De egel, de hermelijn en de homo

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 20 September 2011 in categorie Milieu, flora, fauna, Amsterdam Centraal

Tussen de Oude Haagseweg en de Nieuwe Meer bevindt zich het landschapspark De Oeverlanden. In de jaren tachtig zag de gemeente Amsterdam op deze A-locatie allerlei lucratieve bouwmogelijkheden, maar actiegroep 'De Oeverlanden Blijven!' wist het te behouden als natuurgebied.
Nu weten de meeste Amsterdammers wel dat De Oeverlanden niet alleen gebruikt worden voor natuuronderwijs aan schoolkinderen. Of voor de activiteiten van Natuurclub De Biobende (voor kinderen tussen 7 en 13 jaar). Het is een bekend cruise-gebied voor homo's.
Nu was ik toch wel benieuwd hoe deze uitersten zich tot elkaar verhouden: natuureducatie voor kinderen en homo-seks.
Ik ging dus maar eens de onnozele bezoeker uithangen die niet bekend was met de 'nevenfunctie' van De Oeverlanden.

Het landschapspark dient zich aan als een echt recreatief natuurgebied. Dat is uiteraard een rekbaar begrip, maar bij binnenkomst word je toch enigszins op het verkeerde been gezet. Bij de ingang is er een klaphek en een wildrooster. Ook staat er een informatiebord. Behalve een kaart van het gebied staan daarop foto's van de interessante flora en fauna die wij er kunnen aantreffen. Zo grazen er volgens het bord Schotse Hooglanders en vind je er onder meer de egel en de hermelijn.

Ik was nog maar net het klaphek door of ik bevond mij in een andere wereld. De wereld van de dolende homo. Voor mij ontspon zich een web van kriskrasse olifantenpaadjes tussen de struiken en het geboomte. Het was een mooie dag en de paadjes werden bevolkt door schijnbaar lukraak rondlopende mannen. Dat is een heel bizar gezicht: tientallen mannen die in alle windrichtingen zomaar wat door een gebied lijken te lopen. Ze zijn niet aan het eieren zoeken, want ze kijken niet naar de grond.

Naakte man
Af en toe schrik je van een stel dat uit de bosjes opduikt. Je passeert een in het struikgewas verdwaalde scooter. In de verte huppelt zelfs een naakte man door het hoge gras.
Op het informatiebord had dus moeten staan: leefgebied van de egel, de hermelijn en de homo.

Zo te zien toch géén Schotse Hooglander...

Ik begon mij uiterst ongemakkelijk te voelen. Ikzelf ben niet van de herenliefde, dus ik kon mij nu ineens heel goed indenken hoe jonge vrouwen het ervaren wanneer ze langs een groep mediterrane hangjongeren moeten lopen.
Wanneer je je als man in dat gebied begeeft, ben je een homo. Zo voelt dat althans. Maar ik ben geen homo, dus ik wil ook niet dat mensen dénken dat ik dat ben.
Ik kom tenslotte voor de egel en de hermelijn.
Tja, preuts misschien, kleinburgerlijke opvoeding, iets dergelijks...
Maar ondertussen begon ik toch wel héél erg te snakken naar een ontmoeting met een Schotse Hooglander. Hoewel dat verlangen in deze context óók weer verkeerd uitgelegd kan worden.

Springzaad
De website van 'Vereniging De Oeverlanden Blijven!' doet ondertussen of de neus bloedt. We worden omstandig voorgelicht over allerlei natuur-activiteiten en verschijnselen. Maar nergens staat iets over de toch dominant aanwezige homo-populatie. Even dacht ik iets te zien dat daarop sloeg: een link naar het 'netwerk Springzaad', maar dat bleek bij nadere beschouwing een website over natuur en kinderen.

Ik moet u bekennen: ik was blij dat ik het gebied weer uit was. Je kunt er wel ruimdenkend en tolerant over doen, maar het stoort dat een officieel natuurgebied gedeeltelijk is gekoloniseerd door een categorie homo's die het als ontmoetings- en afwerkplek gebruikt. Een tippelzone is er niks bij.
Ik kan me toch nauwelijks voorstellen dat er geen andere ontmoetingsmogelijkheden zijn.

Lantaarnpalen
Vergezochte beeldspraak?Stadsdeelwethouder Paulus de Wilt heeft in 2009 plattegronden onthuld waarop het cruisegebied in de Oeverlanden (min of meer) staat aangegeven. Dit om te voorkomen dat onnozelaars zoals ik ermee worden geconfronteerd.
De aanduiding van het gebied is me niet opgevallen. Ik zag in de buurt alleen een bord met de waarschuwing 'Schilderen lantaarnpalen'. Het lijkt me nogal vergezocht om hierin een beeldspraak te zien die ik moet betrekken op homoseksuele activiteiten in De Oeverlanden.
Bovendien let je niet op dat soort dingen als je gefocust bent op de egel en de hermelijn.

Bekrompen
Die plattegronden uit 2009 zijn een typisch voorbeeld  van berekenend gedogen. Wijs een 'compartiment' aan en je hoeft er niet te handhaven. Wel zo goedkoop. Maar o wee als  je gaat barbecueën in het Vondelpark, dan springen de Bijzondere Opsporingsambtenaren bij bosjes in je nek. En heus niet voor de seks, laat dat duidelijk zijn.

Mocht u dit allemaal erg bekrompen van mij vinden, dat wil ik u verzekeren dat het mij voornamelijk gaat om het welzijn van de egel en de hermelijn. Want die hebben er nog het meeste last van. Die beestjes moeten wij natuurlijk beschermen tegen de verstoring van hun leefgebied.

Tags: