Bij gebrek aan fut

Geschreven voor blogmagazine about:blank

Zondag 02 Augustus 2009 in categorie Elders gepubliceerd

Logo Book CollectorzSoms moet je het brein even laten freewheelen, omdat je stomweg de fut niet hebt om er werkelijk iets productiefs mee te doen. Gewoon teveel andere zaken aan 't hoofd gehad.
De één gaat in zo'n geval gamen, de ander een berg wasgoed wegstrijken en de derde gaat z'n boeken- of DVD-verzameling catalogiseren.
Kortom, het kan heilzaam zijn om iets betrekkelijk nutteloos te doen.

Een paar weken geleden verkeerde ik zelf in een dergelijke toestand. Voor gamen mis ik de benodigde specifieke intelligentie, strijken doen wij nooit, dus kreeg ik ineens ontzettend zin om iets te catalogiseren.
Wat zou ik eens gaan catalogiseren?
De boeken! Die waren hoognodig aan catalogisering toe! Of is het catalogisatie?

Sommige mensen gaan daar erg ver in...

Ik ontdekte Library Thing. Dat is een online database waarin je al je boeken kunt invoeren.
Sommige mensen gaan daar heel erg ver in, merkte ik al snel. Die weten niet het midden te houden tussen de beide oerinstincten van jager en verzamelaar. Ze slaan volledig door naar het laatste. En zo hebben degenen met de meeste boeken in Library Thing inmiddels de absurde hoeveelheid van meer dan 30.000 boeken ingevoerd.
Tja, dan ben je toch niet helemaal lekker, vrees ik.
Temeer omdat ze dat waarschijnlijk ook nog allemaal handmatig hebben zitten doen. Weliswaar biedt LibraryThing de mogelijkheid om de ISBN-barcode van een boek in te scannen, maar dat wil nog allerminst zeggen dat het invoerproces daarmee soepeltjes en automatisch verloopt. Want Library Thing is -zeker waar het Nederlandse boeken betreft- nog lang niet zo ver dat het aan de hand van het ISBN-nummer weet om welk boek het gaat en alle gegevens automatisch invult.

Dat was dus balen en nu heb ik pas zo'n vijftig boeken ingevoerd. Terwijl ik er vast nog duizenden moet, want zo belezen ben ik wel.
Mijn vrouw zag mij met stapels boeken sjouwen en vroeg wat ik daarmee ging doen.
Ik legde aan haar uit dat ik ze aan het invoeren was in Library Thing.
Wat het nut daarvan was, wilde zij vervolgens weten.
Dat wist ik niet direct.
Ik legde deze vraag voor aan de mensen op Twitter. Die weten altijd meer dan ik. Maar zelfs daar kwam men niet veel verder dan 'tijdspassering'.

Gelukkig is het iets meer dan dat. Je kunt bijvoorbeeld van andere gebruikers leren welke boeken goed zijn. Dat scheelt weer een hoop weggegooid geld.
Ook kun je nakijken waar een boek ook alweer over ging. Zelf vind ik dat handig, want ik vergeet mijn gelezen boeken altijd veel te snel naar mijn zin. Daardoor kan ik in de kroeg nou nooit eens de erudiete intellectueel uithangen met 30.000 boeken in m'n brein. Heel jammer.

Inmiddels heb ik nog een ander boekenprogramma ontdekt, dat je op je eigen computer kunt installeren. Het heet Book Collector. Het kost een paar tientjes, maar het kan tenminste in veel gevallen aan de hand van het ISBN-nummer de rest van de boekgegevens opzoeken en invullen. Ook bij Nederlandse boeken. Geen wonder, want het is een Nederlands product. Bij eventuele bugs kun je meteen verhaal gaan halen op het W.G. Plein in Amsterdam.

Inmiddels ben ik weer een beetje over mijn futloze periode heen, waardoor ik dit stukje heb kunnen schrijven. Laat die boeken dus maar weer even zitten. Ik ga mij lekker mentaal optrekken aan een uitspraak van Jan Cremer, die eertijds overmoedig riep: "Ik lees niet, ik wórd gelezen!"

Tags: