De jaarlijkse Zwarte Piet discussie

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 04 December 2012 in categorie Amsterdam Centraal

Zoals elk jaar is er weer een hoop gedoe over Zwarte Piet. De krant staat er vol mee. De één vindt hem een racistisch overblijfsel uit de koloniale tijd, de ander vindt hem een onderdeel van ons vaderlands cultuurgoed, dat beslist behouden moet blijven. Wethouder Andrée van Es wil hem afschaffen en vervangen door een witte piet met zwarte veeg op de wang.
Ik houd mij wijselijk buiten deze discussie, laat ik hooguit een enkele kanttekening plaatsen.

Smurfenblauw vind ik tamelijk afstotelijk

Hoe had de wethouder bijvoorbeeld haar idee in de praktijk gestalte willen geven? Zwarte Piet bestaat bij de gratie van de schmink, anders zou hij/zij herkenbaar zijn. In veel families is Zwarte Piet gewoon tante Annie en die maak je niet onherkenbaar door haar alleen een veeg te geven. Vergeef mij deze dubbelzinnigheid, maar ik volg slechts de redenering van de wethouder. Zij kan wel allerlei politiek correcte dingen roepen, maar heeft geen enkel benul van de problemen in de uitvoeringspraktijk.

Die veeg gaat dus niet werken. Er is ook wel eens geopperd om Piet allerlei andere kleuren te geven. Het is een mogelijkheid, hoewel ik persoonlijk smurfenblauw tamelijk afstotelijk vind. Bovendien hebben kleuren dikwijls een associatie met politieke stromingen en krijg je straks dáár weer gedonder over.
Trouwens, als tante Annie voortaan zelf haar kleur mag kiezen, mag het dat ook eventueel zwart zijn, of is dat voortaan een hele foute kleur? Moeten Pieten die van nature zwart zijn, zich wit gaan schminken?

Kortom, we zijn er voorlopig nog niet uit. En dan hebben we nog niet eens besproken of zo'n bisschop nog wel kan in deze tijden van katholieke misbruikschandalen.

Tags: