Vragen aan de lezers...

Vrijdag 12 Oktober 2007 in categorie Incrowd: over webloggen

Vandaag maar eens even als webloggers onder elkaar. Want veel mensen die hier lezen hebben immers zelf ook een weblog. Twee dagen geleden bestond Verbal Jam zes jaar. Een mooie aanleiding voor enige bezinning, want een verstandig mens evalueert op z'n tijd waar hij nou eigenlijk mee bezig is. Dan ga je jezelf een paar vragen stellen.

De eerste vraag voor een weblogger is natuurlijk: zijn er voldoende lezers? Die vraag is simpel te beantwoorden: nee, een weblogger heeft per definitie nooit voldoende lezers.
Daar zou ik het bij kunnen laten, ware het niet dat mij één ding opviel: hoe komt het dat het jubileum van 2 jaar Verbal Jam niet minder dan 73 reacties opleverde en het zesjarig jubileum tot dusver een stuk of tien?

Uiteraard gaat het in dit verband niet om de hartverwarmende felicitaties, maar of dit feit maatgevend is voor de hoeveelheid mensen die geniet van dit weblog. Als eenmanszaakje moet je immers zuinig zijn op je klanten. Wat is er veranderd in die jaren? Ben ik ergens in de fout gegaan en zo ja: waar? Heb ik mij wellicht gehaat gemaakt (hetgeen niet ondenkbaar is)? Is de leesbereidheid kleiner? In dat laatste geval is er altijd nog audio. Maar eveneens is opvallend dat er op audiobijdragen bijna nooit wordt gereageerd. Dat hoeft natuurlijk niet per se, maar wordt er überhaupt naar geluisterd? Als dat niet zo is kan een mens z'n kostbare bandbreedte tenslotte wel beter gebruiken.

Waarschijnlijk herkenbare vragen voor de collega-webloggers. Moet het anders? Moet het roer om? Zijn er nog bruikbare suggesties? Ter voorkoming van inkoppertjes: nee, ik ga niet stoppen, dus die suggestie kunt u achterwege laten.
Maar ik ben wél benieuwd naar uw visie op dit alles. Ook als u normaal nooit reageert...

Tags: