Slapende waakhonden

Woensdag 28 September 2011 in categorie Schandelijke taferelen, Ergernis, Woede of Frustratie

Nederland is vergeven van de waakhonden. Zo hebben wij onder meer een een 'privacy-waakhond' (het College Bescherming Persoonsgegevens), een 'financiële waakhond' (de Autoriteit Financiële Markten), een 'consumenten-waakhond' (de Consumentenautoriteit) en een 'Post- en Telecom-waakhond' (de OPTA).
Nu is het kenmerk van dit soort waakhonden dat ze nogal eens zitten te slapen of een gecastreerde indruk maken. Denk hierbij aan de falende waaksheid in kwesties als IceSave en DSB.
Het publiek weet vaak ook niet wélke waakhond nu precies wáárover waakt. En dikwijls slaan de waakhonden pas aan bij grootschalige misstanden. Allerlei klein gedoe ontgaat ze.

Zo belde ik gisteren de servicelijn van de T-online Shop. Verder een goede winkel, maar met één waanzinnig irritant minpuntje: de instelling van hun telefooncentrale. Je belt als klant à 15 cent per minuut met de servicelijn. Het is blijkbaar druk op de helpdesk: de ene medewerker is naar de wc, de andere is koffie halen. Dat denk ik dan tenminste altijd als ik boodschappen hoor als 'Al onze medewerkers zijn in gesprek'.

Je ontsteekt in onmiddellijke razernij

Ik kwam in de wacht te staan. Kijk, dat is al punt 1 waar OPTA of Consumenten Autoriteit eens tegen zouden moeten optreden: geld verdienen aan laten wachten via het 0900-nummer.
Ik had 5 minuten in mijn neus zitten peuteren en de rekening was inmiddels dus opgelopen tot 75 eurocent. Daar had ik nog niets voor teruggekregen, behalve een kötmuziekje en een mannenstem die maar bleef herhalen dat ik als volgende aan de beurt was.
Plotseling werd mij door de stem meegedeeld dat het nu te druk was en dat ik het later nog maar eens moest proberen.
'De verbinding wordt nu verbroken'.

Wanneer je als bedrijf binnen vijf minuten je imago naar de knoppen wilt helpen moet je zó gaan beginnen. Dit is pure diefstal. Als machteloze consument ontsteek je in onmiddellijke razernij. Dit geloof je niet: verbijsterd zit je nog minstens twee minuten naar de telefoonhoorn te staren.
Je verwacht op z'n minst nog wat protesterend gegrom op de lijn van de telecomwaakhond. Maar nee, zelfs z'n gesnurk komt niet door.
Het mág allemaal zomaar...

Tags: