Zuid is zuinig op z'n blackspots

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Donderdag 08 December 2011 in categorie Amsterdam Centraal

Afgelopen maandag moest ik mijn zus ophalen uit het ziekenhuis. Ze was achter het Rijksmuseum van haar fiets gereden door een scooter en hield daar een hersenschudding, een gekneusde schouder en een verkreukelde fiets aan over.
Toevallig was het me een week eerder al opgevallen dat de kruising Stadhouderskade en Museumbrug achter het Rijksmuseum in de spits een totale chaos is.
De kruising staat geregistreerd als een zogeheten 'blackspot', een gevaarlijke verkeerslocatie waar relatief veel ongevallen plaatsvinden.
Het is de bedoeling dat op deze plekken de verkeersveiligheid voortvarend wordt verbeterd.

Niet door Stadsdeel Zuid. Daar zijn ze zo te zien zuinig op hun 'blackspots'. Voor het Rijksmuseum eindigt een zebra in een zandafgraving. Voetgangers kunnen nergens meer heen en zijn gedwongen over het drukke fietspad een goed heenkomen te zoeken: bekijk het zelf maar. Heel gastvrij ook naar de toeristen toe.

Situatie voor het Rijksmuseum

[Klik voor hele afbeelding]

Verderop moet dat fietspad in de richting van de P.C. Hooftstraat tweerichtingsverkeer verwerken, waar het veel te smal voor is. Hetgeen dus leidt tot ongelukken zoals mijn zus overkwam.

Misschien ben ik enigszins bevooroordeeld, maar ik denk dat het stadsdeel toch op z'n minst enige nalatigheid en een gebrek aan regie kan worden verweten waar het de verkeersveiligheid betreft. Moet véél beter.

Zie ook onze video: 'Blackspot Rijksmuseum'.

Tags: