AD zwaar getraumatiseerd door brute misdaad

Maandag 28 April 2008 in categorie Criminaliteit en recht

Het Algemeen Dagblad vindt zichzelf blijkbaar heel belangrijk. Belangrijker dan gewone burgers. Dit leid ik af uit een gevalletje huisvredebreuk in Krimpen aan de Lek.
Daar gebeurde het volgende: de gemeente Krimpen aan de Lek had per ongeluk vertrouwelijke stukken toegezonden aan AD-journaliste Jorina Haspels. De gemeente ontdekte de blunder en stuurde ijlings een bode bij haar langs om de stukken terug te halen. Maar Jorina was niet thuis. De bode vroeg hulp aan haar buurvrouw, het raadslid Liesbeth Troe. Liesbeth heeft namelijk een sleutel van Jorina om de plantjes water te geven. Liesbeth ging de woning van haar buurvrouw binnen en gaf de stukken aan de bode.

Het AD schreeuwt nu moord en brand met grote koppen in de krant en video op de site. Diefstal! Huisvredebreuk! Volgens de krant vindt 'de bevolking' van Krimpen aan de Lek dat raadslid Troe direct moet opstappen. Aan het artikel te zien bestaat 'de bevolking' van Krimpen aan de Lek uit pakweg acht mensen. Inderdaad een nogal domme en onnozele actie van raadslid Troe, maar tevens is de kwestie een onthutsend voorbeeld hoe zoiets in een krant tot megaproporties wordt opgeblazen.

Veelzeggend is ook het vervolgtraject. Adjunct-hoofdredacteur Dick van der Meer gaat aangifte doen. Maar op een heel aparte manier. Hij verwacht blijkbaar dat dit gruwelijk misdrijf direct door de hoogste baas wordt opgepakt, namelijk door niemand minder dan de hoofdofficier van justitie.



Dit is toch niet de informatie die ik als gewone burger ter beschikking heb over het doen van aangifte. Dat kan zo te zien niet per fax en ook niet bij de hoofdofficier van justitie:



Moeten wij hieruit afleiden dat de hoofdredacteur van het AD een voorkeursbehandeling wil? Mevrouw Haspels kan toch gewoon zélf eventjes langs het plaatselijk politiebureau, alwaar de dienstdoende agent netjes haar aangifte opneemt?
Zoals bij iedere burger gebeurt er daarna het volgende:



Uiteindelijk beslist een officier van Justitie of er vervolging plaatsvindt. En denk maar niet dat een hoofdofficier zich daarmee bemoeit. Dat zou je reinste klassejustitie zijn natuurlijk.

Tags: