Wordt Sinterklaas nooit eens dement?

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Vrijdag 16 November 2012 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed, Amsterdam Centraal

Zondag is in Amsterdam de intocht van Sinterklaas. Dan kunnen wij meteen kijken hoe de oude baas eraan toe is. We zien immers zelfs pausen in de loop der jaren vreselijk aftakelen, dus moeten wij ook de Sint een beetje in de gaten houden. Dat hij geen geen tekenen van dementie vertoont bijvoorbeeld, geen rare dingen gaat doen.
Er zijn namelijk hardnekkige geruchten dat de Sint wel eens met paard en al op daken wordt waargenomen. Het liefst bij volle maan. In de psychogeriatrie ziet men dit als typisch dwaalgedrag. Ingrijpen is dan gewenst. Voor zijn eigen veiligheid. En anders wel de onze.
In de krant heb ik gelezen dat er dit jaar meer pieten zijn dan ooit. Waarschijnlijk omdat het steeds meer moeite kost om de goedheiligman in het gareel te houden, maar daar schrijven ze dan weer niks over.

We pikken al jarenlang veel teveel van die man.

Eigenlijk pikken we al jarenlang teveel van die man. Zo schijnen er jaarlijks tientallen kinderen in jute zakken naar Spanje te worden ontvoerd. Toegegeven, ze hebben het ernaar gemaakt, maar dit gedrag slaat toch behoorlijk door.

Ondanks alle misbruikschandalen in de katholieke kerk staan wij nog steeds toe dat deze bisschop het ene kind na het andere op schoot trekt. Zogenaamd om een liedje te zingen. Maar ondertussen. En dan spreek ik nog niet eens over al die hulpsinterklazen. Zijn die wel gescreend?

In alle euforie rond het cadeaufestijn mogen wij dus niet uit het oog verliezen dat onze allerkleinsten recht hebben op een veilig sinterklaasfeest. Denk ook vooral niet dat het potentieel gevaar kan worden omzeild door de feestelijkheden voortaan door te schuiven naar de kerst. De kerstman valt immers in hetzelfde risicoprofiel.

Tags: