Doorgangshuizen

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Woensdag 18 September 2013 in categorie Amsterdam Centraal

Af en toe lees ik ideeën waarvan ik me afvraag of ze wel zo goed doordacht zijn. Want wanneer ik als leek al meteen een aantal bezwaren kan bedenken, mankeert er toch wat aan, zegt mijn boerenverstand. Het boerenverstand, zo moet u weten, is de meest belangrijke intellectuele eigenschap waarmee de mensheid is begiftigd. Die moet daarom niet worden onderschat.

Ik las vorige week in de krant dat Amsterdamse woningcorporaties, Stadgenoot voorop, willen gaan lobbyen in Den Haag voor een wetswijziging. Die moet het mogelijk maken om starters een tijdelijk huurcontract te geven, zodat ze na maximaal vijf jaar uit hun huis kunnen worden gezet. Dit zou de doorstroming op de Amsterdamse woningmarkt op gang moeten helpen. Na vijf jaar moet de starter dus plaats maken voor een andere starter. Momenteel zijn tijdelijke huurcontracten nog bij wet verboden.

Hopelijk houdt Den Haag de poot stijf.

Het gaat om jongeren tot 27 jaar die worden ondergebracht in 'minder goede' woningen die tussen de 650 en 750 euro aan huur kosten. Na de vijf jaar worden ze geacht voldoende te verdienen om in een duurdere huurwoning te kruipen of een woning te kopen.

Dit lezende heeft u inmiddels zelf ook al de nadelen voor ogen. Wie weet dat hij na vijf jaar alweer de woning uit moet, heeft geen betrokkenheid bij die woning. Het huis is al niet best, dus dat verloedert steeds verder. Waarom zou je als huurder investeren in verbeteringen?
Tevens is het slecht voor de buurt, want ook in de buurt en de sociale omgeving wordt door de tijdelijke inwoners veel minder geïnvesteerd. Waarom zou je je hechten aan een plek waarvan je van tevoren weet dat je er weg moet?

Woningen die zo frequent van huurder wisselen, lopen het risico behoorlijk te verloederen. Want het lijkt me onwaarschijnlijk dat de woningcorporatie elke vijf jaar de boel weer eens een lekkere opknapbeurt geeft.
Ik stel mij bovendien voor hoe het zal zijn om als 'reguliere' huurder onder zo'n doorgangshuis te wonen. Ik denk niet dat ik daar blij van zou worden.

Hopelijk houdt Den Haag de poot stijf, want dit is volgens mij een slecht plan. Of zou hier misschien iets anders achter zitten? Mijn boerenverstand heeft nog niet kunnen uitvogelen wát precies.

Tags: