Ongeschoold personeel

Donderdag 19 Mei 2005 in categorie Schandelijke taferelen

Enkele eeuwen terug zou het aldus zijn gegaan: langs de oevers van de Amstel, ergens ter hoogte van Ouderkerk, strompelt een haveloze man. Hij is met pek, veren en schande overladen de hoofdstad uit gejaagd. Zijn naam is Frits Huffnagel. Hij is een in ongenade geraakte ex-wethouder van financiën.

In de verte komt een grote stoet mensen hem tegemoet. Reeds van grote afstand is hun hosanna-geroep en hun opgetogen gezang te horen. Op hun schouders voeren zij een zwarte prinses met zich mee. Wanneer de stoet hem heeft bereikt verneemt hij dat de donkere vrouw de reddende engel van Amsterdam is. Zij heeft haar carrière in Den Haag opgeofferd om de hoofdstad bij te staan in deze barre tijden. Haar naam is Laetitia Griffith.
Hoezee! Hulde! Geweldig!

Hé, dat is nou gek: men stelt functie-eisen!

Laetitia gaat als wethouder het werk van Frits overnemen. Zij is niet op haar mondje gevallen. Maar verstand van financiën heeft zij niet. Bestuurlijke ervaring evenmin. Zij heeft twee jaar in de Tweede Kamer gezeten voor de VVD. Maar nu is zij door haar partij geroepen tot het ambt van wethouder. En als je partij je nodig heeft dan kom je.

Dit is een opmerkelijke gang van zaken. Was Laetitia niet voor vier jaar door de kiezers op die zetel in ons parlement gezet? Hoe legt zij dat uit naar de VVD-stemmers? En is het feitelijk niet een grof staaltje nepotisme wanneer je gewoon zonder enige kwalificaties of relevante werkervaring als wethouder financiën van de grootste stad van Nederland kan worden benoemd?
Maar Laetitia heeft daar natuurlijk goed over nagedacht. Zij wil straks vast en zeker nog een stukje verder hogerop, dus nu eerst even wat 'bestuurlijke ervaring' opdoen in de hoofdstad. Later is zij dan helemaal klaar voor het ministerschap.

Eens even loeren op de website van de Gemeente Amsterdam. Bij de vacatures. Ik wil ook wel zo'n baantje waarbij ik de baas ben over de centjes. Ik heb totaal geen ervaring met dat soort dingen, maar net als Laetitia kan ik natuurlijk al doende een hoop leren. Kijk eens aan, ik heb mazzel: ik kan zomaar Hoofd Financiën worden bij het Stadsdeel Slotervaart. Komt dát even goed uit, daar wóón ik! Dat is dus al een groot voordeel, zowel voor mij als voor het stadsdeel.

Hé, dat is nou gek! Men stelt functie-eisen! 'Wij vragen een universitair werk- en denkniveau met kennis van gemeentefinanciën, bijvoorbeeld een afgeronde opleiding HBDO, specialisatie Financiën.'
Zijn ze nou helemáál bedonderd? Dat eis je nog niet van een wethouder van de centrale stad, laat staan voor zo'n lullig stadsdeel!
Ik denk dat ik dus maar eens lid wordt van de VVD en Frank de Grave ga bellen. Want dit moet simpeler kunnen...

Hmm, verder die hele Huffnagel vergeten. Nou ja.

Tags: