Shit happens...

Donderdag 11 September 2008 in categorie Amsterdam Centraal

Amsterdam Centrum - Voor de gemeente Amsterdam is het grootste nachtmerriescenario rond de aanleg van de Noord-Zuidlijn werkelijkheid geworden: de huizen verzakken. Niet een beetje, maar met decimeters tegelijk.
Daar sta je dan als verantwoordelijk wethouder 's avonds laat de 'complimenten' van de bewoners in ontvangst te nemen. Wat moet je doen?

Wethouder Herrema was zelfs dusdanig ten einde raad, dat hij bijna zijn eigen huis als noodopvang ter beschikking stelde. Want de bewoners van de wevershuisjes aan de Vijzelgracht zijn natuurlijk geen mensen die je kunt afschepen met een stapelbed bij het Leger des Heils. Nee, dat zijn mensen met geld en met advocaten in hun vriendenkring. Als ze het zelf niet zijn. Die willen een belangrijke behandeling en dus werd het Hotel Krasnapolsky.
Ikzelf zou het Amstelhotel geëist hebben, maar ik kom waarschijnlijk nooit in die positie. Ik woon op zes hoog in een torenflat en voordat die tot vijf verdiepingen onder het maaiveld is gezakt zijn we wel een paar metrolijnen verder.
Bewoners zijn verontwaardigd en geschokt
Dat de bewoners verontwaardigd en geschokt zijn is terecht en logisch. Maar het is tamelijk overdreven om dit bedrijfsongeval te verheffen tot een nationale nieuwskwestie, zoals nu gebeurt. In het noorden van ons land verzakken de huizen sinds jaar en dag door toedoen van de gaswinning. Sommige gedupeerden zijn al een eeuwigheid verwikkeld in ruzies over de aansprakelijkheid. Voor de bewoners van de Vijzelgracht is het dus nog een geluk bij een ongeluk dat de metro-aanleg een duidelijk aanwijsbare schuldige is. De rekening kan zonder meer naar de gemeente Amsterdam.

Laten we er dus niet meer heisa over maken dan nodig is. Niemand was erop uit om de panden bewust schade toe te brengen, de gemeente zal de huizen ongetwijfeld netjes herstellen. Dergelijke dingen gebeuren nu eenmaal, hoe vervelend het ook is voor de getroffenen. Je huis kan ook in brand vliegen, de boktor kan in de palen komen, er kan een vliegtuig binnen vliegen, de bank kan het opeisen als je de gestegen hypotheekrente niet meer kan betalen, tram zestien kan je voordeur binnen komen rijden, of de altijd onvoorspelbare Boerenwetering kan buiten z'n oevers treden.
Kortom: shit happens. Maar uiteindelijk komt het allemaal goed en heb je weer een verhaal voor in de kroeg. Neem dan lekker een afzakkertje op kosten van Herrema.

Tags: