Antigeluid

Dinsdag 09 Oktober 2007 in categorie Milieu, flora, fauna

Schiphol wil met piramides en antigeluid de overlast zo ver terugdringen dat de luchthaven de komende jaren weer twintig procent kan groeien. Ja hoor eens, daar trappen wij niet in natuurlijk! Dat is allemaal volksverlakkerij!
Wij horen al jarenlang een antigeluid van de milieubeweging en de omwonenden. En dat heeft ook geen barst geholpen!

Maar serieus nu. Het toeval wil dat uit de media de laatste tijd allerlei geluiden opklinken die de optimistische berichten van Schiphol weer onderuit halen. Antigeluiden, zo u wilt, want antigeluid is een geluid in tegenfase dat het oorspronkelijke geluid opheft. Ik ga het u demonstreren.

In Oranjewoud (Friesland) tekenden de ministers Cramer en Verhoeven gisteren een convenant dat Noord-Nederland in 2011 een superschone regio moet maken. De CO2 uitstoot moet worden verminderd met een hoeveelheid die gelijk is aan de hoeveel uitstoot van anderhalf miljoen auto's.
Dat klinkt goed, dat is een mooi geluid. Nu het antigeluid. Er is namelijk een ander plan dat letterlijk roet in het eten kan gooien. Vorige week woensdag werd bekend dat de luchthaven van Lelystad zal worden uitgebreid. Schiphol wil voor 2010 niet minder dan 10.000 vluchten overhevelen naar Lelystad Airport. Dat zijn ongeveer 28 vluchten per dag. Ook hierover is reeds een convenant getekend.

Lelystad Airport ligt hemelsbreed op 61 kilometer van Oranjewoud. Het is natuurlijk even afwachten, maar best kans dat het noorden daarmee onder de aanvliegroutes van het vliegverkeer komt te liggen. En dan hebben we het nog niet eens over het veelbesproken natuurgebied De Oostvaardersplassen, dat zich hemelsbreed op slechts tien kilometer van Lelystad Airport bevindt.

Ik zou zeggen: Schiphol, ga lekker door zo! Met al die herrie en antiherrie is Nederland binnen een eeuw of wat een onleefbare woestijn. Komen die piramides ook nog eens van pas...

Tags: