Een uiterst voordelige aanbieding

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Zaterdag 01 Augustus 2009 in categorie Amsterdam Centraal

StraatcoachesAmsterdam Slotervaart - Af en toe lees ik een bericht in de krant, waarvan ik denk: wat getuigt dit toch weer van een verregaande bestuurlijke domheid. Daarbij is de kans natuurlijk altijd aanwezig dat ik het mis heb en dat het juist heel slim is wat degenen die democratisch boven ons zijn gesteld hebben bedacht. Maar ik vrees van niet. Oordeelt u zelf.

Het nieuwe bedrijf mag het wiel weer helemaal opnieuw gaan uitvinden.

In Slotervaart en Osdorp zijn sinds een aantal jaren de straatcoaches actief. Zij zorgen dat wij ons veiliger voelen op straat, spreken hangjongeren aan en stappen zo nodig naar hun ouders. De straatcoaches bevallen volgens mij best goed en genieten gezag en respect bij de jongeren. In de loop der jaren hebben zij hun pappenheimers leren kennen.

Tot dusver werden de straatcoaches geleverd door het bedrijf To Serve and Protect. Maar ter wille van de eerlijke concurrentie en vrije marktwerking (daar is ie weer) moet deze klus blijkbaar om de zoveel tijd opnieuw openbaar aanbesteed worden. In de regel is dat goed voor de vrije markt, maar slecht voor de kwaliteit. Zie de ervaringen in de thuiszorg, waarbij menige aanbesteder veel te laag inschreef om de klus maar binnen te kunnen halen. Ter compensatie wordt er vervolgens bezuinigd op personeel en kwaliteit.

To Serve en Protect verloor de aanbesteding. De Stichting Aanpak Overlast Amsterdam (SAOA) gaat vanaf oktober in zee met het bedrijf Trigion.
Alle opgebouwde ervaring, de verworven contacten met jeugd en ouders, de streetcredibility, ze zijn daarmee in één klap waardeloos en verloren. Het nieuwe bedrijf mag het wiel weer helemaal opnieuw gaan uitvinden.
Maar lekker goedkoop is het wél, blijkbaar. Want bij de gunningscriteria staat alleen het criterium 'Economisch meest voordelige aanbieding'.
Daar zijn we mooi klaar mee in Slotervaart.

Tags: