De terreur van Schiphol

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Donderdag 02 Augustus 2012 in categorie Amsterdam Centraal

Schiphol is van zeer groot belang voor de economie van Nederland en ook voor de werkgelegenheid in de regio. De meeste andere belangen worden daaraan ondergeschikt gemaakt, zoals leefbaarheid, gezondheid en milieu. 

Om de drie minuten laag over de stad.

[Klik voor hele afbeelding]

Wie bijvoorbeeld op zoek gaat naar een huis in Groot Amsterdam en maar enigszins verschoond wil blijven van vliegtuiglawaai, zal heel veel moeite moeten doen. Tot in de verre omtrek worden steden en dorpen geteisterd door de herrie die elk gesprek onmogelijk maakt. Dan zie je ook pas goed de omvang van het probleem, want je raadpleegt natuurlijk eerst de website BAS (Bewoners Aanspreekpunt Schiphol).

Uiteindelijk vraag je je af welke gebieden tot in de verre omtrek van Amsterdam géén last hebben van Schiphol.

Dan ga je toch ergens anders wonen?

De maatregelen tegen de overlast, zoals het isoleren van huizen, gewiekste aanvliegroutes, alsmaar 'creatievere' meetmethodes en 'de tafel van Alders' kunnen we beschouwen als doekjes voor het bloeden.

De afgelopen week mochten 'wij' op de luchthaven een nieuwe Airbus verwelkomen, momenteel het grootste passagiersvliegtuig ter wereld. Moeten wij daar blij mee zijn? Enerzijds wel, want een vliegtuig met grote capaciteit scheelt vliegbewegingen. 

Anderzijds kun je je afvragen of zo'n hypermodern toestel ook minder lawaai maakt, dusdanig minder lawaai dat de mensen op de grond elkaar nog kunnen verstaan. Ik heb het toestel niet gehoord, maar ik vrees dat op dit punt geen spectaculaire vooruitgang is geboekt.

Schiphol wil blijven groeien. Maar tot welke prijs? Wat is de grens van de verdraagzaamheid?
De meer onverschillige types zullen zeggen: "Dan ga je toch gewoon ergens anders wonen?" 
Voor de meeste mensen is dat helemaal niet zo eenvoudig, maar daarover is bij dergelijke reacties ook niet nagedacht.

Toch zal het daar in de verdere toekomst op neerkomen. Want Schiphol wordt voorlopig niet verplaatst naar een eiland in zee. De mens kan beter wijken voor de economische belangen, zeker als hij een gezonder perspectief voor zichzelf en z'n kinderen wil.

Tags: