De rijen zijn weer gesloten

Zaterdag 02 Februari 2002 in categorie Satire

Schattig hè? Hield u het ook niet droog tijdens Piazzolla? Vrijwel geheel republikeins Nederland zat aan de buis gekluisterd. Dan weet je tenslotte weer waarvoor je het allemaal doet.
Die Argentijnen hadden hier veel van kunnen leren: zó doe je dat, een fluwelen staatsgreep. Puur op goede pr. Het is even een investering, maar dan heb je ook wat.

Wij weten nu tevens dat geduld wordt beloond. De Spaanse koning Philips II begon in 1568 de tachtigjarige oorlog om zijn macht in de opstandige Nederlanden te behouden. En Katholiek blijven vond hij voor hen ook verstandiger.
Spanje deed er tachtig jaar over om in te zien dat ze beter konden overgaan op plan B. Dit trad in de eeuwen daarna sluipend in werking. Na grondige etnische zuiveringen onder de autochtone bevolkingsgroepen van Latijns Amerika hadden ze daar vaste voet aan de grond. Vele Spanjaarden emigreerden in de loop der eeuwen naar Latijns Amerika, waaronder Argentinië.

Zo schijnt ook ene familie Zorreguieta vanuit Baskenland daar 250 jaar geleden terechtgekomen te zijn.
Ik moet toegeven: het eerder genoemde 'plan B' is een staaltje lange termijn planning dat zijn weerga in de geschiedenis niet kent. Op 2 februari 2002 trouwt Máxima Zorreguieta de troonpretendent der lage landen, Willem-Alexander. Hiermee is na eeuwen het eerste Spaanse bruggenhoofd in de Nederlanden weer een feit.

De huidige Spaanse koning Juan Carlos veinst heden ten dage een hechte vriendschap met het Nederlandse staatshoofd Beatrix. De kans is daarom groot dat de dochter van Máxima en Willem-Alexander op zeker moment de koffer in duikt met de kleinzoon van Juan Carlos. Het staat vrijwel vast dat een zoon dan Philips III zal heten.
En zo is de cirkel rond: de Spaanse monarchie heerst weer over Nederland.

Mooi vak toch, geschiedenis...

Tags: