Gratis milieuvervuiling bij Albert Heijn

Maandag 25 Februari 2008 in categorie Milieu, flora, fauna

Toen ik vorige week thuiskwam uit het poolgebied, trof ik op de keukentafel enkele smurfen aan. Ik kreeg de neiging direct weer rechtsomkeert te maken, want ik ben bepaald geen liefhebber van dit stompzinnig volkje.
Zoals te doen gebruikelijk vroeg ik: "Waar komen jullie toch vandaan?"
Geen antwoord.

Navraag bij mijn echtgenote leerde dat Albert Heijn een smurfenactie was gestart. Bij elke vijftien euro boodschappen krijgt men een smurf. Wat de consument daar verder mee aan moet is mij volstrekt een raadsel.
Vandaag valt in de Telegraaf te lezen dat de smurfen van onze smurfsuper ook nog eens gevaarlijk zijn voor jonge kinderen. De Voedsel en Waren Autoriteit stelt een onderzoek in.
29 miljoen smurfen
Zijn wij in dit land, en in het bijzonder bij Albert Heijn, nu werkelijk volledig gestoord geworden? Reeds een halve eeuw worden wij nu geteisterd door die plastic smurfkakkerlakken en de Heijntjes weten als marketingdingetje niks originelers te verzinnen dan een clubje seniorensmurfen.

Ze hebben er niet minder dan 29 miljoen van laten maken. Dat is bij elkaar een gigantische berg plastic die tot in lengte van jaren onafbreekbaar door ons milieu zal zwerven. In het jaar 2400 spitten archeologen de ene smurf na de andere uit de grond. Omliggende artefacten worden op die manier trefzeker gedateerd: "Ah, die scooter moet uit 2008 zijn, want toen was er die smurfenactie!"

Weet je wat? Ik ga zo'n rotsmurf eens eventjes wegen! Kijk eens aan: mijn keukenweegschaal zegt dat elke smurf 5 gram weegt. Maal 29 miljoen gedeeld door duizend is dat dus 145.000 kilo, oftewel 145 ton compleet nutteloos plastic!
En wij maar netjes afval scheiden, spaarlampen kopen, huizen isoleren, Toyota Priussen aanschaffen, milieuzones instellen, windmolens bouwen, zonnecellen op onze daken zetten, compensatiebossen planten, groene stroom tappen en illegaal tropisch hardhout boycotten!

Albert Heijn maakt in één klap al die nobele inspanningen nutteloos door eventjes lollig actie te gaan voeren met 145.000 kilo van die kutsmurfen! Misschien moet de Voedsel en Waren Autoriteit maar even langs het Ahold hoofdkwartier om daar bij de bedenker van dit alles 29 miljoen geinige smurfjes door alle lichaamsopeningen terug te proppen. Misschien kan ie dan nog nét uitbrengen: "Die wuppies voelden toch fijner!"

Tags: