Mariëlle Tweebeeke als koningin

Donderdag 18 April 2013 in categorie Royalty

Gisteravond keek ik naar 'het' interview. Niet naar het geleuter daarna, want Femke Halsema trek ik niet langer dan twee zinnen. Het aanstaand koningspaar werd geïnterviewd door Mariëlle Tweebeeke en Rick Nieman.
Om misverstanden te voorkomen: Ik ben tegen de monarchie. Vooral omdat het een staatsvorm is die in een moderne democratie niet meer past. Het is een archaïsche elite die alleen nog maar in operettes hoort voor te komen. Helaas schijnt de meerderheid van ons volk nogal gecharmeerd te zijn van operette als staatsvorm. Het zij zo.

Maar als we dan toch de operette in stand willen houden, laat de acteurs dan tenminste auditie doen. Want die erfopvolging zadelt ons op met redelijk eigenaardige figuren. Het is nog een meevaller voor ons dat Willem-Alexander Máxima heeft weten te strikken voor de rol van koningin, maar hijzelf trekt met zijn babyface bepaald geen volle zalen.

Dan valt er tenminste nog wat te genieten, zeker voor de hofdames.

Waarom is het ons toch niet gegeven om bijvoorbeeld iemand als George Clooney, Brad Pitt of Johnny Depp als koning te hebben? Dan valt er tenminste nog wat te genieten, zeker voor de hofdames. En qua salariskosten zullen Willem-Alexander, George, Brad en Johnny elkaar waarschijnlijk niet eens veel ontlopen. Zeker niet als we George laten sponsoren door een koffiemerk.

Maar nee, wij moeten het doen met een slap aftreksel van Porgy Franssen. En dan nog zonder diens acteertalent. Sorry Porgy.
Willem-Alexander zal best een heel aardige man zijn. Maar je ziet hem toch eerder als collega van de boekhouding, niet als koning.

Goed. Zucht. Tijdens het interview kreeg ik zo'n onbestemd gevoel van 'de monarchie heeft z'n langste tijd gehad'. Daar werd ik iets vrolijker van, tot ik bedacht dat ze dan nog steeds bijna twee eeuwen in het zadel kunnen blijven. Niettemin, toen ik de jongelui daar zo zag zitten dacht ik: dit gaat het niet worden. Het ziet er gewoon allemaal te lullig uit voor deze moderne tijd. En dan die zelfverzekerdheid waarmee Amalia de troon al in het vooruitzicht wordt gesteld… Dat zou wel eens een behoorlijke misrekening kunnen zijn.
Kunnen we interviewster Mariëlle Tweebeeke niet als koningin krijgen? Die kijkt altijd zo lief. Hoewel je dat natuurlijk nooit tegen haar moet zeggen. Dat is je reinste majesteitsschennis.

Tags: