Niet verbieden maar handhaven

Zaterdag 03 Januari 2009 in categorie Opinie

Het overkomt mij niet vaak, maar soms word je wel eens geconfronteerd met dingen waarvan je niet weet of je er nu voor of tegen moet zijn.
Zo is er momenteel die digitale petitie over een vuurwerkverbod. Het moet particulieren verboden worden om in de nieuwjaarsnacht nog vuurwerk af te steken.
Het is een traditie waar je veel plezier, maar ook veel last van kunt hebben.

Die overlast komt vooral door de uitwassen. Illegale lawinepijlen, autobranden, molotovcocktails, carbidschieten, brandstichting in scholen, rellen, bedreiging van hulpdiensten.
Maar eigenlijk hebben die dingen niets met vuurwerk te maken. Ook als je vuurwerk verbiedt zullen ze doorgaan.
Ook hebben we last van het knallen buiten de toegestane tijden. Met een beetje pech worden buurten de hele maand december geteisterd door illegaal geknal. Ook veel dieren raken daarvan in de stress.
Maar blijkbaar slaagt men er nu al niet in om hierop te handhaven, dus dat maakt ook dat algehele verbod wat dubieus.
Die irritatie is voorstelbaar
De tegenstanders van een eventueel vuurwerkverbod ergeren zich vooral aan het feit, dat dit nu al het zoveelste verbod zou worden dat we binnen korte tijd krijgen opgelegd. We mogen steeds minder.
Die irritatie kan ik mij wel voorstellen. Veel mensen hebben het gevoel dat ze door de overheid steeds meer worden afgeknepen en in de meeste gevallen is dat ook zo.

In de praktijk treft elk verbod de brave burgers het hardst. Ze krijgen er weer een nieuwe regel bij waaraan ze zich netjes moeten houden.
Degenen die de regels aan hun laars lappen gaan daar gewoon mee door. Want alle dingen die ze uitvreten wáren meestal al verboden.
Een petitie die oproept tot nadrukkelijke handhaving van bestaande regels zou dan ook wel eens op aanmerkelijk méér sympathie kunnen rekenen, lijkt mij.
Ik denk dan ook niet dat ik de petitie ga tekenen. Stel eerst maar eens orde op zaken in het bestaande woud van verboden, dan praten we verder.

Tags: