De Russen hadden eerder moeten ingrijpen

In de serie Politieke Portretten

Woensdag 25 September 2013 in categorie Politieke Portretten

Vroeger liep ik altijd even naar de keuken als Diederik Samsom op het televisiejournaal was. Maar tegenwoordig hebben we een open keuken, dus dat wordt lastig. En om nu telkens op de wc te gaan zitten is ook zo'n gedoe. Toch vlucht ik er af en toe heen, als hij werkelijk onhoudbaar irritant wordt.
"Is ie al weg?" piep ik na een paar minuten angstig door een kiertje van de wc-deur.
En dan roept mijn vrouw: "Ja hoor, de kust is weer veilig, het gaat nu over de entering van dat Greenpeace-schip door de Russen."

Greenpeace. Daar heeft Diederik Samsom ook nog bij gezeten. Kijk, tóen hadden die Russen moeten ingrijpen, hem moeten afvoeren naar Moermansk. Dat had ons een hoop ellende bespaard en de relatie met Rusland een flinke oppepper gegeven. Om over de economische voordelen nog maar te zwijgen. Nu is het te laat.
Wat een zalig idee, Diederik ver weg in Moermansk! Het zou ons de crisis kunnen doen vergeten.

Het wonderkind Diederik laat een spoor van vernieling achter zich.

Het is snel gegaan met Diederik. Het ene moment was hij nog de vega-yup die mocht opdraven wanneer de PvdA voor de verandering eens iets links op tv wilde roepen en had hij nog een beetje haar. Het andere moment was hij ineens de kale leider van de club.

Waarom heb ik zo'n moeite met die man? Omdat het een huichelaar is. Voortdurend praat hij recht wat krom is. Nu weer de acceptatie van de JSF-aanschaf. Dat is toch echt een moreel dieptepunt, om in tijden van crisis zo'n aankoop door te drukken. Het is vergelijkbaar met iemand in de bijstand die de aanschaf van een BMW overweegt. Met dit verschil dat een bijstandstrekker in zo'n geval direct onder curatele wordt gesteld. Zouden ze met Samsom ook moeten doen. De zwaksten in de samenleving worden opgeofferd aan een gevechtsvliegtuig. Het is de nieuwe PvdA van Diederik.

O, o, wat was die man toch briljant. Hij is van oorsprong kernfysicus of zoiets, razend intelligent, hij schijnt een fenomenale dossierkennis te hebben en in het debat troef je hem niet snel af, is het verhaal. Hij lult je de oren van je kop, maar zegt feitelijk niks.

Ik wantrouw altijd deze slimste jongetjes van de klas. Ze hebben overal een antwoord op, maar maken geen vrienden. In de fractie schijnt hij een dictator te zijn. Thuis liep het ook niet helemaal lekker, want hij gaat scheiden. Hij weet het zelf nog niet, maar hij heeft tevens de Partij van de Arbeid volledig te gronde gericht. Het wonderkind Diederik laat een spoor van vernieling achter zich. Waarschijnlijk ontbeert hij de eigenschappen die iemand tot een waardevol politicus kunnen maken, zoals levenswijsheid, inlevingsvermogen en visie.

Door Samsom begin ik steeds meer van Rutte te houden. En dat wil wat zeggen. Kijk, Rutte is natuurlijk ook geen politicus waar ze over een eeuw nog mee weglopen, maar het is tenminste een aimabele man. Zeggen ze.
En qua beleid maakt het tegenwoordig allemaal geen ruk meer uit, dus kan ik wat dat betreft volgende keer net zo goed VVD gaan stemmen. Bij wijze van spreken natuurlijk.

Tags: