Politie op het podium

Maandag 17 December 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Heeft u het ook gelezen? De Amsterdamse politie gaat theater maken! Nu niet meteen flauw gaan roepen 'dat doen ze al!' of 'laten ze toch boeven gaan vangen!', want dit initiatief verdient een serieuze kans. Krijgt de politie ook eens een keertje applaus!
Het project is bedacht door Jurriën Rood. Hij werkte een tijdje bij de politie als filmer en filosoof. Laat dit even mentaal op u inwerken: filosoof. Bij de politie.
Wees er bij uw volgende bekeuring dus goed van doordrongen dat dit niet gebeurt om een quotum te halen, maar dat daarover wetenschappelijk en wijsgerig is nagedacht.
Maar dit terzijde. Theater dus. Tijdens de Winterparade vertelt elke avond een agent over zijn eigen werk. "Die ervaringen kunnen stoer zijn, grappig, spannend of ontroerend. Het is geen act, maar altijd echt.'' aldus Rood in de pers.
Aha, eigenlijk is het dus niet zozeer theater, maar meer een soort spreekbeurt. Zoals wij vroeger op school ook moesten doen: "Ik ben Jan en vandaag ga ik jullie vertellen over mijn hamster." Toch is dit een project met potentie! Het kan uitgroeien tot veel méér. Er zit immers genoeg acteertalent bij de politie. Politieseries op tv kunnen straks in eigen beheer worden geproduceerd. Daarvoor hebben ze de know-how absoluut in huis. Weg met dat slappe emotionele gestuntel van Monique en Linda, ruim baan voor de eigen politievrouwen met haar op de tanden.
Gaat helemaal goed komen. Per slot van rekening wist ons Amsterdamse elitekorps laatst bij de Arena al een heel verdienstelijk Cecil B. DeMille spektakel neer te zetten. Voor de jongere lezertjes: Cecil B. DeMille was een filmregisseur uit de eerste helft van de vorige eeuw, vermaard om zijn massale vechtscènes.

Theater kan de carrièremogelijkheden van politiemensen aanzienlijk vergroten en onvermoede talenten aanboren. Zo zagen we vorig jaar nog ex-politiewoordvoerder Klaas Wilting bij Sterren Dansen op het IJs. Iedereen die hoopte deze praatjesmaker nou eindelijk eens op z'n bek te zien gaan, zat aan de buis gekluisterd!
Een eigentijdse hoofdstedelijke 'remake' van Swiebertje behoort eveneens tot de mogelijkheden. Met uiteraard ex-politieman Ahmed Marcouch als Bromsnor, Job Cohen als meneer de burgemeester en Els Iping als juffrouw Saartje. Ik voorspel wellustige fouilleerscenes!

In een later stadium kan men zich werpen op het grote repertoire. Shakespeare of zo. Ik hoor Bernard Welten in de rol van Marcellus al brullen: "Something is rotten in het stadsdeel Slotervaart!" (Hamlet, acte 1, scene 4, 87-91). En halen we Ali B. uit Almere voor de hoofdrol als Hamlet, want die is toch al gewend om eindeloos op rijm te praten.

Het is me nu trouwens ook ineens duidelijk waarvoor al die buurtregisseurs indertijd zijn uitgevonden. Voor de regie bij de politionele theaterproducties! Wie dat heeft bedacht heeft een vooruitziende blik gehad.

Bij nader inzien werkt dit onderwerp toch net iets teveel op de gniffelspieren. Ik ga dus maar eens iets nuttigs doen en mijn fietsverlichting repareren. Want in deze donkere dagen staan er nog genoeg wouten in de coulissen te wachten voor een heldhaftig optreden, nietwaar? Dat noemen ze vanaf heden 'straattheater'.

Tags: