De stad raakt aardig vol

Zondag 02 Juni 2013 in categorie Amsterdam Centraal

Afgelopen week was ik weer eens in 'de stad', zoals Amsterdammers het centrum van Amsterdam altijd aanduiden. Het was voor mij een tijdje geleden, want tegenwoordig woon ik in Amstelveen en daar heb ik het al druk genoeg mee.
Opmerkelijk: nú al keek anders tegen de dingen aan. Ik vond de stad bijvoorbeeld behoorlijk vol. Onaangenaam vol zelfs. Vooral met toeristen.

Een lange rij toeristen...

Zit er niet een grens aan het aantal mensen dat de stad dagelijks kan herbergen en verwerken? Daar moeten we toch rekening mee houden, anders zit de stad in de toekomst dagelijks net zo dichtgeslibd met mensen als op een zonnige koningsdag.

Na een paar uur werd het mij te benauwd.

Niettemin neemt het aantal hotels alleen maar toe. Afgelopen week las ik in de krant dat er sinds 2006 ongeveer zesduizend hotelkamers zijn bijgekomen en tot 2016 wil de gemeente dit aantal nog laten groeien met 3500.

Heeft men in Amsterdam eigenlijk zélf wel zicht op het reeds bestaande aantal hotels in de stad? Volgens Nu.nl/Dr3data zijn het er 629, volgens de site van iAmsterdam zijn het er 350.
Op welk aantal zouden de beleidsmakers zich baseren? Voor je het weet zit je met muurvast verstrikte kluwen rondvaartboten en toeristenbussen, respectievelijk in en langs de grachten.

Na een paar uur werd het mij allemaal te benauwd. Ik probeerde de stad weer uit te vluchten. Maar de tram naar Amstelveen reed door, hij was vol. Ik was dus niet de enige. In de toekomst zal dat alleen maar erger worden, vrees ik.

Tags: