Hezbollah: masker van Syrië en Iran

Vrijdag 14 Juli 2006 in categorie Opinie

Libanon is toch maar gezegend met een terreurbeweging als de Hezbollah. Onschuldige burgers mogen nu de klappen opvangen die door fanatieke mannen met baarden zijn geprovoceerd. Vreemd genoeg krijgen ze in Nederlandse media en politiek blijkbaar nog de symphatie die een 'underdog' vaak ten deel valt. Men zou er beter aan doen ál het oorlogsgeweld te veroordelen in plaats van alleen te hameren op 'actie' tegen het Israëlisch geweld in Libanon.
Zo vraagt PvdA kamerlid Koenders zich af waarom de internationale gemeenschap passief toekijkt terwijl 'zich in Gaza en Libanon een drama voltrekt'. Van deze buitenlandspecialist had ik een dieper inzicht verwacht. Een minder eenzijdig inzicht op z'n minst.

Ik zal de laatste zijn om in alle gevallen de ijzervretersmentaliteit van het Israëlische leger te verdedigen. Maar op dit moment blijft de terreur die de Hezbollah al jarenlang over de bevolking in het noorden van Israël uitoefent toch wel érg opvallend buiten beschouwing bij diverse 'opiniemakers'. Wanneer je bombardementen van Israël aan de kaak stelt, gebiedt de objectiviteit dat je ook de activiteiten van Hezbollah eens kritisch onder de loep neemt.

Raketten uit het noorden
De aanvallen met Katjoesja-raketten door Hezbollah op het noorden van Israël zijn al zeker vijftien jaar gaande. In de grensplaats Kiryat Shmona weten ze ervan mee te praten en daar zijn in de loop der tijd al vele slachtoffers gevallen. Ook nu zijn tweehonderd families uit Kiryat Shmona gedwongen de stad te ontvluchten.
Twaalf jaar geleden werd een schooljongen op het strand van Nahariya in noord-Israël tijdens het joggen gedood door een Katjoesja-raket. Gistermorgen werd in Nahariya een veertigjarige vrouw gedood en vielen er 29 gewonden, waaronder ook kinderen. Vrouwen en kinderen moet je namelijk altijd noemen in oorlogsberichtgeving, zo leid ik af uit de krantenartikelen over Libanon.


Schuilkelders
In Libanon is het toeristenseizoen naar de filistijnen (woordspeling). In Noord-Israël eveneens. Hotels hebben de opdracht gekregen hun gasten naar huis te sturen, natuurreservaten en toeristische attracties zijn gesloten. Tientallen families ontvluchten de stad Nahariya. Het leger heeft inwoners in een strook van vijftien kilometer vanaf de Libanese grens opdracht gegeven in de schuilkelders te blijven zitten. Burgemeester Jackie Sabag van Nahariya heeft de inwoners opgeroepen hieraan vooral gehoor te geven.

Leed onder de burgerbevolking is er dus aan beide zijden. Hezbollah is momenteel de directe aanstichter van dit leed. Van gespecialiseerde politici in Nederland mag je verwachten dat zij doorzien dat Hezbollah niet een klein clubje zielige strijders is dat zich wanhopig verzet tegen het grote boze Israël. Zij zijn 'het masker' voor Damascus en Teheran.

De echte spelers
Misschien kan kamerlid Koenders zich eens afvragen waar die tienduizend Katjoesja-raketten vandaan komen. Dan beseft hij dat Hezbollah door landen als Syrië en Iran wordt ingezet om verkapt oorlog te voeren tegen Israël. Wellicht kan hij zich ook eens verdiepen in de vraag hoe het 'toevallig' zo komt dat Hezbollah een tweede front in het noorden opent, terwijl vanuit de Gaza-strip in het zuiden al wekenlang eveneens raketaanvallen op Israëlische burgers worden uitgevoerd. Daar zit een regie achter. Niet van Hamas of Hezbollah, maar van grote spelers als Syrië en Iran. Libanon wordt misbruikt als slagveld voor Teheran en Damascus.

Hopelijk realiseren Koenders en kornuiten zich op tijd in welke richting deze ellende nog kan escaleren. Met alleen druk op Israël komen ze er niet. Dit conflict vereist eveneens flinke pressie door de internationale gemeenschap op Syrië en Iran. Want dát zijn de échte spelers in deze oorlog.

Tags: