De burger is achterlijk

Woensdag 31 Mei 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

Gerrit Zalm vond het wel een goeie mop, dat plan van wethouder Lodewijk Asscher om Amsterdam een meerderheidsbelang in Schiphol te laten verwerven. Politici van lagere overheden moet je natuurlijk nooit serieus nemen, nietwaar? Tenzij ze van de eigen partij zijn natuurlijk. VVD-ers zeggen tenslotte alleen maar zinnige dingen. Zoals de fractieleider van de Amsterdamse VVD, Eric van der Burg. Die is falikant tegen het plan om Amsterdam controle te laten houden over de luchthaven. Want de VVD is een privatiseringspartij. Schiphol moet dus geprivatiseerd worden.

Van der Burg moest alleen nog wat argumenten verzinnen. Hij vond dat je een lokaal bestuur niet de controle moest geven over een luchthaven van nationaal belang. Gek genoeg laat hij die controle dan blijkbaar liever over aan buitenlandse private investeerders. Vreemd soort logica.
Zijn geniaal vermogen om geloofwaardig over te komen kwam pas goed uit de verf toen hij dinsdag in het radioprogramma Met het Oog op Morgen verontwaardigd begon te beweren dat al dat aandelengeld voor Schiphol beter aan armoedebestrijding, onderwijs en het overbodig maken van voedselbanken kon worden besteed. De lokale linkse fracties werden collectief onwel toen de VVD dit sociale gelegenheidsgezicht opzette.

Het is altijd bijzonder verhelderend om te merken dat je als burger door een partij voor achterlijk wordt versleten. Want kennelijk denken VVD-politici dat iedereen deze klerikale nonsens voor zoete koek slikt. Dat we er met open ogen intrappen als bijvoorbeeld de verse lijsttrekker Mark Rutte beweert dat de VVD óók een partij is voor de gewone man. Daverend hoongelach zou zijn deel moeten zijn.
VVD voorzitter Jan van Zanen sloeg vanavond in het Okurahotel de spijker beter op de kop toen hij riep: "Applaus voor de notaris!"
Kijk, dan zit je qua VVD-doelgroep béter in de richting...

Tags: