De Verblijfwijzer

Donderdag 02 Maart 2006 in categorie Schandelijke taferelen

Wanneer Taida Pasic uit Kosovo onverhoopt uiteindelijk tóch Nederland moet verlaten, kan ze gewoon weer terugkomen om haar studie af te maken. Dat heb ik voor haar opgezocht op de website van de IND. Daar hebben ze een handige 'Verblijfwijzer'. Die gaat zo:

 • Hoe lang wilt u naar Nederland komen?
  Ik kies: korter dan drie maanden. Meer tijd heeft Taida denk ik niet nodig om haar diploma te halen.
 • Welke nationaliteit?
  Ik kies: Servië en Montenegro, want officieel valt Kosovo daar nog onder.
 • Wat is de reden van het verblijf?
  Ik kies: studie.
  Goed, volgende bladzij, ga verder.
  Hmm, de Verblijfwijzer zegt nu wat ik hem net heb verteld: dat ik uit Servië en Montenegro kom en dat ik in Nederland wil studeren.
  Ik blader voort.
 • Dan komt de vraag of ik wel zeker weet dat ik korter dan drie maanden in Nederland wil studeren. Ja, inderdaad, dat is wel kort hè? Waar hebben we het eigenlijk over, zou je zeggen. Dat vindt de IND dus kennelijk óók! Maar goed, Taida heeft niet langer nodig, dus doordrammen maar.
 • De Verblijfwijzer zegt nu dat ik maar gewoon op vakantie moet gaan in Nederland.
 • Servië Montenegro is een visumplichtig land. Dat wordt dus een toeristenvisum aanvragen. Daar doen ze al moeilijk genoeg over, maar het moet te doen zijn.

Hé, dat is nou gek. Als Taida uit de Verenigde Staten zou komen voor studie of vakantie, had ze helemaal géén visum nodig gehad bij een verblijf van drie maanden. De VS zijn geen visumplichtig land.
China is dat bijvoorbeeld weer wél, maar Chinese toeristen hoeven niet aan allerleid extra voorwaarden te voldoen. Ze hoeven bijvoorbeeld geen reserveringsbewijs van de reis te laten zien, niet aan te tonen dat iemand voor ze garant staat en te bewijzen dat ze op uitnodiging komen. Ook hoeven ze geen documenten te laten zien waaruit blijkt dat ze weer zullen terugkeren naar het land van herkomst.

Mensen uit Servië en Montenegro wél. En dus Taida uit Kosovo ook. Je moet tenslotte uitkijken met die berooide boeven daar. Die brengen geen geld mee.
Het is zoals de minister zegt: regels zijn regels. Maar dan wel voor iedereen verschillend.
Ja, wij blijken erg kieskeurig bij onze gastvrijheid.

Tags: