Afrekenen na liquidatie

Woensdag 03 Juli 2013 in categorie Criminaliteit en recht, Baanbrekende denkbeelden, Amsterdam Centraal

Uit mijn privé-collectie 'Baanbrekende Denkbeelden', wil ik het volgende met u delen. Ik had zo gedacht: de wapenhandel in Amsterdam floreert als nooit tevoren. Dat maak ik tenminste op uit het toegenomen tempo waarin men in het criminele circuit elkaar van de onderwereld naar de andere wereld helpt. De kogels vliegen in het rond, de opsporingsdiensten maken overuren. De hulpverleners die tegenwoordig bijna dagelijks de slachtoffers van de straat moeten rapen krijgen nauwelijks de tijd om de schokkende ervaringen te verwerken. Meestal gaat het ook nog eens om 'bekenden van de politie': 'Jezus, het is Mohammed!'
Dat lijkt me voor de betrokken dienders extra zwaar, al die sterfgevallen in je 'kennissenkring'.

De instanties die zijn belast met orde en veiligheid zullen met de handen in het haar zitten. Schietpartijen op straat geven een groot risico op onschuldige slachtoffers. Hoe valt deze trend te keren? Voorlichting binnen 'het milieu' dat niet elke ruzie met de wapens hoeft te worden beslecht? Kansloos. Ik zie de heren met de korte lontjes nu niet snel grijpen naar een modern middel als 'mediation'. Als ze het woord al kennen.

De staat loopt een aanzienlijk bedrag aan belastingen mis.

Nu komen wij langzaamaan tot de climax van mijn betoog. Het is wellicht een enigszins wild idee, maar mogelijk kunnen we daders bovenop een gevangenisstraf de maatschappelijke kosten van hun misdrijf laten betalen. Allereerst natuurlijk de directe kosten van hulpverlening aan het slachtoffer, diens begrafenis, de opsporing van de dader en de proceskosten.
Daarnaast de kosten waar een dader per definitie niet bij stilstaat: het geld dat de maatschappij tot de dood van het slachtoffer in die persoon heeft geïnvesteerd en waar dus geen enkel rendement meer uit komt. Denk aan de kosten van de opleiding. Om nog maar te zwijgen van het verlies aan 'verdienvermogen' tot aan het pensioen. Daaruit vloeit voort dat de staat een aanzienlijk bedrag aan belastingen misloopt.

Ik heb ergens gelezen dat het grootbrengen van een kind om en nabij de honderdduizend euro kost. Dat is door die moordenaar weggegooid geld geweest, dus ook de ouders moeten worden gecompenseerd.
We praten dan nog niet eens over het leed en andere immateriële schade die zo'n dader veroorzaakt en waarbij het me redelijk lijkt hiervoor eveneens een bedrag vast te stellen, afhankelijk van de persoonlijke situatie van het slachtoffer.

We zullen er hooguit voor moeten waken dat de schadevergoeding niet uit crimineel vermogen wordt betaald. Maar hoe meer ik erover nadenk, des te nuttiger lijkt het me om hier eens een commissie op los te laten. Immers, in de praktijk van letselschade-advocaten is deze benadering heel normaal. Dit idee gaat alleen nog een stapje verder.
Het duurt uiteraard nog een tijdje voordat de wetgeving hiervoor is opgetuigd. Tot die tijd zouden we voor de criminelen 'afwerkplekken' kunnen aanwijzen waar ze ongestoord met elkaar kunnen 'afrekenen'. Wel zo veilig voor de rest van de samenleving.

Tags: