Opsporing verzocht

Maandag 30 Oktober 2006 in categorie Criminaliteit en recht

Het programma Opsporing Verzocht moet ik altijd even zien. Vooral om te controleren of mijn foto niet per abuis wordt gebruikt voor het oplossen van een pinpasfraude. Dat kan een mens tegenwoordig zomaar overkomen. Het is tenslotte al eerder gebeurd dat een argeloze pinner ineens z'n kop nationwide op de kijkbuis zag en door die Sissing aan de schandpaal werd genageld als een vuige oudevrouwtjestasjesrover.
"Sorry, verkeerde foto", is het dan een week later tussen neus en lippen door.
Dus ik kijk voor zelfbescherming, niet voor de sensatie. Dat u dat niet denkt.

In Opsporing Verzocht hebben ze ook altijd compositietekeningen van daders. Ik vraag me telkens af of die dingen wel lijken, want het zijn steevast echte boevenkoppen. Het wil er bij mij niet in dat je als slachtoffer een dader zo precies op je netvlies hebt. Er is een website waar je zelf compositietekeningen kunt maken. Ik heb natuurlijk direct getracht een compositie van mijn eigen tronie te knutselen. Hij lijkt voor geen meter, dus kun je nagaan wat een waardeloze getuige ik zou zijn. Ik herken mezélf niet eens!

Een maand of wat geleden werd ik uitgenodigd volgend seizoen deel te nemen aan het Varaprogramma 'Het nieuwe Lagerhuis'. Ja, doei! Als ik nog eens op het criminele pad wil heb ik mijzelf bij voorbaat gedwarsboomd door bekend te zijn van televisie. Slecht voor mijn loopbaanperspectieven dus. Bij mijn eerste overval word ik dan direct begroet met 'Goedemiddag meneer De Jong!"

Nee, we gaan het die luitjes van Opsporing Verzocht niet te makkelijk maken! Het moet tenslotte wél entertainment blijven, nietwaar?

Tags: