Slotervaart heeft het!

Maandag 22 Oktober 2007 in categorie Amsterdam Centraal

Amsterdam-Slotervaart was de afgelopen weken behoorlijk negatief in het nieuws vanwege een paar hele nare incidenten. Jammer, want dergelijke berichten zijn slecht voor het toerisme. Slotervaart is namelijk het ideale vakantiestadsdeel. Het is mooi, rustiek, landelijk en vol natuur. De bevolking is er over het algemeen erg aardig en open. Daarnaast trekken dagelijks duizenden schoolkinderen massaal naar dit gebied om te profiteren van de rijke cultuur aan kennis en vaardigheden. De economie bloeit dankzij de vele forenzen, de uitmuntende verbindingen en het gratis parkeren.

Nergens in Nederland overwinteren zoveel senioren op een klein aantal vierkante kilometers als in Slotervaart. Zij genieten van een rustige levensavond in speciale vijfsterren-resorts als De Drie Hoven, De Schutse en de Riekerhof. De rollator- en rolstoeldichtheid is daardoor waarschijnlijk de hoogste ter wereld, mede dankzij het vlakke landschap.
Kortom, Slotervaart biedt vertier voor elke leeftijdscategorie! Onveilig
Onveilig is het in Slotervaart over het algemeen niet. Tientallen boswachters (hier gekscherend 'straatcoaches' genoemd) op bergfietsen rijden 24 uur per dag rond om een oogje in het zeil te houden. Opvallend daarbij is hun servicegerichtheid aan het publiek. Zij geven onder meer voorlichting over de plekken waar het voor kwetsbare jongeren te tochtig is om te gaan zitten, adviseren over de gewenste geluidssterkte van groepsgesprekken en waarschuwen voor winkelpleinen waar het fietsen schadelijk voor het biologisch evenwicht kan zijn.

Sensatiezoekers
Ook voor de thrillseekende toerist die het allemaal wat ruiger wil heeft Slotervaart tal van aardige attracties. Zo is er het wildreservaat voor uitheemse hangjongeren tussen de Piet Mondriaanstraat en het August Allebéplein. Dat is nog eens wat anders dan wildwaterkanovaren in de Ardennen of paragliden in de Pyreneeën! Het Mondriaanreservaat biedt een uitdagende habitat voor species die je vrijwel nergens in Nederland nog zo onaangepast in het wild kunt aanschouwen!

Fotografen
Het is echter niet aan te raden om het reservaat te betreden zonder een fysiek goed getrainde gids. Sommige waaghalzen maken nogal eens die fout. Regelmatig komt het voor dat natuurfotografen en andere cameralieden daardoor in de problemen raken. Het loslopend wild is namelijk over het algemeen nogal cameraschuw en vooral de jonge mannetjes kunnen dan agressief worden. Er zijn dan ook plannen om in het reservaat bewakingscamera's op te hangen. Als camerafobietherapie. Op die manier kan de hangjongere (juvenis marocanis criminalis) geleidelijk wennen aan het fotosafaritoerisme.

Het bestuur van Slotervaart heeft gelukkig inmiddels ingezien dat er maatregelen nodig zijn om de populatie van met name de juvenis marocanis criminalis enigszins in te perken. Wij willen immers geen uitwassen als op de Hoge Veluwe, waar hele dorpen worden omgewoeld door het loslopend wild. Of van die Blijdorpse Bokito-toestanden.

Opgeven
Maar Slotervaart zou Slotervaart niet zijn als ook met dit probleem niet creatief werd omgegaan. Men maakt van de nood een deugd en als extra attractie organiseert men de komende weken een drijf- of drukjacht voor de sportief ingestelde toeristen met jachtakte. U kunt zich nog opgeven.
Precieze tijden worden later bekendgemaakt. Verzamelen bij het bezoekerscentrum op het Allebéplein, district 6. Hoofdjachtopziener Welten zal het evenement persoonlijk begeleiden. Deelnemers wordt wél aangeraden beschermende kleding aan te trekken.

Roofdieren
Ook vermeldenswaard is het speciale programma van survivaltrainingen. Lastige hangjongeren en kleine criminelen uit andere grote steden doen in het Mondriaanreservaat mee aan een speciale overlevingscursus waarin ze geheel op elkaar zijn aangewezen. Zo leren ze elkaar vertrouwen, discipline, sociale vaardigheden en werken in teamverband. Het is verbazingwekkend hoe deze jongeren opbloeien in de omgang met de roofdieren in het reservaat. Het meenemen van een eigen scooter (al of niet legaal verkregen) is bij dit programma wel een vereiste. De training wordt namelijk afgesloten met een gezellig kampvuur.

U ziet: Amsterdam-Slotervaart is de ideale bestemming voor zowel de rust- als de onrustzoekers! Lekker luieren aan de Sloterplas of juist een spannende doe-vakantie in het Mondriaanreservaat? Slotervaart heeft het! Bij ANWB en VVV kunt u zich laten informeren over de verschillende arrangementen, zoals een lang verblijf of alleen een midweek.
Lekker weg in eigen land!

Tags: