VPRO op hellend vlak

Vrijdag 04 April 2008 in categorie Media

Gaat het nog wel goed met de VPRO? En dan met name de VPRO-televisie? Wanneer ze daar niet uitkijken treedt de vervlakking in en is de VPRO straks een omroep als alle andere, met veel alledaags vertier voor de massa.

Natuurlijk wordt er nog heel veel moois gemaakt (In Europa), maar de kwaliteitsprogramma's drijven naar mijn indruk vooral op de 'oudere jongeren' bij de omroep. Als die straks met pensioens zijn is het misschien wel gedaan met de films buiten de mainstream, de boeken, de geschiedenis, de kunst, de thema-avonden. Ik maak mij daarom ongerust. De VPRO-leiding mag wel eens kritisch bij zichzelf te rade gaan, want adeldom verplicht.
Imago van non-conformisme, experimenteerdrift en rebelsheid
Want de programma's die moeten doorgaan voor jong en vernieuwend passen nauwelijks meer bij het eertijds zo stevige imago van non-conformisme, experimenteerdrift en rebelsheid. Meer dan een jaar geleden werd De Staat van Verwarring naar de nacht verbannen en ging daar door als de Spek en Bonenshow. Niet lang daarna werd de stekker er definitief uitgetrokken, met het argument dat het te weinig kijkers trok (heel eigenaardig, zo om 1 uur 's nachts) en 'te weinig doorgroeimogelijkheden' had. Uiteraard kun je van mening verschillen over de kwaliteit van het programma, maar veel kansen heeft het ook niet gehad.

Wat hebben we daarna voor moois en nieuws mogen zien verschijnen bij de VPRO-televisie? Wat mocht het trouwe VPRO-lid vertrouwen geven in de toekomst?
Draadstaal? Nauwelijks echt grappig en allemaal al eerder en veel beter gedaan door Van Kooten en De Bie. Veel typetjes en de onvermijdelijke mannen in vrouwenkleren. Dumpen die handel.

De tv-variant van het befaamde Noorderlicht dan? Het haalt qua diepgang nog niet eens het Chriet Titulaer-niveau en wordt gepresenteerd door Georgina Verbaan en Pieter van der Wielen.
Menig die hard VPRO-lid zal het knarsetandend hebben aangezien. Georgina Verbaan, het voormalige soapsterretje met het breedbekkikkerbekkie, de koningin van de oppervlakkigheid, de diva van de onnozele domheid. En dat tweedimensionale floddermadammeke presenteert godbetert een wetenschapsprogramma! Dankzij RTL-Boulevard moesten we ook nog toezien hoe ze in een Leids café in een hitsig collegiaal overleg met Pieter was verwikkeld.

Het zijn zomaar twee voorbeelden, maar wel twee programma's die zijn bedoeld om in het oog te springen.
Vandaag mocht ik verder in de krant lezen dat Daphne Bunskoek (RTL-Boulevard) eveneens wel trek heeft in een baantje plus programma bij de VPRO. Dat gaat echt de goede kant op. Vroeger werkte je bij de VPRO toch min of meer uit overtuiging, tegenwoordig blijkbaar gewoon als beeldschermbarbie. Als je maar in beeld bent, dondert niet bij welke omroep. In tien jaar tijd heeft Daphne er al minstens vijf versleten en dan reken ik Jeroen Pauw nog niet eens mee.

Dus VPRO: kappen nou met al die onzin, anders zit ik straks bij de VPRO nog tegen Andries Knevel aan te kijken. En dát gaat mijn lidmaatschap al helemáál niet trekken natuurlijk.

Tags: