Vage insecten

Maandag 03 Oktober 2011 in categorie Milieu, flora, fauna

Met dit mooie weer verkeert een verstandig mens veel in de tuin. En onvermijdelijk zie je dan allelei vage insecten, die schijnbaar niets anders zijn dan vliegend vogelvoer.
Dat vliegen gaat sowieso al tamelijk onbeholpen. Het vage insect zwalkt ongericht door het luchtruim en kwakt op goed geluk ergens neer. Dit keer is dat toevallig naast mij op de tuinbank. Het beestje is klein, zwart, dun, niet echt aantrekkelijk en heeft een enigszins langwerpig achterlijf en rare vleugels.
Ik kan me nauwelijks voorstellen dat de Schepper hier veel tijd in gestoken heeft. En ook evolutionair gezien is deze knullige constructie nauwelijks goed te praten. Laat dán gewoon die vleugels weg, zou ik zeggen.

Het vrouwtje strompelt tamelijk aangeslagen weg

Het insect blijkt bij nadere beschouwing uit twee insecten te bestaan. Ze zijn aan het paren. Eens kijken of ze dáár soms beter in zijn...
Hé, ze zijn zelfs met z'n drieën! Dat duidt toch in beginsel op een iets hogere vorm van ontwikkeling. Maar uiteindelijk flopt het triootje jammerlijk, de bovenste had in al zijn vaagheid gewoon niet in de gaten gehad dat het vrouwtje al bezet was. Hij vliegt weer even onbeholpen verder.

Het overgebleven stel is na wat gedoe gereed. Het vrouwtje strompelt tamelijk aangeslagen weg, zo lijkt het. Teleurgesteld misschien wel. Maar dat komt ook bij hogere soorten voor, dus dat is niets bijzonders. Het mannetje gaat maar weer eens een stukje verderop. Ook dat is een vrij algemeen principe.

Wat heb ik als nieuwsgierig toeschouwer nu van geleerd? Niets eigenlijk. Ik heb nog even mijn smartphone erbij gepakt en het stel gescand met Google Goggles. Tegen beter weten in natuurlijk, want er stond geen streepjescode op. Zo blijft het dus een anoniem en vaag insect. Weet je wat? Ik noem ze Donnertjes!

Tags: