kies nou maar mark rutte

Dinsdag 25 April 2006 in categorie Politiek & Maatschappij

In het onwaarschijnlijke geval dat VVD-ers openstaan voor een welgemeend advies uit progressieve hoek, zou ik zeggen: kies nou maar Mark Rutte. Volgens de aanwezigen bij het eerste debat om het lijsttrekkerschap in Heerhugowaard eindigde dit in een gelijkspel, maar dat is een riskante misvatting. De recente VVD-geschiedenis laat namelijk onverbiddelijk zien hoe belangrijk het is dat een lijsttrekker zijn zaakjes kent. Vraag maar aan Van Aartsen. Hij is onderuit gegaan omdat zijn politieke tegenstanders hem door zijn gebrek aan feitenkennis alle hoeken van de kamer lieten zien. Met Rita Verdonk dreigt de VVD zich weer aan dezelfde steen te stoten. Haar betoog is een façade van krachtig klinkende woorden, maar daarachter gaapt de leegte. Stoere statements blijven alleen overeind als ze worden geschraagd door kennis van zaken. Verdonk heeft die niet.

Een politicus die slecht is geïnformeerd neemt in het debat meestal z'n toevlucht tot bluf, halve waarheden en hele leugentjes. Onvermijdelijk valt men dan op zeker moment genadeloos door de mand. Opnieuw: vraag maar aan Van Aartsen. En ook Verdonk zelf kan het weten, want de strategie van het loopje met de waarheid heeft haar als minister al meermalen in zware problemen gebracht.

De oppositie verkneukelt zich al bij het idee dat Rita Verdonk de VVD gaat leiden. Dat wordt een makkie voor behendige debaters en dossiervreters als Bos, Marijnissen, Halsema en Rouvoet. In deze arena is Mark Rutte de enige van voldoende kaliber om overeind te kunnen blijven.
Maar goed, waar maak ik me eigenlijk druk om... Laat de VVD rustig Rita Verdonk kiezen als ze zo nodig eigenwijs willen zijn. Behalve de VVD opheffen kun je progressief Nederland bijna geen groter plezier doen.

Tags: