De Gay Games in Sochi

Maandag 12 Augustus 2013 in categorie Schandelijke taferelen, Sport

De Britse komiek Stephan Fry schreef een open brief. Hij deed daarin een oproep aan zijn premier om de Olympische Winterspelen in Rusland te boycotten. Dit vanwege de anti-homowetgeving in dat land.
Zoals te verwachten voelde David Cameron daar helemaal niets voor. Net als andere Europese ministers en regeringsleiders, waaronder onze eigen Frans Timmermans en Jet Bussemaker.
'Nee-nee-nee-nee, een boycot is helemaal geen goed middel, je kunt beter gewoon gaan en de zaak dáár aan de orde stellen!'

Altijd weer dezelfde kutsmoes om de handelsbelangen en de gasleveranties niet in gevaar te brengen. Mensenrechten, milieu, allemaal mooi en prima, maar niet ten koste van de economie.

De tolk kan onderwijl even naar de wc.

In elk diplomatiek overleg op hoog niveau wordt een speciaal kwartiertje ingeruimd om de mensenrechten en andere gevoelige kwesties aan de orde te stellen. Die worden dan beleefd aangehoord, terwijl de tolk onderwijl even naar de wc kan. Daarna gaat men weer over tot de orde van de dag. Frans Timmermans kan vervolgens triomfantelijk op Facebook roepen dat hij de kwestie van de homo's in Rusland zéér nadrukkelijk aan de orde heeft gesteld.

De sympathieke actie van Stephan Fry is dus bij voorbaat kansloos. Ook in Nederland. Misschien is het ook wel naief om te denken dat handelsbelangen ondergeschikt worden gemaakt aan homobelangen.
Kom zeg, je kunt ook teveel willen. We hebben net onze minister van defensie laten meevaren in de Gay Parade, zo is het voorlopig wel weer even genoeg.
Deze houding merk je heel nadrukkelijk momenteel. In Amsterdam kan een Russisch concert op het Museumplein gewoon doorgaan. Volgens de burgemeester is er namelijk 'ruimte voor een tegengeluid'. Probleem opgelost. De Amsterdamse homobeweging bezint zich nu op dat 'tegengeluid'.

De voorvechters van de homorechten zullen het anders moeten aanpakken. Via de politiek protesteren is een heilloze weg. De (sociale) media zijn een veel effectiever middel om Poetin in de zeik te zetten. Deze man is een dusdanig doorgeslagen macho, dat hier wel sprake móet zijn van latente en sterk onderdrukte homoseksuele gevoelens. Een psychoanalyse van de kouwe grond, maar genoeg cliché om hem in allerlei fotomanipulaties op internet te kunnen gebruiken. Hetgeen reeds gebeurt.

Maar er is meer. Rusland kunnen we voortaan aanduiden als Roseland. De Hermitage aan de Amstel noemen we in de media consequent Homotage. De stoep ervóór verven we roze.
Het bekende homocruisegebied De Oeverlanden dopen we om tot Poetinpark. We nodigen hem uit het officieel te komen openen. Hij is ijdel genoeg om te komen.
Misschien moet het COC zich 'Wladimir Poetin Vereniging' gaan noemen en hem als beschermheer vragen. Hoe meer associaties tussen homoseksualiteit en Poetin, hoe beter.

Kinderachtig wellicht, maar soms is wereldwijde pesterij in de media en op internet het enige antwoord op politieke repressie.

Een mooie climax van de actie zou zijn, wanneer alle media straks de Olympische Winterspelen 2014 stelselmatig aanduiden als 'De Gay Games in Sochi'. Hier ligt een mooie taak voor NOS Sport.

Tags: