.
IceSave opereert als IJslandse bank op de Nederlandse markt. Dit betekent dat bij een faillissement de IJslandse overheid garant moet staan voor de eerste 20.000 euro. De rest wordt voor 90 procent tot maximaal 100.000 euro gedekt door het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Gelukkig las ik in een vroeg stadium ergens een klein berichtje dat de IJslandse overheid zélf dermate armlastig was, dat zij nooit in staat zou zijn om een grote bank als Landsbanki overeind te houden. Die IJslandse overheidsgarantie was dus maar zeer betrekkelijk. En dat is dus nu ook gebleken.

Onze minister van Financiën weigert nu garant te staan voor de tegoeden van de Nederlandse spaarders bij IceSave. Enerzijds heeft hij daar groot gelijk in, want als je de speculatieve blunders van allerlei kapitaal-cowboys maar telkens gaat opvangen, is het eind zoek en de belastingbetaler de dupe.

Anderzijds draagt de Nederlandse overheid in deze kwestie toch wel wat meer verantwoordelijkheid dat zij nu wil toegeven. Immers, een buitenlandse bank kan alleen op de Nederlandse markt opereren met een vergunning van diezelfde overheid. De spaarder moet erop kunnen vertrouwen dat de Nederlandse Bank terdege heeft gecontroleerd of deze buitenlandse instelling wel voldoende kredietwaardig is. Blijkbaar zijn hierbij in het geval van IceSave toch fouten gemaakt.
Begrijpelijk dat Bos aan IJsland eerst even ferm duidelijk wil maken dat hij niet over zich laat lopen. Maar mijn verwachting is dat hij uiteindelijk de Nederlandse spaarder toch niet in de kou laat staan. Als hij hun vertrouwen terug wil, tenminste.

Zelf ben ik gelukkig ontsnapt aan de misère bij IceSave. Dat is te danken aan mijn regelrechte laksheid, als het op dit soort zaken aankomt. Ik was van plan geweest er nog eens goed in te duiken, in al die fijne hoge rentes.
Maar zoals dat gaat bij mij, ik schuif het voor me uit, dat komt nog wel, nu geen zin in, kat uit de boom kijken.
Laksheid kan dus ook een goede eigenschap zijn. Ik zou bijna Cruijff gaan citeren...

Update 17:30u: Ook de SP heeft inmiddels aan de minister gevraagd of de toezichthouder (De Nederlandse Bank) zijn huiswerk wel goed heeft gedaan.
Wouter Bos vindt verder dat de Nederlandse spaarder zelf 'beter moet opletten'. Volgens mij hadden we daar nu juist die toezichthouder voor...

Tags: